BNSP salon buitensport in de steeds dichtere stad

Wil je nieuwe inzichten en kennis op doen over gebiedsontwikkeling en kansen voor buitensport, ook bekeken vanuit de sportbril?  Wat is belangrijk om rekening mee te houden als stedebouwkundige en planoloog? En wat juist niet?

Kom dan naar de Salon over buitensport in de steeds dichtere stad in Utrecht (aanmelden is verplicht)

  • Wanneer: 30 november 2023

  • Tijd: 19.15 - 21.15 uur

  • Adres: Roeivereniging Viking, Verlengde Hoogravenseweg 13, 3525 BB Utrecht

Sprekers

Onder andere Henri van der Vegt (over sport en stad), Feike Tibben (KNRB) en Eric Terlien (BNSP), in samenwerking met de sportbonden en de BNSP.  

Toelichting

Nederland is een sportland en een land van beweging. Er wordt veel bewogen in de openbare ruimte. Zowel georganiseerd als (steeds meer ook) ongeorganiseerd. Alleen, met vrienden of in verenigingsverband. Er zijn meer fietsen dan inwoners en er zijn bijna één miljoen wielrenners. Meer dan 7 miljoen Nederlanders lopen wel eens hard. Deze breedte van de sport in Nederland heeft ook een brede top. Op de Zomerspelen in 2021 werd Nederland zevende in de medaillespiegel, boven landen als Duitsland en Frankrijk. Maar de ‘top’ is veel breder dan Sifan Hassan, Femke Bol of Mathieu van der Poel. In iedere buurt, wijk of stad is een groep 'top-sporters die intensief gebruik maakt van de openbare ruimte.

De meeste sporters zitten logischerwijs op de plekken waar de meeste mensen wonen: in de steden. In deze steden is de relatief jonge bevolking veel roeiend, lopend of fietsend buiten te vinden. Dit zijn ook de plekken waar de grote gebiedsontwikkelingen plaatsvinden. Zoals Merwede in Utrecht, Havenstad in Amsterdam en het centrum en de Oostflank in Rotterdam. Stedenbouwkundigen, planologen en verkeerskundigen passen zorg-vuldig het groen en het verkeer in en hebben oog voor een goede kwaliteit van de openbare ruimte. Maar is er ook oog voor topsport? Ruimte voor sport staat onder druk en die voor topsport in het bijzonder. De grote bouwopgave in de steden is juist een kans om hier meer aandacht voor te hebben. Daarbij leggen we de na-druk op hardlopen, fietsen en roeien.

Meld je aan

Vul onderstaande formulier in, zodat we weten dat je erbij bent. (aanmelden is verplicht)

Vorige
Vorige

Opening tentoonstelling Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën

Volgende
Volgende

Meld je aan voor NOVEX - het ruimtelijke voorstel van de provincie Utrecht, met Jong BNSP en Young NVTL