Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Independent School for the City | Dirty old town

 

“Dirty Old Town” uses the methodological triad of Research, Stories and Strategies to explore the contradictions and complexities of contemporary cities: the effects of migration, inequality in the housing situation and the stubborn presence of a fossil fuelled economy. Participants in the program will be offered weekly lectures and excursions, a series of workshops focusing on specific disciplines and methods, tutoring by a diverse team of specialists, designers and researchers, the chance to work together in a community of learning and the opportunity to deepen their knowledge and develop ideas.

Date: 03 February – 24 April 2020
Tutors: Crimson Historians & Urbanists (Ewout Dorman, Mike Emmerik, Annuska Pronkhorst, Michelle Provoost, Simone Rots, Wouter Vanstiphout, Cassandra Wilkins), ZUS (Elma van Boxel and Kristian Koreman), Pro Arts Design (Edith Gruson & Gerard Hadders), De Dépendance (Thijs Barendse & Sereh Mandias), Amateur Cities (Cristina Ampatzidou and Ania Molenda), Failed Architecture (Rene Boer & Mark Minkjan) Jord den Hollander, Herman Kossmann, Arnold Reijndorp, Dirk Sijmons, and many more.
Registration: Use he application form or send an e-mail to info@schoolforthecity.nl
Application Deadline: Extended until 17 November 2019
Number of participants:  10 – 30
Participation fee: 3000 Euro

 

Read more and registration here.

GEMEENTE DEN HAAG + POSADMAXWAN + BURO SANT EN CO + MECANOO ZOEKEN 4 TRAINEES

GEMEENTE DEN HAAG + POSADMAXWAN + BURO SANT EN CO + MECANOO ZOEKEN 4 TRAINEES

Ben jij de stedelijk of landschappelijk ontwerper van de toekomst? Wil jij zo snel mogelijk een stevige en zelfstandige professional worden die zich in elk project staande kan houden? Dan is het Ruimtelijk Traineeship iets voor jou!

Profiel

Ben jij de jonge professional die:

 • bij de start van zijn carrière direct de volledige breedte van het vak ziet
 • in 2 jaar tijd een groot netwerk wil opbouwen
 • een master heeft in stedenbouw of landschapsarchitectuur op WO-niveau
 • de titel stedenbouwkundige of landschapsarchitect in 2 jaar in de pocket wil hebben
 • de ambitie heeft om op 4 werkplekken aan de slag te gaan met uitdagende opdrachten op het gebied van landschap, stedenbouw en architectuur
 • bereid is om gelijktijdig de 2-jarige geïntegreerde route van de beroepservaringsperiode (PEP) te doorlopen

Ruimtelijk Traineeship

In 2 jaar tijd ga je aan de slag bij 4 verschillende werkgevers. Dit betekent dat je elke 6 maanden wisselt van werkomgeving. De werkgevers verschillen in grootte, type opgaven, cultuur en mensen. Door op elke plek aan een unieke opdracht te werken, doe je kennis op van het volledige vakgebied. Het Ruimtelijk Traineeship is daarom een uitgelezen mogelijkheid om veel te leren in korte tijd. Over de vakinhoud, maar ook zeker over jezelf.

Gevraagde competenties

 • Uitstekende ontwerpkwaliteiten
 • Concepten en ideeën kunnen vertalen naar beelden, zowel schematisch, cartografisch als in visualisaties
 • Analytisch vermogen om te visualiseren op verschillende schaalniveaus
 • Goede communicatieve eigenschappen
 • Vermogen om snel te kunnen schakelen
 • Vloeiend in de Nederlandse taal, in woord en geschrift
 • Goede beheersing van AutoCad en de Adobe-software, kennis van Rhino, Microstation en Revit is een pré.

Ons aanbod

 • 4 werkplekken van een half jaar (36 tot 40 uur per week) voor 4 trainees bij 4 werkgevers
 • Begeleiding door 4 mentoren
 • Deelname aan en vergoeding van het geïntegreerde programma bij PEP voor de beroepservaringsperiode (twv. €5000,-)
 • Een bruto maandsalaris van €2000,- (bij 1 FTE)

Periode

Het Ruimtelijk Traineeship start op 3 februari 2020 voor de duur van 2 jaar.

Procedure

Heb jij voldoende ambitie, veerkracht en creativiteit om niet door één maar door vier bedrijven geselecteerd te worden? Stuur dan voor 1 januari 2020:

 • Motivatiebrief (in het Nederlands)
 • CV
 • Portfolio: max. 10 MB

naar Judith Flapper via j.flapper@bnsp.nl

Uit de sollicitaties worden 8 tot 10 kandidaten geselecteerd die worden uitgenodigd voor de selectiedag op 13 januari 2020.

Tijdens de selectiedag presenteren de kandidaten zichzelf door middel van een korte pitch en een interview. Op basis van deze selectiedag worden 4 kandidaten geselecteerd die het Ruimtelijk Traineeship zullen volgen.

Informatie

Voor meer informatie over de vacature, neem contact op met Rebecca Weijand: 06-51174067

download hier de vacature als pdf

KORTE OMSCHRIJVING PER WERKGEVER

Gemeente Den Haag
Den Haag is de nationale overheids- en dienstenstad én een mondiaal knooppunt van kennis en innovatie op het gebied van vrede & recht, bestuur en veiligheid. Met een aantrekkelijke binnenstad, toonaangevende musea, uitgestrekte parken en elf kilometer kust, maar ook met kwetsbare wijken waar armoede en gezondheid om aandacht vragen. Als het gaat om de toekomst van Den Haag is een hoofdrol weggelegd voor de ruim 60 medewerkers van de afdeling Stedenbouw & Planologie. Zij maken ‘ruimte voor de stad’ en verbinden ontwikkelingen op korte termijn met perspectief op lange termijn. In een sfeer van professionaliteit, openheid, respect, en collegiale en inspirerende samenwerking, omdat wij geloven dat onze toegevoegde waarde op die manier het best tot z´n recht komt.

Posad Maxwan
Bij PosadMaxwan werken we aan de gezonde, duurzame en slimme stad. We maken inzichtelijk hoe die stad van morgen eruitziet en wat we vandaag al kunnen doen om die ambitie te realiseren. Dat doen we door stedenbouwkundig onderzoek, strategie, ontwerp én uitvoering te combineren. Verder helpt onze jarenlange ervaring met projecten in binnen- en buitenland. En tot slot zit het in onze aanpak. We signaleren actuele opgaven, stellen relevante vragen en zetten data in voor menselijke oplossingen. Zo maken we de vraagstukken begrijpelijk en kunnen we met nieuwe, ruimtelijke antwoorden komen.

Buro Sant en Co

Buro Sant en Co is een bureau voor landschapsarchitectuur en is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in bijzondere ontwerp-opgaven op het raakvlak van landschapsarchitectuur en stedenbouw. Onze kernbegrippen zijn: waarde toevoegen (conceptueel, schoonheid, plannen die op je netvlies blijven hangen), context (genius loci, historisch, maatschappelijk, landschappelijk) en functionaliteit (kostenbewust, duurzaam, maakbaar). We zetten ons in om de natuur dichter bij de mens te brengen. We gebruiken onze kennis en expertise voor het creëren van ‘nieuw’ stedelijk groen waarbij ecologie hoog in het vaandel staat. Op creatieve wijze integreren we het thema ecologie in ontwerpen die voldoen aan de hedendaagse verwachtingen en gebruik.

Mecanoo

Mecanoo richt zich op complexe, multifunctionele gebouwen en geïntegreerde stedelijke ontwikkelingen die architectuur, stedelijke planning, landschapsarchitectuur en interieurontwerp combineren. Mecanoo heeft daarbij ruime ervaring met het ontwerpen en realiseren van unieke gebouwen die de ambities van klanten vertegenwoordigen en tegelijkertijd levendige ruimtes voor eindgebruikers creëren. Elk project beantwoordt aan de bureaufilosofie van People, Place en Purpose: aan de eisen van de opdrachtgever en de behoeften van de gebruiker (People); de fysieke context, het klimaat en de cultuur (Place); en het huidige en toekomstig gebruik van een gebouw (Purpose).

Jonge stedenbouwers massaal op zoek naar mentoren

Met de invoering van beroepservaringsperiode als voorwaarde voor het behalen van de stedenbouwkundige titel in 2015, is het aantal jong professionals die zich hiertoe willen laten opleiden sterk gegroeid. Inmiddels zijn er jaarlijks zo’n 40 jonge stedebouwkundigen die de Beroepservaringsperiode doorlopen.

De BNSP is daarin een sterke katalysator door de ontwikkeling van het ruimtelijk traineeship waarin momenteel 10 stedenbouwkundigen tijdens een tweejarig traject bij vier verschillende werkgevers ervaring opdoen en werken aan het behalen van hun titel.

Echter overige Jong professionals die de BEP/PEP doorlopen,  lopen steeds vaker bij hun werkgever (veelal gemeenten) er tegen aan dat zij de aan de BEP-gerelateerde verplichte mentor niet kunnen vinden. De mentor dient namelijk een ingeschreven stedenbouwkundige te zijn.

De BNSP doet hierbij een oproep aan het netwerk;

Zijn er ingeschreven stedebouwkundigen die een extern mentorschap willen aangaan voor die kandidaten die de BEP volgen. Voor onze (bureau) leden vormt het mentorschap een goede mogelijkheid om het netwerk richting overheden te versterken maar ook om door middel van het mentorschap bij te dragen aan de verdere professionalisering van het vak door Jong Professionals te begeleiden op weg naar hun titel!

Mocht jij je willen aanbieden als mentor, stuur dan een mail naar secretariaat@bnsp.nl 

We nemen dan zo spoedig als mogelijk contact met je op

Saxion Hogeschool Deventer | De Oogst

Graag nodigt Saxion Deventer je uit voor Oogst 2019 op donderdag 13 juni bij hogeschool Saxion in Deventer. Tijdens deze inspirerende netwerkmiddag maak je kennis met de drijfveren en kwaliteiten van onze afstuderende bestuurskundigen, planologen en stedenbouwkundigen. Zij presenteren zich die middag via pitches. 

Gastspreker is Ferenc van Damme, communicatiestrateeg, energetisch therapeut, dichter en beleidsontwikkelaar ‘Participatie & Communicatie’ bij de provincie Overijssel. Ferenc van Damme is winnaar van de Galjaard Prijs 2016 voor beste communicatie in de non-profit sector en de enige ambtenaar in Nederland met 3 Grammy nominaties en een Edison op zijn naam. Hij werkt aan (zelf-)inzicht om de ‘kracht uit de samenleving’ aan te boren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners te stimuleren. Vooral ook met de groeiende groep mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelt door besturen, raden, instituten en overheden. Hoe kom je tot echte dialoog in een vitale, samen redzame ‘doe-democratie’? Meer informatie? Alvast in de mood komen? Doe de mentality-test! Onthoud de uitslag of neem 13 juni een print mee.

Tijdens de inloop en de pauze is er een bedrijvenmarkt.

Wil je er bij zijn op donderdag 13 juni? Laat ons dat dan uiterlijk vrijdag 31 mei weten en meld je hier aan.

 

9 mei werkconferentie HBO-opleidingen in het ruimtelijk domein

De BNSP (Beroepsvereniging Nederlandse Stedebouwkundige en Planologen) nodigt u en uw collega’s graag uit voor een werkconferentie ‘Aansluiting opleidingen en de toekomstige beroepspraktijk’ .

Datum: donderdag 9 mei

Locatie: Hogeschool Utrecht,  Padualaan 101, 3584 CH Utrecht.

Tijd: 14:30 – 17:15

 De werkconferentie

Het afgelopen half jaar is de BNSP bij een aantal hogescholen op gesprek gegaan om een idee te krijgen van het aanbod in opleiding en de relatie met de beroepspraktijk. We troffen een breed spectrum aan van combinaties van planologische kennis en ontwerpend onderzoek,  van kennisgedreven en opgave gericht onderwijs en bij allen een drive om studenten klaar te maken voor een steeds veranderende beroepspraktijk. Vanuit de gesprekken is het initiatief gekomen om die kennis over en weer te delen en ook vanuit de beroepspraktijk daarop te reflecteren.

Programma:

14.30u Inloop

15.00u Inleiding Koen de Boo, bestuurslid opleidingen van de BNSP

15.15u Korte pitch van elke opleiding

15.45u  Ervaringen en kennis te delen

16.45u  Gezamenlijk vervolg acties bepalen

17.15u Netwerkborrel

Waarom dit initiatief vanuit de BNSP

De BNSP staat voor ontmoeting, ontwikkeling en ondersteuning van de stedenbouwkundige en planoloog. Ons vak is constant in ontwikkeling daarin willen wij onze leden, zowel individuele leden, bureaus als ook gemeenten, bijstaan om hun vaardigheden en kennis up-to-date te houden. Wij stellen een leven lang leren centraal door excursies naar actuele projecten, lezingen en masterclasses en ontwerp onderzoeken (Programma Regio’s van de Toekomst) te organiseren. We stellen ons tot doel om een constante uitwisseling te hebben in de driehoek van beroepspraktijk, opleidingen en beroepsbeoefenaar.

Een breed gesprek tussen opleidingen en werkveld is er al lange tijd niet meer geweest. Wij willen als BNSP graag met u zo’n gesprek aangaan om de uitwisseling weer op gang te brengen.

Meld u aan voor 1 mei via onderstaand formulier.

We kijken uit naar uw komst!

 

De BNSPwerkgroep-opleidingen;

– Leo Snel, Rho Adviseurs

– Remco Reijke, Remco Reijke, Islant atelier voor stedebouw en docent Stedenbouw aan de HU

– Koen de Boo, plein06 urban landscapes en bestuurslid BNSP

 

werkconferentie HBO-opleidingen in het ruimtelijk domein

 

 

Recent nieuws

Aan de slag met de Omgevingswet en VNG | Demonstraties plansoftware voor dienstverleners

7 april 2021 netwerk

Op 20 en 21 april  van 9:00 tot 15:00 demonstreren softwareleveranciers hun plansoftware aan dienstverleners en overheden. Deze virtuele bijeenkomst wordt georganiseerd door VNG en.

Lees verder

Een frisse blik op de Omgevingswet | het instrument Programma, onbekend maakt onbemind?

29 maart 2021 BNSP

Jong Leefomgeving  en JongBNSP nodigen je uit! donderdag 22 april, van 16:00 – 17:30. | Online De Omgevingswet is voor velen geen nieuw onderwerp. We zijn.

Lees verder

De omgevallen boekenkast | Minderheid

25 maart 2021 Blog

Door Tjerk Ruimschotel Omdat er op de Internationale Vrouwendag van 8 maart met het thema Impact door Invloed digitaal bar weinig tot niets te vinden.

Lees verder

Agenda

22 april 2021

16:00 tot 17:30

Jong BNSP

20 mei 2021

20:00 tot 21:30BNSP

BNSP Salon #3

23 juni 2021

20:00 tot 21:30

ALV

30 juni 2021

De Woonwijk als noviteit

01 juli 2021

Special

01 september 2021

00:00

BNSP-NVTL Academie

01 september 2021

00:00

Traineeship

15 september 2021

20:00

BNSP Salon #4

31 oktober 2021

00:00

Special

01 november 2021

00:00

Plandag

29 december 2021

00:00

Excursie