The intentional City: the balance of private interests and the public good when designing the civic commons

Multi-disciplinaire lezing 5 oktober 2023 In de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum (aan de Hofvijver)

‘The Intentional City: the balance of private interests and the public good when designing the civic commons’ door dr. David Brain

Inloop met koffie in de koffiekelder vanaf 16.00, aanvang lezing om 16.30

David Brain is Professor of Sociology and Environmental Studies aan het New College of Florida. Hij houdt zich bezig met place-making, community building, urbanism, en community engagement, en is betrokken bij de Congress of New Urbanism’.

‘Professor Brain has been exploring ways to re-imagine public space as both physical space and social process, in the context of a conception of an urban commons that is defined by the ways we manage the intersection between the public and the private. In his forthcoming book, The Intentional City: Civic Urbanism by Design, he explores the implications of a practice of urban design as an art of civic connection.’

The New Urbanism (en bijvoorbeeld ook afgeleide stromingen) is een ontwerp- en ideologische stroming in de Verenigde Staten die naar aanleiding van de slechte stedelijke ontwikkeling en de ‘laissez-faire’ houding van het neo-liberalisme, zich zorgen maakte en zich als doel heeft om handvatten en inspiratie te leveren om deze praktijken te verbeteren. Het baseert zich op de openbare ruimte als uitgangspunt bij de ontwikkeling van buurten, wijken en steden, en vooral op hoe het private domein die openbare ruimte beïnvloedt en, uiteindelijk, kan definiëren.

In een land waar de ‘markt’ in overweldigende mate de vorm en kwaliteit van de leefomgeving uitmaakt, is hun doel om vanuit gewenste kwaliteit van de openbare ruimte, vooral de vormgeving van private ontwikkelingen te reguleren om hun bijdrage aan de leefkwaliteit van de openbare ruimte te optimaliseren.

David trekt dit iets verder door naar niet alleen ontwerp en ruimtelijke belangen, maar ook met betrekking tot de ordening van sociale en politieke belangen.

Hij pleit ervoor dat middels het coördineren en bundelen van alle gefragmenteerde kennisvelden, één discipline en een samenhangende organisatie kan ontstaan. Die daarmee enorme kansen biedt voor de lange termijn leefbaarheid, kwaliteit en houdbaarheid van de stad.

Dat gaat dus ook over de raakvlakken, en misschien wel de overlappingen, tussen privaat en publiek. Of, en hoe dan, een private ontwikkeling bijdraagt of kan bijdragen aan die sociale (en misschien ook de functionele) kwaliteit.

Hoewel de situatie in de VS wezenlijk anders is dan in Europa/Nederland, is in de stedelijke vernieuwing en verdichting, de discussie over de grenzen tussen privé en openbaar steeds vaker onderwerp van discussie. Op basis van een aantal stellingen en vragen zal in een kort panelgesprek met dr. David Brain, Richard Koek (stedenbouwkundige en landschapsarchitect) en Eric van de Kooij (stedenbouwkundige en voorzitter BNSP) verder worden ingegaan op de relatie tussen openbare ruimte en private bebouwing en hoe de impact van bebouwing op het ontwerp en gebruik van de openbare ruimte onderdeel van het ontwikkelproces is of zou moeten zijn.

Voor aanmelden en meer informatie: eline.vanstaalduinen@denhaag.nl

Vorige
Vorige

Essay Ontwerpend Onderzoek NL | 2016-2023

Volgende
Volgende

Hoe kan ontwerpkracht het verschil maken?