Neem ook een duik in de geschiedenis van de eerste jaren van Vereniging Deltametropool op 29 april!
apr.
29

Neem ook een duik in de geschiedenis van de eerste jaren van Vereniging Deltametropool op 29 april!

DAAROM DE VERENIGING!

De eerste jaren van Vereniging Deltametropool

Vereniging Deltametropool is zo'n kwarteeuw oud. Op maandag 29 april duiken we met de oprichters van de Vereniging, voormalig wethouders van de vier grote steden, onze eigen geschiedenis in. U bent van harte uitgenodigd het gesprek bij te wonen!

Meld je aan!

Wat bracht hen tot de oprichting van de Vereniging? Welke stempel drukte Dirk Frieling, wiens biografie in het verschiet ligt, op het profiel en het functioneren ervan? En vinden we hierin inspiratie voor positionering in het huidige tijdsgewricht?

Evenement bekijken →
Bureau Architectenregister & de BNA organiseren een online voorlichtingsbijeenkomst over de Beroepservaring voor masterstudenten op 15 mei
mei
15

Bureau Architectenregister & de BNA organiseren een online voorlichtingsbijeenkomst over de Beroepservaring voor masterstudenten op 15 mei

 

BEP PEP Talk op woensdag 15 mei 2024 via Teams Live.

 

Bureau Architectenregister & de BNA organiseren dit jaar weer een voorlichtingsbijeenkomst over de Beroepservaring voor masterstudenten.

 

De bijeenkomst is multidisciplinair. Master studenten van de volgende disciplines zijn uitgenodigd: Interieurarchitectuur, Architectuur, Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. In een online meeting wordt kort uitgelegd waarom de titel behalen van belang is en wat de zelfstandige (BEP) en de geïntegreerde route (PEP) inhoudt.

 

Tijdens de bijeenkomst delen ex-deelnemers van de BEP en PEP hun ervaringen. Dit gebeurt in break-out rooms per discipline. Heel graag zouden we uw masterstudenten uitnodigen voor deze onlinebijeenkomst!

 

Topics:

·        Importance of the title and “beroepservaringsperiode”

·        2 tracks: intergrated track (PEP) and independant track (BEP)

Presentations and meet up with alumni in break outs Location: online (via Teams)

 

Participants: Msc students from Masters Interior Architecture; Msc students Architeture, Urbanism, Landscape Architecture form TUe; WUR; TUD

Language: English

Evenement bekijken →
De stand van de Stedenbouw Debatreeks 2 gaat over de stedelijke uitleggebieden
mei
15

De stand van de Stedenbouw Debatreeks 2 gaat over de stedelijke uitleggebieden

Op 15 mei organiseren we het tweede debat vanuit BNSP over de ‘De stand van de Stedenbouw’. Wederom van 19.30-21.30 op het stadskantoor Utrecht.

Debatreeks 2 gaat over de stedelijke uitleggebieden.Niet zozeer of ze nodig zijn, maar waar en hoe we ze moeten maken. En wat daarvoor nodig is! Wat betekent het om met condities als water en bodem sturend te werken? Welke identiteit moeten deze gebieden krijgen en hoe leggen we dat vast? Wat nemen we mee uit de Vinex, en wat vooral niet? Maar ook over de rolverdeling met ontwikkelaars en bewoners. En de invloed van de planoloog en de landschapsarchitect. Waar vinden onze disciplines elkaar? En wie is er in de lead?

Met Maartje Luisman (SVP) over een nieuw dorp Hoef en Haag bij Vianen), Gijs van den Boomen (Kuiper Compagnons) over de Gnephoek bij Alphen aan den Rijn, en met Rene Kuiken (i.s.m. B+B) over de Lange Weeren bij Volendam. En met het waterschap Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland,Peter Klompen (ambtelijk opdrachtgever namens de gemeente Alphen aan den Rijn, JONG BNSP, Joeri de Bekker (NVTL), Frank Vonk (Landschapsarchitect AM) en het Rijksvastgoedbedrijf.

Aanmelden kan hier

Evenement bekijken →
Doe mee aan een zesdaagse cursus om te leren hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt
mei
23

Doe mee aan een zesdaagse cursus om te leren hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt

Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Deze extremen beïnvloeden ook het weer in de stad. De hoofdrolspelers in dit stadsklimaat zijn hitte (zonnestraling), wind en water. Wil je leren hoe je met ontwerpingrepen het stadsklimaat beïnvloedt en hoe je hiermee de stedelijke omgeving toekomstbestendiger maakt?

Voor wie is deze cursus?

Ben je landschapsarchitect, ruimtelijke planner met affectie voor ontwerpen, stedenbouwkundige of op andere wijze als professional betrokken bij het voorbereiden van de fysieke stadsomgeving op de uitdagingen die het (toekomstige) klimaat ons biedt? Dan is deze cursus interessant voor jou.

Programma & onderwerpen

In deze zesdaagse cursus ga je op een actieve manier aan de slag om te leren hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

·       Fysische basisprincipes van stedelijk klimaat: zonnestraling, warmtestraling, windstromen en verdamping

·       In kaart brengen van het stedelijk klimaat met verschillende analyse-technieken, het gebruik van maquettes, een excursie in de Green Village (TU Delft), en het gebruik van warmtecamera’s tijdens een zogenaamde thermal walk

·       Ontwerpen aan klimaatadaptatie door de schalen heen, zowel in groepsverband als individueel

·       Verkennen hoe bovenstaande onderwerpen terugkomen in je eigen werksituatie

 De studiebelasting voor de gehele cursus bedraagt ongeveer 100 uur, dit is inclusief de bijeenkomsten.

Data en locaties 2024

·       Donderdag 23 mei | Locatie: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

·       Woensdag 29 mei en donderdag 30 mei | Locatie: The Green Village bij de TU Delft

·       Woensdag 12 juni en donderdag 13 juni | Locatie: Wageningen Campus bij Wageningen University & Research

·       Donderdag 26 september | Locatie: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

Samenwerking en cursusleiding

Deze cursus is een volwaardige samenwerking tussen Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, de TU Delft en Wageningen University & Research.

De cursusleiders zijn dr. ir. Marjolein van Esch, Sjoerd Brandsma MSc en dr.ir. GJ (Gert-Jan) Steeneveld.

Praktische informatie

·       €3.745,- per persoon, inclusief materialen, lunch en koffie/thee/water

·       Maximaal 15 tot 20 deelnemers

·       Deze cursus is erkend door het Architecten Register

·       Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelden kun je terecht op de cursus-website.

·       Heb je vragen? Aarzel niet en neem contact op met Wageningen Academy

Evenement bekijken →
Met goede annotaties kan je echt het verschil maken: leren hoe, doe op 24 mei mee met dit gratis Veldlab!
mei
24

Met goede annotaties kan je echt het verschil maken: leren hoe, doe op 24 mei mee met dit gratis Veldlab!

Thema Annoteren van activiteiten
Data: 24 mei 2024, 31 mei 2024 en 14 juni 2024
Tijd 9:30 – 16:00 uur
NB: Op 7 juni en 21 juni organiseren we aanvullend een online vragenuur, waarin we elkaar resultaten kunnen laten zien en vragen kunnen stellen die later zijn opgekomen. Ben je aangemeld ontvang je automatisch deze uitnodiging om online deel te nemen aan deze sessies.
Locatie Regio Midden (Amersfoort), Regio Noord (Provinciehuis Friesland ) en regio Zuid (nntb)
Deelname aan het veldlab is gratis

Evenement bekijken →
Op vrijdag 24 mei organiseert JONG BNSP een excursie samen met de Gemeente Heerlen
mei
24

Op vrijdag 24 mei organiseert JONG BNSP een excursie samen met de Gemeente Heerlen

Op vrijdag 24 mei organiseert JONG BNSP een excursie samen met de Gemeente Heerlen

De stad is volop in beweging en het is een unieke kans om er een kijkje in de keuken te nemen. In de transformatie van Nederland gaat het vaak over een groeiende bevolking en een toename van bedrijvigheid en activiteiten met een hoge druk op de ruimte als gevolg. Maar dit is niet in heel Nederland het verhaal. Zo zijn er gebieden waar juist krimp heeft plaatsgevonden en ten dele nog vindt. Daarin is Heerlen een zeer inspirerend voorbeeld. Na een periode van neergang, is de stad zichzelf aan het heruitvinden. Er is een omslag van neergang naar vooruitgang via cultuur. Ze is al lang bezig met transformatie.

Heerlen is een stad die de krimp heeft omarmd en kijkt naar hoe ze wat ze heeft kan transformeren tot iets dat heel waardevol is. Lijkt dit je wat en wil je graag mee? Schrijf je dan in via de link en ga op 24 mei mee!

Evenement bekijken →
Kom op 11 juni naar inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders
jun.
11

Kom op 11 juni naar inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders

afbeelding: SteenhuisMeurs

BNSP+ Salon op 11 juni: Ontwerpen met transformatiekaders bij ruimtelijke ontwikkeling

De ruimtelijke uitdagingen stapelen zich op. De meeste opgaven moeten in bestaand stedelijk gebied worden gerealiseerd. De transformaties kunnen belangrijke bijdragen leveren aan het benutten van de aanwezige kwaliteit van de gebouwde omgeving. De handreiking voor transformatiekaders, ontwikkeld door de RCE, helpt partijen die betrokken zijn bij deze ruimtelijke opgaven om erfgoed vroegtijdig mee te nemen in het transformatieproces en samen te werken. Maar hoe pas je deze kaders toe en waar liggen de kansen?

Samen met Paul Meurs (architect-onderzoeker en partner bij SteenhuisMeurs) en Jessica Hammarlund Bergmann (stedenbouwkundige en partner bij Blau) zullen we de mogelijkheden verkennen en gezamenlijke inzichten delen in de BNSP+ Salon Ontwerpen met transformatiekaders bij ruimtelijke ontwikkeling. Een samenwerking tussen BNSP, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en gemeente Nijmegen.

Doe mee aan deze middag met inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders en onderzoek samen waar de mogelijkheden en kansen voor erfgoed in de ruimtelijke ontwikkeling liggen!

Datum en locatie:

Wanneer:        Dinsdag 11 juni van 13:00 tot 17:00 uur

Waar:               Schouwburg Nijmegen, gelegen in het transformatiegebied Keizer Karelplein

Optioneel:

Graag nodigen we u om 12:00 uur uit voor het maken van een gezamenlijke wandeling waar onder begeleiding de transformatie van de Stadsschouwburg in relatie tot het Keizer Karelplein wordt toegelicht.

Aanmelden kan hier met aandacht voor de volgende zaken:

In de vier workshops op 11 juni zullen we ons richten op werken, ontwerpen en het opzetten van transformatiekaders, evenals hoe deze binnen het opdrachtgeverschap kunnen worden geborgen. Deelnemers krijgen bij het aanmelden op de dag zelf de mogelijkheid hun voorkeur uit te spreken voor twee workshops waaraan zij deelnemen na het plenaire gedeelte van de dag. Deelname is gratis, maar we rekenen een no-show-fee van €25,-

 

Evenement bekijken →
Doe mee met de Dag van de Ontwerpkracht op 4 Juli en bestel je ticket nu!
jul.
4

Doe mee met de Dag van de Ontwerpkracht op 4 Juli en bestel je ticket nu!

Het is weer zover, de Dag van de Ontwerpkracht 2024 komt er aan. Zorg dat je er ook dit jaar weer bij bent. Het thema dit jaar is:

NU – STRAKS – LATER

We verdrinken in de urgenties voor de verandering van het land. Netverzwaringen, zoetwaterbeschikbaarheid, woningtekort, stikstofuitstoot, waterkwaliteit, allemaal vragen ze om voorrang. Hoe krijgen we grip op de vormgeving van onze toekomst? Wat moet nu, wat kan straks en wat komt later? Hoe zetten we ontwerpkracht in om stapsgewijs verandering te realiseren en vraagstukken te integreren, zodat we ook trots kunnen zijn op het resultaat?

Hoe gaan we diverse wateropgaven te lijf? Wat is de volgende stap na het ontwerpend onderzoek? Wat zijn de werklandschappen van de toekomst? Wat betekent Anders Kijken vanuit landschappelijke waarden? En hoe ziet het nieuwe samenleven eruit? Zo maar een paar onderwerpen van komende Dag van de Ontwerpkracht op 4 juli.
Doe mee en bestel je ticket!

Evenement bekijken →

Demissionair minister Hugo de Jonge is op 25 april te gast in ROm LiveKijk, stel je vragen aan hem in deze live-uitzending!
apr.
25

Demissionair minister Hugo de Jonge is op 25 april te gast in ROm LiveKijk, stel je vragen aan hem in deze live-uitzending!

ROm Live In gesprek met Hugo de Jonge op Donderdag 25 april, 14.00 uur

Wonen en ruimtelijke ordening staan weer prominent op de agenda. Minister Hugo de Jonge wordt erom geroemd, en tegelijk verguisd. 

Beleggers verwijten hem de markt om zeep te helpen met zijn huurbeleid. De ‘RO-kerk’ verwijt hem zijn oren te veel naar de markt te laten hangen met zijn omarming van het ‘straatje erbij’. Hij zorgde ervoor dat de Omgevingswet eindelijk in werking trad. Vriend en vijand kunnen er niet omheen dat eindelijk weer wat gebeurt op het VRO-domein. En dat werd tijd.

Samen met ROm-hoofdredacteur Marcel Bayer blikt hij terug op de piketpaaltjes die hij heeft geslagen om de complexe woningbouwopgave los te trekken; meer regie, nieuwe wetgeving, strengere regels en geld. Toch blijven de nieuwbouwaantallen tegenvallen en zijn er de nodige controverses, onder meer over zijn aanpak van de middenhuur. Waar zit het vooral op vast en wat moet er de komende jaren gebeuren om tot échte doorbraken te komen?

De ruimtelijke ordening is als beleidsterrein op rijksniveau terug van weggeweest. De opgaven zijn divers en immens. We wachten met smart op de Nota Ruimte, waarin rijksbreed eindelijk keuzes worden gemaakt voor de toekomst van Nederland. Dat zal aan een volgend kabinet zijn. De Jonge kan wel aangeven wat dit vraagt van alle overheden en andere belanghebbenden, en welke knopen als eerste moeten worden doorgehakt.

En dan de Omgevingswet. De demissionair minister komt uitleggen waarom die zo belangrijk is om de grote ruimtelijke uitdagingen integraal aan te pakken, en wat het beeld is na vier maanden praktijkervaring. 

Kijk, luister en doe mee, door de minister vragen te stellen in deze live-uitzending

Wat: ROm Live
Wanneer: donderdag 25 april 2024 14.00 – 14.45 uur
Waar: online
Voor wie: bestuurders, ambtenaren en iedereen die vakmatig te maken heeft met de Omgevingswet
Kosten: de uitzending is gratis bij te wonen

Toevoegen aan uw agenda

Evenement bekijken →
Kom naar Haarlem voor de presentatie van de publicatie Sturen op stadsarrangementen en de podcast-serie De Haarlem Sessies op 24 April!
apr.
24

Kom naar Haarlem voor de presentatie van de publicatie Sturen op stadsarrangementen en de podcast-serie De Haarlem Sessies op 24 April!

Sturen op stadsarrangementen

24 april 2024 - 16.30 uur - Stadhuis Haarlem

Presentatie van de publicatie Sturen op stadsarrangementen en de podcast-serie De Haarlem Sessies. Willem Hein Schenk en JaapJan Berg spraken met tien professionals op zoek naar ruimtelijke kwaliteit in de stedelijke ontwikkeling in Nederland. Dat leverde een schat aan ervaringen en analyses op die in de podcast gedeeld worden met de luisteraars en in de publicatie verwerkt tot inzichten, kansen en knelpunten.
Meer informatie en aanmelden voor het programma via deze link

Evenement bekijken →
Kom ook naar  het zevende jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie in Deventer.
apr.
18

Kom ook naar het zevende jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie in Deventer.

Jaarcongres Stedelijke Transformatie, Meer woningen: maak het voor elkaar

Tijdens het zevende jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie gaan we op zoek naar aanpakken en oplossingen om nieuwe binnenstedelijke wijken ‘voor elkaar te maken’. We zijn te gast bij de provincie Overijssel, waarmee we dit congres organiseren.

Complexe opgave, gestapelde ambities

De woningtekorten zijn groter dan ooit en de druk uit de samenleving neemt toe. We moeten snel meer woningen bouwen. Transformatie van gebieden in bestaande steden en dorpen biedt daarvoor veel kansen. Maar hoge kosten en gestapelde, complexe opgaven maken dat niet eenvoudig. Belangrijk dus dat overheden, corporaties en marktpartijen goed met elkaar samenwerken, zorgen voor realistische plannen en tempo maken met de uitvoering.

Bij gebiedstransformaties komt veel meer kijken dan het bouwen van woningen. We maken nieuwe binnenstedelijke wijken, waar bewoners straks met elkaar een nieuwe buurt vormen. Met plek voor voorzieningen, ontmoeting en werk. Bij het creëren ervan komen veel ambities samen: betaalbaarheid, duurzaamheid en bereikbaarheid. Het veranderende klimaat vraagt een andere opzet van de wijken. En de samenstelling van wijken verandert: met de vergrijzing zijn andere (zorg-)voorzieningen nodig. Ook is het belangrijk om verder te kijken dan de wijk zelf: een nieuwe ontwikkeling biedt kansen om de voorzieningen in naastgelegen wijken te versterken. En natuurlijk is het belangrijk rekening te houden met het huidige gebruik van bestaande functies in de gebieden.

Maak het voor elkaar

Tijdens het congres schetsen we de transformatieopgave. We gaan in op de vraag ‘hoe we het voor elkaar maken’. We leren van goede voorbeelden. We inspireren elkaar met briljante ideeën. En we gaan met elkaar in gesprek. Met als doel ervoor te zorgen dat we snel en effectief werken aan toekomstbestendige binnenstedelijke wijken, gebruikmakend van elkaars kracht.

Het congresthema ‘Maak het voor elkaar’ heeft een aantal dimensies met als gemene deler dat de mens centraal staat. We maken nieuwe woonwijken voor nieuwe gemeenschappen in steden en dorpen, met oog voor de behoeften van toekomstige generaties. We betrekken daarbij de huidige bewoners van de omliggende wijken en houden rekening met bestaande functies in de gebieden, zoals bedrijven, voorzieningen en natuur.

Datum Donderdag 18 april 2024 (zet in je agenda)

Tijd 10:00 uur - 16:30 uur

Locatie De Gasfabriek, Zutphenseweg 6, Deventer

Prijs Deelname is kosteloos voor medewerkers van gemeenten, provincies, het Rijk, kennisinstellingen, corporaties en leden van Neprom, Bouwend Nederland en IVBN en partners van Platform31. Andere deelnemers betalen 150 euro (exclusief btw).

Evenement bekijken →
Meer weten over de compacte stad? Kom naar de sLIM bijeenkomst op 17 april
apr.
17

Meer weten over de compacte stad? Kom naar de sLIM bijeenkomst op 17 april

Vormgeven aan de Compacte Stad

Het sLIM slotsymposium richt zich op actuele vragen: In hoeverre moeten we in Nederland inzetten op stedelijke verdichting? Wat zijn hiervan de voor- en nadelen? Lukt het in de praktijk om meervoudig ruimtegebruik ook tot uitvoering te brengen? Wat kunnen we leren van internationale voorbeelden? 

Deze vragen zullen we beantwoorden met een aantal toonaangevende sprekers uit de wetenschap en praktijk. Een internationale keynote van architect David Sim zal het symposium inleiden. Sim is de auteur van het boek ‘Soft City’ en werkte jarenlang vanuit Gehl Architects in Kopenhagen aan projecten in vele steden wereldwijd. In zijn boek deelt hij zijn kennis en observaties over de fundamentele aspecten van stedelijke vormgeving. Hij laat zien hoe de juiste vormgeving van steden duurzame en veerkrachtige gemeenschappen ondersteunt en hoe die kunnen leiden tot een gezonder en gelukkiger leven. Hoogleraar Tess Broekmans (TU Delft) zal naderhand reflecteren op het boek 'Soft City' en in gesprek gaan met David Sim en de zaal naar aanleiding van zijn presentatie. 

Vervolgens zullen enkele experts uit de Nederlandse praktijk de lessen van David Sim bespreken en zullen ook studenten hun visie delen. 

We nodigen je van harte uit om op de Faculteit Bouwkunde met elkaar te praten over intensief en meervoudig ruimtegebruik in onze steden. Uiteraard sluiten we het slotsymposium af met een feestelijke borrel.

Meld je hier aan, tot de 17de!

Evenement bekijken →
Reflecteer mee op de resultaten van anderhalf jaar ontwerpend onderzoek rondom het thema klimaatrechtvaardigheid op 11 april.  
apr.
11

Reflecteer mee op de resultaten van anderhalf jaar ontwerpend onderzoek rondom het thema klimaatrechtvaardigheid op 11 april.  

De EFL Stichting riep teams van deskundigen uit de drie domeinen van ruimtelijk ontwerp, onderzoek en beleid op om te zoeken naar antwoorden op de vraag hoe we op rechtvaardige wijze kunnen vormgeven aan de klimaattransitie in onze leefomgeving.

Uitkomst en Slotevent 11 april

De teams tonen door middel van ontwerpend onderzoek en creatieve interventies de urgentie van rechtvaardigheid in ruimtelijke planning en moedigen een diepgaand debat aan over deze kwesties. De projecten benadrukken de groeiende waarde van ontwerpers in politieke en maatschappelijke contexten en stellen complexe vraagstukken over rechtvaardigheid aan de kaak, met als doel de toekomst hoopvol tegemoet te treden. Op 11 april 2024 vindt het slotevent plaats, waarbij de resultaten van de drie teams worden gepresenteerd en lessen over klimaatrechtvaardigheid worden getrokken. Er wordt met een selecte groep sleutelfiguren uit de wereld van beleid, kennis en ontwerp geflecteerd op de resultaten van anderhalf jaar ontwerpend onderzoek rondom het thema klimaatrechtvaardigheid. Wat is er nou echt nodig om het hanteerbaar te maken in relatie tot ruimtelijke opgaven? Hierna volgt een openbaar deel waarin de resultaten van de onderzoeken zelf centraal staan. De teams presenteren hun werk met verschillende presentatietechnieken en nemen gasten mee door het ongemak wat rechtvaardigheid soms met zich meebrengt.

Meld je hier aan voor het middagdeel!

Terugblik

In augustus 2022 was er een kick-off op het terrein van de Parade in Amsterdam, waar meer dan 50 geïnteresseerden elkaar hebben ontmoet. Informatie werd uitgewisseld en interessante discussies vonden plaats, en er werd natuurlijk ook even van de mogelijkheid gebruik gemaakt om in de zweefmolen te gaan. Het verslag van de bijeenkomst is geschreven door Marieke Berkers.

Uit alle inzendingen zijn de zes meest belovende geselecteerd door de jury. Zij hebben hun eerste ideeën voor het vervolgonderzoek live gepitcht op 19 januari 2023 in het Van Eesteren Museum. Drie teams zijn geselecteerd om de Open Oproep te vervolgen in een onderzoekstraject. Het juryrapport lees je hier.

Vervolg met de drie winnaars

De drie geselecteerde teams werken het onderzoeksvoorstel een jaar lang verder uit tot concrete voorstellen voor de fysieke leefomgeving. De projecten gaan over de belangrijkste middelen die schaars zullen worden: drinkwater, voedsel en een dak boven je hoofd.

Humanity on the move | Lena Knappers (stedenbouwer en onderzoeker), Bram van Ooijen, (stedenbouwer en onderzoeker, UFO urbanism), in samenwerking met VN jongerenvertegenwoordigers

De komende eeuw krijgen we te maken met verschillende klimaatcrises waardoor miljoenen mensen worden gedwongen hun thuis te verlaten. Humanity on the move onderzoekt hoe we dit grote vraagstuk op een rechtvaardige manier kunnen oplossen. Onder elke klimaatcrisis ligt namelijk sociale ongelijkheid en armoede.

Nederland Veganland | Berno Strootman (Strootman Landschapsarchitecten), Joran Lammers (Strootman Landschapsarchitecten/Universiteit Leiden), Jan Willem Erisman (Universiteit Leiden), Lisa Peters, (Strootman Landschapsarchitecten), Lotte Embregts (Strootman Landschapsarchitectenantropoloog).

Stel, het wordt in Nederland bij wet verboden om grond te gebruiken voor de productie van veevoer, vlees of zuivel. Het is ook verboden om veevoer te importeren. Wat heeft dat voor gevolgen op de ruimtelijke indeling van Nederland? Door met een ‘wat-als’ bril te kijken, wil Nederland Veganland tijdens dit project nieuwe inzichten krijgen die kunnen helpen bij een rechtvaardige klimaattransitie in Nederland.

Rechtvaardige Drinkwaterlandschappen  | Hugo Schuitemaker (sociaal en systemisch ontwerper Design Innovation Group), Marieke Rietbergen (directeur Design Innovation Group), Merel Sas (design manager Innovation Group), Janne Brok (medeoprichter, directeur, Bureau WO), Ellen ter Gast (filosoof), Maartje Joosten (Stichting grondverbond), Anky Spanjers (programma manager, Vitens), Tom Bijkerk (strateeg, Vitens), Romeo Neuteboom Spijker (strategisch adviseur, Waterschap Vallei en Veluwe), Peter-Jan van Oene (Waterschap Vallei en Veluwe), Willemijn van Doorn-Hoekveld (klimaatjurist, Deltares), Gerda Lenselink (strateeg duurzaam land- en watermanagement, Deltares), Mark Niesten, (landschapsarchitect, Deltares).

Drinkbaar zoet water wordt extreem snel schaars. Hoe kan bij schaarste de winning van en toegang tot water rechtvaardig verlopen? En dus ook rechtvaardig voor landschap, natuur, water- en bodemsysteem, niet-menselijke waarden en toekomstige generaties? Dat is waar Rechtvaardig Drinkwaterlandschap zich op stort.

Expertsessie

In mei kwamen de teams samen om met drie experts het begrip klimaatrechtvaardigheid hanteerbaar te maken. Kees Vendrik is voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, dat de transitie naar een economie en samenleving zonder uitstoot van broeikasgassen wil versnellen door praktijkervaring van burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen te verbinden met beleid. Marc Davidson is hoogleraar aan de Radboud Universiteit, waar hij de ethiek van duurzaamheid en klimaatverandering onderzoekt. Fabi van Berkel is onderzoeker bij KWR Water Research Institute, waar zij zich bezighoudt meervoudige waardecreatie in het Resilience Management & Governance Team. In presentaties en gesprekken hielpen deze experts de teams verder op weg in hun projecten. Marieke Berkers schreef er dit artikel over. 

Meer lezen?

Artikel: Hoopvolle scenario’s brengen de gevolgen van keuzes rondom schaarste en verdeling in beeld

Het project in de media

Artikel: Expertsessie Groot denken, klein doen (juni 2023)

Artikel: Juryrapport pitches Ontwerpen aan een Klimaatrechtvaardige wereld (februari 2023)

Artikel: Kick-off verslag Scherpstellen van de opgave en vinden van de juiste match tijdens de Kick-off en Matchingsdag (september 2022)

Artikel: Oproepartikel Ontwerpen aan een Klimaatrechtvaardige wereld (juli 2022)

De voorstellen werden beoordeeld door de jury, die bestond uit: mr. Sandor Gaastra (DG Klimaat en Energie Ministerie EZK) en dr. Caroline Newton (fellow Van Eesteren leerstoel TU Delft). En de bestuursleden van de EFL Stichting: Mr. Huib van Eesteren (vertegenwoordiger van de familie van Eesteren en voorzitter van de jury), Ir. Hilde Blank (voorzitter EFL Stichting, stedenbouwkundige en directeur BVR adviseurs), Prof. dr. Edwin Buitelaar (onderzoeker gebieds- en vastgoedontwikkeling bij het Planbureau voor de Leefomgeving en bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Utrecht), Catja Edens MA, (architectuurhistoricus, PhD-onderzoek Curatorial Research Collective TU Eindhoven), Harma Horlings MSc, (landschapsarchitect en werkzaam bij Staatsbosbeheer), Maarten van Poelgeest, (partner bij adviesbureau Andersson Elffers Felix en oud-wethouder Amsterdam) en dr. Leeke Reinders, (antropoloog bij de Chair van Urban Architecture TU Delft).

Evenement bekijken →
Kennisatelier 2: De Beleidsmatige Blik  georganiseerd door Jonge Honden in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
apr.
4

Kennisatelier 2: De Beleidsmatige Blik georganiseerd door Jonge Honden in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Kennisateliers Blik op de Bodem

Verstedelijking zonder de bodem serieus te nemen gaat niet langer. Een vitale ondergrond is onmisbaar voor een toekomstbestendige aanpak van de verstedelijkingsopgave. Tijdens de kennisateliers Blik op de Bodem delen we de gezamenlijke inzichten die tijdens het programma Bouwen vanuit de Bodem zijn opgedaan.

Waarom kennisateliers?

Het programma Bouwen vanuit de Bodem van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie brengt ruimtelijk ontwerpers, beleidsmakers en deskundigen bij elkaar om de relatie tussen de onder- en bovengrond te herstellen. Met de kennisateliers die Jonge Honden in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert brengen we verschillende mensen uit het veld in contact met elkaar. We onderzoeken gezamenlijk oplossingsrichtingen voor de uitdagingen waar we voor staan en inspireren we met verhalen van de projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.

Kennisatelier 1: de integrale blik (1 februari) VOL
Tijdens de eerste sessie gaan we in gesprek met bodemexperts en ontwerpers over de rol van de bodem in de verstedelijkingsopgave.

Kennisatelier 2: de beleidsmatige blik (4 april) INSCHRIJVINGEN OPEN
Welke uitdagingen komen beleidsmakers en -uitvoerders tegen? Tijdens de tweede sessie gaan we in gesprek met de mensen die dicht op de materie zitten bij gemeentes, provincies en andere instanties.

Kennisatelier 3: de immateriële blik (13 juni)
De derde sessie staat in het teken van het onderzoeken van de vaak onderbelichte immateriële rol van de bodem.

Kennisatelier 2: de beleidsmatige blik

Het is vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor het tweede kennisatelier – de beleidsmatige blik

Wat kan je verwachten?

  • Twee inspirerende presentaties van projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.

  • Verdiepende gesprekken met andere deelnemers gericht op het delen van kennis en ervaringen.

  • Netwerkmogelijkheden met experts en collega’s binnen het veld.

 De praktische info op een rij:
Datum: Donderdag 4 april, 14:00 – 17:00
Locatie: Berlijnplein, Utrecht
Deelname is gratis

Bodemsturend ontwerpen door Studio Marco Vermeulen
Bouwen in uiterwaarden, diepe polders en op slappe grond wordt door de overheid steeds verder ontmoedigd. Maar wat als we hier, net als in veel andere delta’s, drijvend, amfibisch of lichtvoetig bouwen? Studio Marco Vermeulen heeft een andere kijk op bodemsturend ontwerpen en neemt jou tijdens deze inspiratiesessie hierin mee.

Living Lab ‘Urban Symbiosis’ door SYLVA Landscape Architecture
Urban Symbiosis is een nieuwe aanpak voor het ontwerpen, uitvoeren én onderhouden van openbaar groen. Door te werken met de ecologische systemen en processen onder de grond wordt groen – en de voordelen ervan – voor iedereen toegankelijk. Tijdens deze inspiratiesessie nemen SYLVA en de Gemeente Den Haag je mee in deze nieuwe manier van werken en hun geleerde lessen.

Evenement bekijken →
Kom je ook naar de debatreeks over de ‘Stand van de Stedenbouw’ op 3 april in Utrecht?!
apr.
3

Kom je ook naar de debatreeks over de ‘Stand van de Stedenbouw’ op 3 april in Utrecht?!

Kom je ook naar de debatreeks over de ‘Stand van de Stedenbouw’ – 3 april, Stadskantoor Utrecht (boven op Centraal Station) van 19.30-21.30!?

Deel 1 gaat over Grootschalige Gebiedstransformaties in de stad.

Wat zijn condities en instrumenten voor een goed stedenbouwkundig plan voor een langjarige transformatie? Wat is de rol van de stedenbouwkundige? En hoe gaan we om met de vele factoren die de planvorming beinvloeden?

Aan de hand van drie casussen (Merwede, Utrecht  - Buiksloterham, Amsterdam – Havenkwartier, Rijswijk) gaan Marco Broekman, Paco Bunnik en Henk Hartzema in discussie met wethouders, ontwikkelaars en gemeentelijk opdrachtgevers.

Kom je ook? Meld je snel aan!

Evenement bekijken →
Plandag 2024
mrt.
29

Plandag 2024

PlanDag 2024 – Storm en stilte: hoog- en laagdynamische processen in de maatschappij en ons vakgebied.

Ons vakgebied bevindt zich in een storm die om stilte vraagt. Doen we nog wel de juiste dingen en doen we de dingen nog juist in onze fysieke leefomgeving? Hoe zorgen we ervoor dat we ondanks de dagelijkse snel, sneller, snelst dynamiek alle belanghebbenden betrekken en oog blijven houden voor trage fysische processen die we nodig hebben om snelle bouwprocessen te verankeren? Hoe kunnen we opnieuw rustmomenten inbouwen in planprocessen? En welke methoden en instrumenten hebben we hiervoor tot onze beschikking?
Met het thema Storm en stilte biedt PlanDag 2024 een moment van rust voor een stormachtige dialoog over de huidige ontwikkelingen in de maatschappij en ons vakgebied. In samenwerking met de Belgische gemeente Zwijndrecht willen we op donderdag 30 mei 2024 met jullie het spanningsveld tussen hoog- en laagdynamische aspecten van de fysieke omgeving, planningsprocessen en de samenwerking met stakeholders herontdekken. We gaan op zoek naar manieren waarop we de groeiende turbulente dynamiek moeten en kunnen blijven verbinden met trage bewegingen.


Het thema van de PlanDag 2024 is Storm en stilte. Op 30 mei 2024 gaan we in het Ontmoetingscentrum ’t Waaigat in het Belgische Zwijndrecht met jullie in debat over dit thema. Voor meer uitgebreide informatie over het inhoudelijke thema en de daarbij behorende vraagstukken van PlanDag 2024 zie Thema en vraagstukken.

Wilt u een bijdrage leven aan de PlanDag 2024 in de vorm van een paper, opinie of praktijkbespreking, kijk dan op de pagina Bijdragen en Awards. Hier vindt u alle informatie die nodig is voor het indienen van een bijdrage, en informatie over de prijzen waar u naar mee kunt dingen met een paper.
De deadline voor het indienen van uw abstract (max. 250 woorden) is woensdag 28 februari 2024.
U dient uw abstract in te dienen middels het inschrijfformulier, daarmee bestelt u direct uw toegangsbewijs voor PlanDag 2024.
De deadline voor het indienen van uw definitieve volledige bijdrage is woensdag 10 april 2024.

Wel deelnemen, maar zonder bijdrage? ook zonder bijdrage bent u van harte welkom!
Het is niet verplicht om een bijdrage te leveren. Ook zonder bijdrage bent u van harte welkom op de PlanDag 2024!

Inschrijven voor deelname
Vanaf heden kunt u zich online inschrijven voor PlanDag 2024 en een ticket voor de PlanDag bestellen. Klik hiervoor op onderstaande knop.

Inschrijven

PlanDag 2024 is te gast bij het Ontmoetingscentrum ’t Waaigat in het Belgische Zwijndrecht (Kerkplein 1, Zwijndrecht)

Evenement bekijken →
Kom op 26 maart ook naar De stad in Loods 6, een lezingenreeks die inzicht biedt in de achtergrond van de stedenbouw en de ruimtelijke ordening van de stad Amsterdam.
mrt.
26

Kom op 26 maart ook naar De stad in Loods 6, een lezingenreeks die inzicht biedt in de achtergrond van de stedenbouw en de ruimtelijke ordening van de stad Amsterdam.

Wij nodigen u graag uit voor een volgende lezing in de serie De stad in Loods 6 op dinsdag 26 maart vanaf 19.30 uur in Loods 6. Universitair docent stadsgeschiedenis Tim Verlaan (UvA) gaat voor ons een bijzondere lezing houden.

Amsterdam compacte stad: de sociaalpolitieke geschiedenis van een planologische succesformule 1970-2000.

 Nog geen halve eeuw geleden bevonden Nederlandse steden zich op het hoogtepunt van een levensbedreigende crisis. Ook Amsterdam werd bijzonder hard geraakt: in de jaren zeventig verlieten jaarlijks gemiddeld meer dan tienduizend inwoners de hoofdstad. Cityvorming en suburbanisatie bedreigden de stedelijke woonfunctie en de levensvatbaarheid van buurtvoorzieningen. Een jonge generatie stadsbewoners ging tegengas geven aan deze ontwikkelingen. Samen met honkvaste buurtbewoners en kritische architecten wisten de nieuwkomers de politieke en stedenbouwkundige koers van de stad te keren. Eén van die nieuwkomers was Michael van der Vlis, die eerst als buurtactivist in de Pijp en van 1974 tot 1990 als raadslid en wethouder het roer omgooide. Zijn politieke generatie transformeerde Amsterdam volgens de compacte stadfilosofie tot een beter bereikbare, milieuvriendelijker en sociaal rechtvaardiger stad voor zowel sjiek als sjofel. In zijn lezing zal Verlaan ook aandacht besteden aan de keerzijden van het succes en aansluiting zoeken op de actualiteit. De paradox van vandaag is dat de compacte stad urgenter is dan ooit, maar dat de idealen van de jaren zeventig en tachtig steeds moeilijker in de praktijk worden gebracht.

Mede dankzij het beleid van Michael van der Vlis is er in Amsterdam een stedelijke revitalisering gerealiseerd. Deze revitalisering wordt echter steeds vaker ter discussie gesteld. Nu betaalbaar wonen in de stad niet meer vanzelfsprekend is, groen onder druk staat en het voorzieningenniveau daalt doemt de vraag op: Hoe verder?

Als architecten zijn wij vaak bezig met het vormgeven van toekomstige opgaves, soms moeten we reflecteren op het verleden. Het perspectief van een expert op het gebied van de stedelijke geschiedenis biedt ons dit leermoment. Daarom komt stadshistoricus Tim Verlaan ons meer vertellen over het beleid dat van der Vlis doorvoerde. Wat valt er te leren van de ambitieuze en kritische houding die van der Vlis, samen met andere beleidsmakers, buurtbewoners en architecten, aannam om zijn visie te verwerkelijken? Is er een alternatief voor de ‘COMPACTE STAD’?

De avond wordt gemodereerd door Ton Schaap, die als stedenbouwkundige met van der Vlis heeft gewerkt en de periode aan den lijve heeft ervaren.

In de lezingen hierna -in mei en september 2024- komt de volkshuisvesting in Wenen en Parijs aan de orde. Vertegenwoordigers uit Wenen en Parijs zullen komen vertellen en professor Peter Boelhouwer zal hun betoog in een Nederlands verband plaatsen.

We verwelkomen u graag op dinsdag 26 maart vanaf 19.30 aan de KNSM-laan bij de middeningang van het Loods 6 gebouw. Het programma begint om 20.00 uur en we denken dat de avond om 22.00 uur afgelopen zal zijn.

Meld u zich wel even aan vóór 23 maart via destadinloods6@gmail.com

Evenement bekijken →
Drawn to Drawing tekenworkshop, schrijf je in!
mrt.
26

Drawn to Drawing tekenworkshop, schrijf je in!

De gevoelsmatige ratio; de hand die onuitgesproken kennis representeert

 

Dinsdagavond 26 maart staat in het teken van ons unieke symposium “Drawn to Drawing – het belang van tekenen voor architecten in Nieuwe Instituut Rotterdam. Dinsdagmiddag 26 maart om 15 uur hebben we iets speciaals georganiseerd: een exclusieve tekenworkshop in de tentoonstelling “Nederland op de Tekentafel – 100 jaar aan ideeën voor de toekomst uit het heden en verleden”. We starten met een introductie op de tentoonstelling door de curator.

 

De kunst van het tekenen

 

Victor Elberse (WdkA) en Jafeth Hagoort (CrA) geven een unieke workshop. Deze activiteit is misschien niet wat je verwacht van een middagje tekenen, maar dat onverwachte is precies waar tekenen volgens deze Kunstenaar en Omleider over gaat. Met een analoog algoritme doorlopen we achterstevoren het pad van denken naar doen; van tekenrichting naar betekenis. De tekening die we gaan maken heeft lijnen maar is allereerst een spel, heeft lagen maar gaat vooral over de samenwerking daartussen, heeft sporen die je kunt volgen maar heeft een legenda die we nog moeten ontdekken. Wees geen held op sokken en waag de schaalsprong in het diepe. Dus, trek je stoute schoenen aan, stap uit je comfortzone en duik met ons mee in deze creatieve uitdaging. Mis deze kans niet om deel uit te maken van een ervaring die je kijk op tekenen en architectuur zal verrijken.

 

Vervangt Ai straks onze tekenaars?

 

AI (Artificial Intelligence) lijkt tegenwoordig de creatieve artiest te vervangen, maar is het aanleren en beheersen van een vaardigheid niet wezenlijk iets anders dan het geven van een opdracht voor iets creatiefs? We besluiten deze workshopmiddag met een presentatie door Cor Simon (illustrator en landschapsarchitect) over tekenen en AI. In een hybride vorm combineren we dit en staan na een middag architectonisch tekenen stil bij de betekenis en waarde van AI.

 

Praktisch

 

Nieuwe Instituut

Museumpark 25 Rotterdam

Start 15.00 uur – einde 17.30 uur*

 

Aanmelden voor deze workshop kan hier

 

Leden bni gratis / check hiervoor jouw bni ledenmail van 8 februari dus niet aanmelden via bovenstaande link.

Leden Nvtl gratis.

Niet leden 15 euro.

Vol is vol. Max aantal plekken: 25.

 

NB) leden bni die eerder waren aangemeld voor een tekenworkshop hoeven zich niet opnieuw aan te melden en staan al op de lijst.

 

Meld je ook aan voor het avond

symposium Drawn to Drawing!

Evenement bekijken →
Join this webinair on Principles for Green Financing for Sustainable Real Estate, Infrastructure and Urban transformation.
mrt.
19

Join this webinair on Principles for Green Financing for Sustainable Real Estate, Infrastructure and Urban transformation.

We invite you to participate in a hybrid webinar on the "Principles for Green Financing for Sustainable Real Estate, Infrastructure and Urban transformation". The webinar will take place on 19 March 2024, from 14:30 to 17:30 CET. It will be held in person at Room 307-2, H-Building, Palais des Nations in Geneva, and online.

This event is jointly organized by the UNECE Committee on Urban Development, Housing and Land Management (CUDHLM) and its Working Party on Land Administration (WPLA).

The discussion will revolve around the "Principles fro Green Financing for Sustainable Real Estate, Infrastructure and Urban Transformation Projects" (ECE/HBP/2023/3), endorsed by CUDHLM at its last session in Geneva (4-6 October 2023). These principles are intended to guide national, regional and local governments, as well as other stakeholders.

The webinar will provide an opportunity to explore how these principles can effectively facilitate green financing in real estate and infrastructure, thereby promoting economically viable and environmentally sustainable urban projects. 

Language:

English

Registration:

The webinar will be conducted in a hybrid format, allowing for both online and in-person participation. We kindly request all interested participants to register for the webinar at https://indico.un.org/event/1009868/, indicating their preferred mode of participation (online or in-person).

We look forward to your participation in this important discussion.

 

Evenement bekijken →
Kom naar onze BNSP Salon op 14 maart om te ontdekken hoe de Omgevingswet impact heeft op jouw werk!
mrt.
14

Kom naar onze BNSP Salon op 14 maart om te ontdekken hoe de Omgevingswet impact heeft op jouw werk!

Kom ook en doe mee! BNSP Salon: 80 dagen Omgevingswet… nieuwe kansen voor ruimtelijke kwaliteit? We onderzoeken donderdag 14 maart wat deze nieuwe wet betekent voor jouw vak.

Je krijgt antwoorden op vragen als: Hoe werkt Omgevingswet in de praktijk, wat zijn onze ervaringen tot nu toe? En wat is de invloed van de nieuwe wet op het indelen en inrichten van onze leefomgeving met ruimtelijke kwaliteit?

 Ook gaan we met onze tafelgasten in gesprek over de relevante intenties van de wet, hoe de wet functioneert in de praktijk en waar de kansen en knelpunten liggen. Tijdens deze BNSP Salon zijn te gast: Marjolein Jansen (directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) Koos Seerden (Kennislab Omgevingswet en voormalig directeur van Rho Adviseurs) en Mariëlle Hoefsloot (directeur van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit)

Wanneer: 14 maart 2024, ontvangst 13:00 uur - afsluiting en borrel om 16:00 uur.

Waar: Witteveen+Bos, Leeuwenbrug 8 in Deventer.

Enthousiast geworden?

Toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt!

Reserveer hier jouw tickets

Evenement bekijken →
Jong BNSP: Rotterdamse Menselijke Maat
jan.
26

Jong BNSP: Rotterdamse Menselijke Maat

De Rotterdamse menselijke maat is het onderwerp waar we het over hebben tijdens het evenement op vrijdag 26 januari 2024 dat georganiseerd wordt door Jong BNSP en Urbanistas Rotterdam. Wat is de menselijke maat, specifiek in Rotterdam? We bespreken onderwerpen als sociale zekerheid, community-building, plintstrategie, transitiezones en de psychologische impact van ruimtelijk ontwerp, en dat alles met de Rijnhaven in Rotterdam als case study.

Voorafgaand aan het evenement kunnen deelnemers optioneel deelnemen aan een excursie door Kop van Zuid, Katendrecht en de Afrikaanderwijk (begint om 12:30). De excursie biedt de mogelijkheid om de sfeer en de schaal van het gebied te proeven. Het evenement zelf begint om 14:00 uur met inleidende pitches van experts over onderwerpen als: omgevingspsychologie, het Rotterdamse DNA en plintenstrategie en sociale kwaliteit in de Rijnhavenontwikkeling. Daarna is er tijd voor een workshop. 

Let op: Het evenement is intussen al volgeboekt. 

🗓️Datum: vrijdag 26 januari 2024

🕒Tijd: 12:30-13:30 excursie. 14:00-18:00 pitches, workshop en afsluitend een borrel

📍Plaats: ‘De Rotterdam’ Wilhelminakade 139, 3072 AP Rotterdam

Evenement bekijken →
Meedenken met de Contourennotitie Nota Ruimte op 9 januari 2024
jan.
9

Meedenken met de Contourennotitie Nota Ruimte op 9 januari 2024

Op 6 oktober 2023 heeft het team dat binnen BZK werkt aan de Nota Ruimte, een eerste aanzet opgeleverd voor de nieuwe Nota Ruimte. Dit document in de vorm van een contourennotitie schetst de hoofdlijnen van de visie van het ministerie op de toekomst van de ruimtelijke ordening, en formuleert ambities voor een integrale, afgewogen en kwalitatieve inrichting van Nederland. In de aanloop naar de volgende versie, de Ontwerp Nota Ruimte, worden er gesprekken gevoerd met maatschappelijke partners, om reacties op te halen en keuzes in beeld te brengen die nog gemaakt moeten worden richting de definitieve Nota Ruimte.

Op 9 januari 2024 vindt een debat plaats in het Auditorium van het ministerie van BZK, waar alle ontwerpers en ruimtelijke professionals van organisaties die zijn aangesloten bij Platform Ontwerp NL voor zijn uitgenodigd. In een werksessie van twee uur onder de leiding van Koos Seerden, Paul Gerretsen en Jutta Hinterleitner gaan wij als vakwereld in gesprek met het team van de Nota Ruimte en geven we hen vragen, aandachtspunten en aanbevelingen mee, die het team dat aan de Nota Ruimte schrijft, verder kunnen helpen.

Wat vragen wij van de deelnemers?
Neem de Contourennotitie Nota Ruimte goed door en noteer de wat er opvalt. Wat spreekt je aan? Welke onderwerpen missen er nog of zouden verder moeten worden uitgewerkt? Wordt er voldoende gestuurd? Worden de noodzakelijke keuzes voldoende benoemd?

Programma:
14:45 inloop
15:00 introductie op de middag, aansluitend debat met de aanwezigen en het team Nota Ruimte
17:00 afsluiting en borrel
18:00 einde

Locatie
Auditorium van het ministerie van BZK, Turfmarkt 147 Den Haag (bij de ingang linksaf en de trap af)

Evenement bekijken →
Webinar: Communiceren over de Omgevingswet & Wkb op 19 december
dec.
19

Webinar: Communiceren over de Omgevingswet & Wkb op 19 december

https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3Ameeting_YjIwNWMxYzUtMjMxOS00YmVmLWJlNWYtNDYwOTIxNzhmMjlm%40thread.v2%2F0%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%25226ef029ab-3fd7-4d98-9b0e-d1f5fedea6d1%2522%252c%2522Oid%2522%253a%252236b391b8-0e59-4a4e-8777-1749272fdb51%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=69ad8333-8b46-41b2-a3ba-79bd465fb0f8&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true

Evenement bekijken →
BNSP Salon: Ruimtelijke perspectieven.
dec.
11

BNSP Salon: Ruimtelijke perspectieven.

BNSP Salon: Ruimtelijke perspectieven

Een gesprek in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam over de toekomst van NL en de grote transities in de ruimtelijke ordening tegen het licht van de verkiezingsuitslag van 22 november 2023.

Samen met Eric vd burg -onder voorbehoud- (demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid), Hans Tijl (provinciesecretaris Flevoland), Indira van t klooster (directeur Arcam) en Desiree Uitzetter (directeur Neprom) praten we over de recente verkiezingsuitslag: hoe moeten we deze duiden en wat betekent het voor de positionering van onze vakgebieden? Eric vd Kooij (voorzitter BNSP) is presentator van deze Salon en Nathan de Groot is de moderator op deze avond.

De volgende vragen staan centraal op deze avond: Hoe kunnen wij, als professionals, het politieke speelveld bedienen en in staat worden gesteld om aan ruimtelijke transities te werken? Hoe verhouden de energietransitie, de klimaatopgave en woningbouwopgave zich tot de provincies en gemeenten? Waar liggen kansen en obstakels om integraal te werken? Hoe kunnen de ruimtelijke puzzels worden opgelost en zorgen we voor voldoende kwaliteitsborging? Waar en hoe kunnen we helpen en met welke instrumenten?! In deze BNSP salon zal het publiek aan de hand van peilingen en stellingen rechtstreeks worden betrokken bij het gesprek met de gasten.

Neem deel aan het gesprek over de toekomst van NL en de grote transities in de ruimtelijke ordening tegen het licht van de verkiezingsuitslag van 22 november 2023 en kom naar de salon in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. (aanmelden is verplicht)

• Wanneer: maandag 11 december 2023

• Tijd: 19:00 inloop met koffie en thee, aanvang programma 19.30 - 21.00 uur

• Pakhuis de Zwijger, de Studio op de 5de: Piet Heinkade 179B, Amsterdam

• Livestream: BNSP YouTube

Afbeelding: een willekeurige selectie uit het verkiezingsprogramma in beeld door de Stichting Politieke Academie waar AI de samenvattingen van de verkiezingsprogramma’s 2023 omzet in beeld.

Evenement bekijken →
Algemene Ledenvergadering van de BNSP
dec.
11

Algemene Ledenvergadering van de BNSP

Op 11 december 2023 vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de BNSP plaats. Locatie is bij de BNSP, Jollemanhof 14 te Amsterdam.

Nadere invulling van het programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Stukken volgen twee weken vooraf.

Aanmelden is verplicht en kan via onderstaande knop.

Evenement bekijken →
Boekpresentatie van Neuroarchitectuur: Hoogbouw op ooghoogte
nov.
30

Boekpresentatie van Neuroarchitectuur: Hoogbouw op ooghoogte

In westerse steden moeten steeds meer inwoners worden gehuisvest. Dit brengt in veel gevallen de introductie van steeds hogere woontorens met zich mee. Hoewel zulke nieuwe stadsprojecten worden ontworpen met de bedoeling de bewoners een gevoel van kleinschaligheid te geven, blijft het onduidelijk hoe de gebruikers deze straatbeelden daadwerkelijk ervaren. Tijdens de boeklancering van Neuroarchitectuur bekijken we hoe ontwerpoplossingen voor een menselijke maat in diverse wereldsteden zoals Vancouver, Londen en Oslo uitpakt op ooghoogte. We verkennen een nieuw hybride werkveld, waarin onderzoekers gebruikmaken van geavanceerde technologie om na te gaan hoe het lichaam reageert op impulsen uit deze gebouwde omgevingen. Wat leren bestaande stedenbouwkundige situaties ons? Welke patronen kunnen visueel worden waargenomen en ervaren? Auteurs Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar demonstreren hoe neuroarchitectuur werkt, delen de inzichten uit het boek en gaan hierover in gesprek met experts als Marlies de Nijs (hoofd stedebouw bij de gemeente Nijmegen), Paco Bunnik (urban designer en architect), Emiel Arends (stedebouwkundige Rotterdam&Amsterdam) en Hans Karssenberg (partner en oprichter van Stipo).Dit boek verkent de inzichten van de nieuwe hybride werkveld van de neuroarchitectuur. Onderzoekers maken daarbij gebruik van geavanceerde technologie om na te gaan hoe het lichaam reageert op impulsen uit de gebouwde omgeving. Neuroarchitectuur introduceert het vakgebied en toont voorbeelden van geslaagde straatontwerpen in westerse steden als Amsterdam, Toronto, Manchester en Oslo. Elke locatie wordt uitgebreid geanalyseerd met behulp van ontwerpend onderzoek. Wat leren bestaande stedenbouwkundige situaties ons? Welke patronen kunnen visueel worden waargenomen en ervaren? Neuroarchitectuur stelt ontwerprichtlijnen ter discussie en geeft praktische handvatten om de menselijke maat van dichtbebouwde omgevingen te verbeteren. Bestel het boek op nai010.

Evenement bekijken →
BNSP Salon: Buitensport in de steeds dichtere stad
nov.
30

BNSP Salon: Buitensport in de steeds dichtere stad

Wil je nieuwe inzichten en kennis op doen over gebiedsontwikkeling en kansen voor buitensport, ook bekeken vanuit de sportbril?  Wat is belangrijk om rekening mee te houden als stedebouwkundige en planoloog? En wat juist niet?

Kom dan naar de Salon over buitensport in de steeds dichtere stad in Utrecht (aanmelden is verplicht)

  • Wanneer: 30 november 2023

  • Tijd: 19.15 - 21.15 uur

  • Adres: Roeivereniging Viking, Verlengde Hoogravenseweg 13, 3525 BB Utrecht

Sprekers

Onder andere Henri van der Vegt (over sport en stad), Feike Tibben (KNRB) en Eric Terlien (BNSP), in samenwerking met de sportbonden en de BNSP.  

Toelichting

Nederland is een sportland en een land van beweging. Er wordt veel bewogen in de openbare ruimte. Zowel georganiseerd als (steeds meer ook) ongeorganiseerd. Alleen, met vrienden of in verenigingsverband. Er zijn meer fietsen dan inwoners en er zijn bijna één miljoen wielrenners. Meer dan 7 miljoen Nederlanders lopen wel eens hard. Deze breedte van de sport in Nederland heeft ook een brede top. Op de Zomerspelen in 2021 werd Nederland zevende in de medaillespiegel, boven landen als Duitsland en Frankrijk. Maar de ‘top’ is veel breder dan Sifan Hassan, Femke Bol of Mathieu van der Poel. In iedere buurt, wijk of stad is een groep 'top-sporters die intensief gebruik maakt van de openbare ruimte.

De meeste sporters zitten logischerwijs op de plekken waar de meeste mensen wonen: in de steden. In deze steden is de relatief jonge bevolking veel roeiend, lopend of fietsend buiten te vinden. Dit zijn ook de plekken waar de grote gebiedsontwikkelingen plaatsvinden. Zoals Merwede in Utrecht, Havenstad in Amsterdam en het centrum en de Oostflank in Rotterdam. Stedenbouwkundigen, planologen en verkeerskundigen passen zorg-vuldig het groen en het verkeer in en hebben oog voor een goede kwaliteit van de openbare ruimte. Maar is er ook oog voor topsport? Ruimte voor sport staat onder druk en die voor topsport in het bijzonder. De grote bouwopgave in de steden is juist een kans om hier meer aandacht voor te hebben. Daarbij leggen we de na-druk op hardlopen, fietsen en roeien.

Meld je aan

Vul onderstaande formulier in, zodat we weten dat je erbij bent. (aanmelden is verplicht)

Evenement bekijken →
Save the date: ‘NOVEX – het ruimtelijke voorstel van de provincie Utrecht’
nov.
27

Save the date: ‘NOVEX – het ruimtelijke voorstel van de provincie Utrecht’

Save the date: ‘NOVEX – het ruimtelijke voorstel van de provincie Utrecht’

Ben jij een stedenbouwkundige, landschapsarchitect of planoloog en benieuwd op welke manier de provincie invulling heeft gegeven aan de ruimtelijke veranderingen?

JONG BNSP en Young NVTL nodigen je uit voor een bureaubezoek bij de provincie Utrecht. Meer informatie over het programma en aanmelding volgt spoedig.

DETAILS

  • 27 november 2023, 14:00-18:00

  • Provinciehuis Utrecht

  • Interessant voor stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en planologen

  • Lezing, workshop en borrel

  • Deelname is gratis

Evenement bekijken →
Bijeenkomst voor professionals binnen het ruimtelijk domein: Met het oog op de toekomst (TU Delft, Platform Ontwerp NL en DIMI)
nov.
21

Bijeenkomst voor professionals binnen het ruimtelijk domein: Met het oog op de toekomst (TU Delft, Platform Ontwerp NL en DIMI)

Met het oog op de Toekomst (TU Delft, Platform Ontwerp NL en DIMI)

Betekenis en doorwerking van ontwerpend onderzoek voor ruimtelijke- en transitieopgaven.

Waar staan we op dit moment met het veelvoud aan ruimtelijke en transitieopgaven voor de verschillende schalen binnen de gebouwde en natuurlijke omgeving? Nog steeds in de bewustwordings- en ideeënfase? Probleem definiërend of op weg naar oplossingen en uitvoering? Wat is de betekenis hierbij van ontwerpend onderzoek voor bestuurlijk Nederland, praktijkontwerpers en kennisinstellingen? Brengt het ons inzichten waarmee Nederland aan de slag kan waardoor we vanuit de ontwerptraditie de toekomst ook kunnen gaan vormgeven?

Vragen, waarop we met deze bijeenkomst van professionals binnen het ruimtelijk domein antwoorden proberen te vinden op basis van een aantal actuele projecten en studies, en door middel van een dialoog tussen vertegenwoordigers van overheden, ontwerpbureaus en kennisinstellingen.

Deze bijeenkomst is voor professionals binnen het ruimtelijk domein. De bijeenkomst is ook online te volgen.

Initiatiefnemers van de bijeenkomst voor professionals zijn de sectie Urban Design van de Faculteit Bouwkunde - TU Delft, het Platform Ontwerp NL (Vereniging Deltametropool, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit NLingenieurs, NVTL, BNSP, BNA, en bni), en het TU Delft Deltas, Infrastructures & Mobility Initiatief (DIMI).

Het maakt onderdeel uit van het programma ‘Projections, Limits, Encounters: a Month of Urban Design’ dat in het teken staat van de reflectie op het verleden, heden en toekomst van het stedenbouwkundige ontwerp gedurende de periode 24 oktober t/m 28 november 2023. [Gedurende deze periode vindt tevens de BK Expo on Urban Design plaats in de Faculteit Bouwkunde.] Deelname is zonder kosten, maar aanmelden is wel verplicht: Met het oog op de Toekomst (google.com)

Programma:

Ochtenddeel – Moderator Marcel Hertogh

09.30u         Inloop

10.00u          Welkomstwoord Leo van den Burg (TU Delft), Paul Gerretsen (Platform Ontwerp NL) en Marcel Hertogh (TU Delft)

10.10u           Presentatie NOVEX-uitwerking Zuidelijke Randstad, Eric Terlien* (Provincie Zuid-Holland) Presentatie toekomstbestendige wederopbouwwijk Nazareth Maastricht, Jens Jorritsma (Obscura studio for architecture and urbanism). Presentatie verkenning stationsgebied Lombardijen-IJsselmonde Rotterdam, Kris Schaasberg (Gemeente Rotterdam)

11.10u           Pauze

11.45u           Presentatie planobjectivering ruimtelijke ontwerpen, Like Bijlsma (Planbureau voor de Leefomgeving)
Presentatie methodologische ontwikkelingen, Fransje Hooimeijer (TU Delft)
Presentatie missie en activiteiten Platform Ontwerp NL, Paul Gerretsen (Platform Ontwerp NL)/Jutta Hinterleitner (TU Delft) namens het platform.             

 

12.45u                Lunch


Middagdeel – Moderatoren Paul Gerretsen en Leo van den Burg

14.00u          Lessen en conclusies uit de workshops voor de provinciale ruimtelijke plannen, Inge Bobbink (TU Delft) namens het Platform Ontwerp NL. 

14.20u         Dialoog tussen vertegenwoordigers van overheden en praktijkbureaus over de koppeling van beleid en besluitvorming met ontwerpend onderzoek, kritische succesfactoren, hoe verder vanuit opdrachtgeversrol en bureaus.
Jeroen van Schaick* (Provincie Zuid-Holland), Gido ten Dolle (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Mattijs van Ruijven (Gemeente Rotterdam), Jolijn Valk (Stimuleringsfonds Creative industrie), Bernadette Janssen (BVR), Ton Venhoeven (Venhoeven CS), Jeroen Dirckx (KCAP).

15.10u           Panelwissel.

15.20u          Dialoog tussen vertegenwoordigers van praktijkbureaus, overheden en kennisinstellingen over de koppeling van de praktijk met ontwerponderwijs en onderzoek, kritische succesfactoren, hoe verder vanuit werkgeversrol en kennisinstellingen.
Daan Zandbelt (De Zwarte Hond), Tess Broekmans (TU Delft), Ron van Heusden (Gemeente Amsterdam), Annet Kempenaar (RU Groningen), Roberto Cavallo (TU Delft), Like Bijlsma (PBL), Luisa Calabrese (TU Delft).   

16.10u        Terugblik, conclusies en aandachtspunten vanuit moderatoren Marcel Hertogh (TU Delft), Paul Gerretsen en Leo van den Burg (TU Delft).

16.30u                Afsluiting en drankjes.

* NTB

 

Initiatiefnemers van deze bijeenkomst zijn de sectie Urban Design van de Faculteit Bouwkunde - TU Delft, het Platform Ontwerp NL waaraan een groot aantal beroepsverenigingen binnen het ruimtelijk en technisch domein zich hebben verbonden en het TU Delft Deltas, Infrastructures & Mobility Initiatief (DIMI). Het maakt onderdeel uit van het programma ‘Projections, Limits, Encounters: a Month of Urban Design’ dat in het teken staat van de reflectie op het verleden, heden en toekomst van het stedenbouwkundige ontwerp gedurende de periode 24 oktober t/m 28 november 2023. Gedurende deze periode vindt tevens de BK Expo on Urban Design plaats in de Faculteit Bouwkunde.   

Evenement bekijken →
BNA Architectendag
nov.
2

BNA Architectendag

Op donderdag 2 november vindt de jaarlijkse BNA Architectendag plaats in B. Amsterdam. Onder leiding van dagvoorzitter Lucas De Man gaan architecten Janna Bystrykh en Edwin Gardner in op de volgende stap van duurzaamheid: regeneratief ontwerpen. De dag wordt afgesloten door NRC-columnist Japke-d. Bouma. Kom langs en ga met elkaar de verbinding aan op inhoud en inspiratie en kom met concrete handvatten thuis. Meld je aan via bna.nl

Evenement bekijken →
Kennisdag Zoetwater en Ruimtelijke Adaptatie
sep.
28

Kennisdag Zoetwater en Ruimtelijke Adaptatie

Hoe kunnen we Nederland klimaatbestendig inrichten? En hoe kun je nu acties koppelen aan lange termijn trends? Daarover gaan we samen in gesprek tijden de kennisdag van de Deltaprogramma’s Zoetwater en Ruimtelijke Adaptatie. Het Spoorwegmuseum van Utrecht vormt dit jaar het decor.  

Kennisdag zoetwater en ruimtelijke adaptatie - Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)

De kennisdag is een initiatief van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, de Nationale Klimaatadaptatiestrategie en het Deltaprogramma Zoetwater in samenwerking met STOWA.

Evenement bekijken →
Atelier PBL & Platform Ontwerp NL 18 september
sep.
18

Atelier PBL & Platform Ontwerp NL 18 september

Hoe pas je de Ruimtelijke Verkenningen 2023 toe bij omgevingsvisies en gebiedsontwikkeling? Meld je aan voor het Atelier ‘Gebruik van de Ruimtelijke Verkenning 2023 voor omgevingsvisies en gebiedsontwikkeling’.

Georganiseerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met Platform Ontwerp NL (Verenging Deltametropool, NLingenieurs, BNSP, BNA, NVTL, BNI, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit).

•            Voor wie: alle ontwerpende disciplines en adviseurs in het ruimtelijk domein die lid zijn bij één van de platformverenigingen (Vereniging Deltametropool, NLingenieurs, BNSP, BNA, NVTL, BNI, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit), die betrokken zijn bij het opstellen of aanscherpen van provinciale of gemeentelijke omgevingsvisies of die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling

•            Wanneer: Maandag 18 september van 13.00 tot 17.00 uur

•            Waar: ZZIIN, Koningin Julianaplein 10, Den Haag, boven station Den Haag Centraal

•            Meer inhoudelijke informatie: door een mail te sturen naar Ed Dammers (PBL): ed.dammers@pbl.nl

 

Scenario’s voor omgevingsvisies en gebiedsontwikkeling

Veel provincies en gemeenten hebben de eerste versies van hun omgevingsvisies vastgesteld en zijn nu aan een verbeterslag toe. Vaak schakelen zij hiervoor een ontwerpbureau in. Provincies en gemeenten staan voor grote opgaven en moeten verschillende transities realiseren, zoals de transities naar een klimaatneutrale energievoorziening, een circulaire economie en een kringlooplandbouw. De uitdaging is om duidelijke keuzen te maken, ambities en doelen te prioriteren en hierbij rekening met de toekomst te houden.

De verbeterslag brengt een dilemma met zich mee. Aan de ene kant vergen de grote opgaven en transities decennialang vasthoudend omgevingsbeleid. Dat maakt de richting voor alle betrokkenen duidelijk en is nodig om voldoende ruimte te reserveren. Aan de andere kant zijn de opgaven en transities met grote onzekerheid omgeven. Wie neemt het voortouw? Welk ruimtegebruik vergen ze? En waar levert dit conflicten of juist synergiën op? Scenario’s kunnen helpen bij de beantwoording van dit soort vragen.

 

Ruimtelijke Verkenning

De Ruimtelijke Verkenning 2023, die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eind maart heeft gepubliceerd, presenteert vier scenario’s die kunnen helpen bij de toekomstige inrichting van provincies, regio’s en gemeenten (lees het rapport en vind meer informatie [link hier plaatsten] ).De scenario’s verkennen hoe de grote thema’s voor de leefomgeving zich tot 2050 zouden kunnen ontwikkelen: ‘Stedelijke ontwikkeling’, ‘Duurzame economie’, ‘Energietransitie’, ‘Klimaatadaptatie’ en ‘Landelijk gebied’. Dit gebeurt in samenhang en met aandacht voor de ruimtelijke voorwaarden, het ruimtelijke beleid en de ruimtelijke consequenties. De scenario’s bestaan uit beschrijvingen, verbeeldingen en berekeningen van de toekomst. Scenariokaarten brengen de ruimtelijke samenhangen tussen de thema’s in beeld en daarmee ook de ruimtelijke gevolgen van de keuzes die kunnen worden gemaakt. De scenario’s helpen om ruimtelijk samenhangend en toekomstbestendig omgevingsbeleid en sectoraal beleid te maken. Concreet helpt het werken met de scenario’s om:

•            de ruimtelijke opgaven voor een omgevingsvisie in beeld te krijgen;

•            de gevolgen van de keuzen, ambities en doelen voor de leefomgeving in beeld te brengen;

•            gebiedsspecifieke ruimtelijke conflicten en synergiën op te sporen;

•            de voorwaarden voor de uitvoerbaarheid van de omgevingsvisie in beeld te brengen;

•            de betrokkenheid van diverse beleidsmakers en belanghebbenden te vergroten;

•            een gebiedseigen verhaal en een gezamenlijke taal te ontwikkelen;

•            de sectorale aanpak die vaak nog domineert te overstijgen.

https://www.pbl.nl/publicaties/ruimtelijke-verkenning-2023-vier-scenarios-voor-de-inrichting-van-nederland-in-2050 [link hierboven plaatsen]

 

Doel en aanpak van het atelier

Het doel van het atelier is om ontwerpers en ruimtelijk adviseurs te helpen om de Ruimtelijke Verkenning en andere relevante kennis en informatie bij hun werk aan omgevingsvisies en gebiedsontwikkeling toe te passen. Aan het atelier kunnen maximaal 21 personen en maximaal 2 personen per bureau deelnemen. De aanpak bestaat uit korte introducties over de scenario’s, het beschikbare werkmateriaal en het gebruik van de scenario’s voor omgevingsvisies of gebiedsontwikkeling. Bij het werkmateriaal gaat het onder andere om het hoofdrapport, het achtergrondrapport, integrale kaarten, thematisch kaarten, databestanden en een handreiking. De introducties wisselen we af met korte gedachtenwisselingen, zelf ontwerpen maken met behulp van de scenario’s en op het werken met scenario’s bij het ontwerpen reflecteren. Samen gaan we aan de slag met een casus uit Flevoland.

 

Aanmelden

Leden van de verenigingen die zijn aangesloten bij Platform Ontwerp NL kunnen zich aanmelden door een bericht te sturen aan aanmelden@platformontwerp.nl tot en met 25 augustus. Noem in de e-mail:

1.      voor- en achternaam

2.      functie

3.      naam organisatie

4.      bij welke verenging(en) van het platform je bent aangesloten  (Verenging Deltametropool, NLingenieurs, BNSP, BNA, NVTL, BNI, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit),

5.      wat  je hoopt te leren tijdens de workshop in maximaal 100 woorden.

Geen bijlages toevoegen.

Aanmeldingen en berichten worden na 15 augustus ingezien.

De opgegeven informatie wordt gedeeld met de platformorganisaties met het doel voor het aanmelden voor de workshop en PBL met het doel mogelijk uit te nodigen voor een andere workshop met vergelijkbaar thema. Geef het door als je niet wilt dat de informatie wordt doorgegeven aan PBL.

Er zijn 21 plekken beschikbaar. Indien er meer aanmeldingen binnenkomen dan er plek is, zullen vertegenwoordigers van Platform Ontwerp NL een selectie maken. Hierbij zullen we streven naar een gelijke verdeling van leden van de platformverenigingen en match met het doel van de workshop. 

In de laatste week van augustus ontvang je bericht of je mee kunt doen.

 

Het Planbureau van de leefomgeving en de aangesloten organisaties bij Platform Ontwerp NL verwelkomen je graag bij het atelier!

 

Evenement bekijken →
Dag van de Ontwerpkracht '23
jul.
6

Dag van de Ontwerpkracht '23

Op 6 juli 2023 wordt voor de tweede keer de Dag van de Ontwerpkracht georganiseerd.

Wees er ook dit keer bij als we dwarsverbanden leggen, geleerde lessen delen en samen met marktpartijen en politiek dieper ingaan op hoe de grote vraagstukken landen in de 17 NOVEX-gebieden en de 12 provincies. Lukt het om ruimtelijke kwaliteit te borgen en wat betekent dit straks voor de verschillende uitvoeringsprogramma’s?

Houd onze site en nieuwsbrief in de gaten voor aanmelding. Save the date!

Evenement bekijken →