Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Jong BNSP ism Generation.Energy, verslag van de excursie naar Zonnepark ’t Oor

Op 24 juni is Jong BNSP op excursie geweest! Samen met Generation.Energy is deze excursie opgezet om van dichtbij te kunnen zien hoe creatieve koppelingen gemaakt kunnen worden binnen de energietransitie.

In het kader van ‘de terrassen mogen weer open’ hebben we een pop-up terras opgezet bij zonneveld ’t Oor. Dat heb je misschien wel eens gezien vanuit de trein, tussen Leidschedam-Voorburg en Leiden. Het gehele “oor” van het spoor wordt gebruikt voor de opwek van duurzame elektriciteit. Fred Verhaaren heeft ons meegenomen langs de vele bijzonderheden van dit ecologische zonnepark, waar de opwekking van energie gecombineerd wordt met voedselvoorziening, biodiversiteitsversterking én het creëren van een fijne plek.

Fred vertelt ons dat hij samen met zijn vrouw het terrein beheert. Ze hebben meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente, waar na hard werken zonnepark ’t Oor het resultaat van is. Gaandeweg hebben ze geëxperimenteerd met de ecologische inpassing van de zonnepanelen: welke opstelling zorgt ervoor dat de bodem voldoende licht en water krijgt? Kun je zonnepanelen en permacultuur goed combineren? Hoe zorg je ervoor dat het gras niet boven de panelen uitgroeit?

Het antwoord op die laatste vraag zijn een kudde schaapjes; Ouessant schaapjes, het type dat klein genoeg is om onder de panelen te kunnen grazen. Door het zonneveld slim te zoneren kunnen de schapen grazen aan de ene zijde, terwijl het gras weer aangroeit aan de andere zijde. Zo wordt het gras nooit te lang, maar is er voldoende voedsel voor de schapen. Naast schapen zijn er ook kippen, eenden, vossen (vooral wegens de kippen) en bijen op het terrein. Allemaal doen ze wat: eitjes leggen, slakken eten of bloemen bestuiven.

Het zonnepark wordt ook gebruikt door vrijwilligers om bijen te houden en voedsel te produceren. In de begroeiing is daarom rekening gehouden met verschillende kruiden en bloemen die bestuivers aantrekken. Zo wordt iedere strook goed gebruikt. Deze weidse en gevarieerde opzet van het park zorgt ervoor dat het een fijne en aangename plek is: erg geschikt voor een terrasje op de donderdagmiddag!

Deze excursie heeft ons laten zien dat als je ervoor open staat om creatief na te denken en te experimenteren, je een plek kunt creëren waar niet alléén energie wordt opgewekt. In plaats van de bodem onder de panelen te laten verschralen, laat dit voorbeeld ons zien dat het mogelijk is om tegelijkertijd aan verschillende grote opgaven te werken. Een inspirerend voorbeeld voor de toekomst!

Jong BNSP op excursie naar Eco Zonneveld ’t Oor | Den Haag | 24 juni 16:00

Jong BNSP organiseert in samenwerking met Generation Energy de EERSTE FYSIEKE excursie van 2021!!! Deze is geliefd vanwege het onderwerp Eco Zonneveld  ’t Oor in Den Haag en vanwege de eerste fysieke uitstap die je nu weer kunt beleven. Hoewel…er zijn voor deze activiteit nog maar zeer beperkte plaatsen, 10 in totaal dus wil je mee? Meld je dan direct aan via jet@generation.energy

 

Symposium ontwerpen bij een ingenieursbureau | 17 juni 2021

Kom erachter hoe het is om te werken als ontwerper voor een ingenieursbureau

Ben jij benieuwd hoe het is om als ontwerper te werken voor een ingenieursbureau? Dan is dit symposium wat voor jou!
Op 17 juni, van 15:00 tot 17:30 uur organiseert Witteveen+Bos, in samenwerking met Arcadis, Royal HaskoningDHV, Tauw, BNSP en NVTL een symposium.

Vier enthousiaste sprekers van de verschillende bureaus vertellen je tijdens deze middag meer over de projecten waar zij aan werken. Daarnaast delen ze hun ervaringen op het gebied van werken voor een ingenieursbureau. Tijdens het symposium is er ruimte voor interactie met de sprekers. Met dit symposium richten wij ons vooral op jonge ontwerpers. Hieronder verstaan wij stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, planologen en architecten die reeds werken als young professional. Studenten die in de eindfase van hun studie zitten nodigen wij ook graag uit. Behoor je niet tot deze doelgroep, maar heb je wel interesse? Voel je van harte welkom.

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan snel aan via deze aanmeldlink

Programma

14:45 uur      Inloop met dagvoorzitter Claire Evers

15:00 uur      Online ontvangst en opening symposium door Harro Wieringa van Witteveen+Bos

15:15 uur      Yannick Angkotta van Tauw

15:45 uur      Hanna Prinssen van Arcadis

16:15 uur      Luc Jenniskens van RHDHV

16:45 uur      Mariska van Reijn van Witteveen+Bos

17:15 uur      Afsluiting door Ben Kuipers namens NVTL/ BNSP

Een frisse blik op de Omgevingswet | het instrument Programma, onbekend maakt onbemind?

Jong Leefomgeving  en JongBNSP nodigen je uit!

donderdag 22 april, van 16:00 – 17:30. | Online

De Omgevingswet is voor velen geen nieuw onderwerp. We zijn al geruime tijd bezig met de voorbereidingen op de invoering hiervan op 1 januari 2022. Veel gemeenten hebben al een omgevingsvisie vastgesteld of werken hieraan, draaien pilots voor het omgevingsplan of treffen voorbereidingen voor de inrichting van het DSO.
Het instrument waar nog maar weinig aandacht voor lijkt te zijn is: het Programma. Terwijl het instrument programma veel mogelijkheden beloofd om concrete uitvoering te geven aan beleidsdoelen voor een thema (zoals energietransitie, luchtkwaliteit, stikstof, etc.), maar ook voor gebieden en de ontwikkeling daarvan.
Dat roept vragen bij ons op: wat is het programma nu precies? Hoe zet je dit in? Wie stelt een programma op en waarover gaat een programma? Wat is de relatie van het programma met de andere instrumenten? Wanneer wordt het programma ingezet om doelen te bereiken? Om hier inzicht in te krijgen hebben wij twee sprekers bereid gevonden om ons hierover bij te praten:

  • Arjan Nijenhuis – relatiemanager Omgevingswet bij het Ministerie van BZK.
  • Wim Tijssen – adviseur Omgevingswet bij de gemeente Tilburg.

Arjan is vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van de Omgevingswet en neemt ons mee in de totstandkoming daarvan en de rol van het programma daarbinnen. Wim is ook al jarenlang actief met de Omgevingswet en heeft ideeën over hoe je het programma kan inzetten. Na de presentaties van Arjan en Wim gaan we in groepen uiteen om ook het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe je het instrument programma zou kunnen inzetten. Meer informatie over de invulling definitieve programma volgt na aanmelding.

Meld je hier aan

Uiterlijk een week voor de activiteit ontvang je het definitieve programma en praktische informatie over je deelname aan de activiteit. Wij hopen jou de 22e te ontvangen. Tot dan!

Juul, Martha, Wouter en Niek
Bestuur Netwerk Jong Leefomgeving
Bestuur Jong BNSP

Fotowedstrijd JongBNSP | Stad in Stilte | Winnaars bekend

De winnaars zijn bekend!

We vroegen jullie om foto’s te maken met als onderwerp “Stad in Stilte” en deze met ons te delen! We hebben alles verzameld en gedeeld met de jury. De jury bestaand uit Jeroen van Dam en Peter Nolten heeft de keuze gemaakt wat zij de beste foto’s vonden en ook wie zeker een aanmoedigingsprijs verdiende!

Winnaar: Jerryt Krombeen

“De foto van Jerryt Krombeen springt er voor ons bovenuit. De in mist gehulde bebouwing en de eenzame figuren op een verder leeg stationsplein geven een droevige sfeer weer. Geen autos, geen trams, slechts een paar mensen die snel naar hun bestemming gaan. Een stille stad die naar het lijkt maar door een paar personen te worden bewoond, bijna apocalyptisch. De plaatsing van de persoon in de voorgrond is ook erg goed gekozen. Die donkere en gesilhouetteerde figuur maakt de compositie zeer sterk. Door de foto in zwart-wit te houden wordt het beeld verder versimpeld, wat in dit geval het effect sterker maakt. Deze bijna minimalistische aanpak spreekt ons aan. Al met al een sterke, ietwat treurige foto die heel goed bij het thema past.”

 

 

2e plaats: Frank Sinnema

“Deze foto van Frank Sinnema intrigeert ons. Het is een beeld van de Rotterdamse skyline, door het felle tegenlicht verworden tot een abstract decor. Met op de voorgrond, in hard contrast, het hangende kunstwerk langs de Maas, met daarop tientallen vogels. Je ziet geen mensen, de stad lijkt verlaten, maar de natuur houdt stand, en lijkt zelfs nog meer tot bloei te komen. De compositie is sterk, waarbij een spel ontstaat tussen het kunstwerk en de Erasmusbrug: de tegengestelde lijnen, de cirkel vs. de pyloon. Maar de vogels stelen de show: je blijft kijken naar al die kleine karakters: dicht tegen elkaar, vol in het leven – die ene vogel bovenop de cirkel. Je kunt je het bijbehorende drukke gekwetter helemaal voorstellen. Het doet ons terugverlangen naar de pre-Corona tijd toen wij als mens nog zo waren als deze vogels.”

 

Aanmoedigingsprijs: Tara Muilwijk

“De compositie met de lange lijn naar het rijksmuseum en een donkere, onheilspellende lucht is goed gekozen. De enige persoon die duidelijk in beeld is staat precies op een lichter deel waardoor deze uit de compositie naar voren komt. Technisch gezien zijn er verbeterpunten aan te wijzen; zo is de horizon scheef, loopt de lijn schuin door het beeld en is er veel ruimte onder en boven in beeld, maar uit de foto blijkt dat Tara wel oog heeft voor een sterke compositie. Met meer oefening kunnen we in de toekomst meer van haar verwachten, daarom gaat de aanmoedigingsprijs naar Tara. “

 

We feliciteren de winnaars en bedanken iedereen voor de foto’s.
Daarnaast veel dank aan Jeroen en Peter voor het beoordelen van de inzendingen en het verslag.

Fotowedstrijd Stad in Stilte

De Jong BNSP fotowedstrijd met thema “Stad in Stilte” is van start! Dus pak je camera, maak die gave foto en win! De vakjury zal de beste foto kiezen en de winnaar ontvangt een mooi boek over fotografie. Volg jong BNSP op Instagram voor een voorstelronde met de vakjury, fotografie tips and tricks, en de leukste inzendingen van de fotowedstrijd!

URBANISTAS RDAM, Jong BNSP & YOUNG NVTL pub quiz, voor wie stad en land buiten van binnen kent.

Meld je aan via https://forms.gle/w9vC8iisM22LA5Rw7

Op vrijdag 29 januari om 19:00 start de online pubquiz. Schrijf je in met een team collega’s, (studie)vrienden of stel je familie op de proef.

 

Ook in 2021 zijn activiteiten afgeblazen en werkt bijna iedereen thuis. Wel vraagt een nieuw jaar er weer om een gezellige avond te hebben met o.a. je vakgenoten! Test je kennis en creativiteit op het gebied van steden, landschap, muziek, planologie, architectuur, kortom alle raakvlakken met het vakgebied worden op de proef gesteld.
Voor de winnaar is er natuurlijk een passende verassing en deze wordt uiteraard thuisbezorgd.

Zien we jou online?
Het aantal teamleden is vrij.

Kennislab voor Urbanisme | Summerschool!

MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL ‘ONTWERP DE NIEUWE NORM VOOR EEN GROENE TUIN’ (21, 22, 23 oktober 2020)

Deze herfst organiseert Kennislab voor Urbanisme in samenwerking met Stichting Steenbreek, weer een (na)summerschool. Over bloemetjes en bijtjes én over stenen. Want onze Nederlandse tuintjes liggen vol met tegels. En dat is niet goed voor de biodiversiteit (die bloemetjes en bijtjes) en het is verre van aangenaam in hete zomers en met hoosbuien. Daar wil Stichting Steenbreek iets aan doen: stenen eruit en plantje erin. Tuin voor tuin, buurt voor buurt, stad voor stad. Om zo Nederland te vergroenen, de biodiversiteit te verhogen, ons woonomgeving klimaatbestendiger te maken en uiteindelijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Maar zo ver zijn we nog niet. Daarom gaan we deze summerschool briljante plannen bedenken om heel Nederland te overtuigen van de noodzaak: stenen eruit en plantje erin – ook in uw tuin! Meld je nu aan!

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven en meer informatie vinden.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 oktober 2020. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Pubquiz Jong BNSP – Speel mee en bewijs je kennis!

Het is tijd voor de online pubquiz van Jong BNSP.

Schrijf je in met een team collega’s, (studie)vrienden of stel je familie op de proef. Op vrijdag 15 mei om 19:00 start de online pubquiz. Nu alle andere activiteiten worden uitgesteld en bijna iedereen thuis werkt, is dit het uitgelezen moment om een gezellige avond te hebben met oa. je vakgenoten!

Test je kennis en creativiteit op het gebied van steden, landschap, muziek, planologie, architectuur, kortom alle raakvlakken met het vakgebied worden op de proef gesteld. Voor de winnaar is er natuurlijk een passende verassing en deze wordt uiteraard thuisbezorgd. Zien we jou online? Meld je team nu alvast HIER aan via  Het aantal teamleden is vrij in te vullen. Jong BNSP pubquiz, voor wie de stad buiten van binnen kent.

BEP TALK | DE TITEL ALS EEN RIJBEWIJS, JE WEET NIET WANNEER JE HEM PRECIES NODIG HEBT

Floor van Dijk

Floor van Dijk is bestuurslid van de Jong BNSP sinds dec. 2017. Ze werkt als stedenbouwkundige aan de verdichtingsopgave in het CID bij de gemeente Den Haag. In februari 2020 rondde zij de PEP af, hiervoor heeft ze een vergelijking gemaakt van het werken bij een bureau en werken bij de gemeente.

——————————————————————————————-

“In groep 8 schreef ik mijn werkstuk over ‘architectuur’, mijn profielwerkstuk op de middelbare school ging over de toekomst van architectuur in Rotterdam. Het kiezen van een studie bouwkunde was dan ook voor niemand een verrassing. Na wat wikken en wegen ging ik voor een master stedenbouw, omdat ik geïnteresseerd was in stromen in de stad en de invloed van mensen en hun dagelijks leven op de vormgeving van de stad.

Na het studeren ging ik aan het werk als ontwerper bij een commercieel bureau (plein06). Het starten van de PEP was een vrij logische stap, door de betrokkenheid van mijn werkgever bij de organisatie van de PEP. In mijn ogen was de PEP eigenlijk als een rijbewijs, misschien heb je het niet gelijk nodig, maar er komt een moment in je leven dat je die auto wilt gaan besturen. Op dat moment is het toch handig om de juiste papieren te hebben. Met deze metafoor in gedachte, begon ik met de PEP. Niet omdat het op dat moment voelde dat het MOEST, maar omdat de kans er was en die heb ik gepakt.

Na een jaar wisselde ik van baan en veranderde mijn werk 180 graden. Zo dook ik van het bureau- leven in het ambtenaren-bestaan. De PEP liep door en ik besloot om de PEP te gebruiken als middel om het verschil tussen de twee werkplekken te onderzoeken. Zie het als het rijden in een benzine en diesel, of een schakelwagen en een automaat: ‘Welke verschillen zijn er en waarom, hoe werkt de motor en waar worden de auto’s gemaakt?’

Mijn nieuwe werk deed aanspraak op andere vaardigheden, andere skills en vroeg een andere inzet van me. Ook veranderde mijn kijk op de rol van de stedenbouwer, op het vak en op onze invloedssferen. De leerdoelen van de PEP heb ik gebruikt om op onderzoek te gaan naar de verschillen tussen de werkplekken, wat het betekent om op de verschillende plekken te werken, maar ook waar ik mij als stedenbouwer (of bestuurder van de auto) prettig bij voel. Voor je een auto koopt, maak je tenslotte ook altijd een proefrit.

 

eindresultaat met de verschillen

Van nature ben ik niet altijd bewust van mijn eigen ontwikkeling, van wat er om mij heen gebeurt en wat dat voor me betekend. De PEP heeft goede handvaten geboden om op onderzoek te gaan in de twee verschillende werkculturen. Hierdoor heb ik onder andere veel inzichten gekregen in het verschil in aanpak, invloed, betekenis, werkzaamheden, rolverdelingen, positie… Kortom, door de PEP heb ik veel geleerd over de verschillende rollen van de stedenbouwer in Nederland die je kunt innemen.

De PEP heeft bijgedragen in het onderzoek door de structuur, het heeft mij geholpen bewust op zoek te gaan naar de verschillen en om deze te structureren en me niet te verliezen in de details.

Daarnaast heb ik veel meegekregen in een brede ontwikkeling door de modules in context van ruimtelijke kwaliteit, schaalniveaus en bedrijfsvoering. Ik heb veel gehad aan de gezamenlijke module dagen met andere stedenbouwers, maar ook met landschapsarchitecten en (interieur) architecten.

Naast dat er veel bekende gezichten waren uit mijn studietijd heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen die ik door de PEP heb kunnen toevoegen een mijn netwerk.

Ik ben blij met mijn rijbewijs (lees titel). Ik kan nu zelf op pad en gaan ontdekken, maar ik kan niet ontkennen dat ik ook de rijlessen (PEP) ga missen, de stimulans voor mijn leercurve en ontdekkingsreis. Het is fijn als soms iemand je de weg wijst. Ik weet nog niet waar mijn reis precies naar toe gaat, waar mijn rijbewijs me gaat brengen en op welke termijn ik ‘een auto moet/kan/wil kopen’. Voorlopig zit ik nog op mijn plek bij de gemeente Den Haag en ben ik daar nog niet uitgeleerd!”

 

Recent nieuws

Zomersluiting 2021 Bureau BNSP

21 juli 2021 BNSP

Het bureau van de BNSP is op zomerreces van 6 augustus tot en met 22 augustus. Fijne zomer!

Lees verder

Excursie Oosterwold | 10 september

21 juli 2021 BNSP

© foto: Gemeente Almere Reserveer alvast in je agenda, na de zomerstop is de eerste activiteit van de BNSP een excursie naar Oosterwold. Op 10.

Lees verder

PlanDag najaarsevent 2021: Terugblikken om vooruit te kijken

15 juli 2021 BNSP

Doe mee met het Plandag-jubileum, het najaarsevent, verbreed je netwerk, deel je kennis en denk mee over de toekomst! Veertig PlanDag boeken staan ondertussen in.

Lees verder

Agenda

01 september 2021

00:00

BNSP-NVTL Academie

10 september 2021

00:00

Excursie

15 september 2021

20:00

BNSP Salon #4

01 oktober 2021

16:30 tot 18:00Jong BNSP

Excursie

01 november 2021

00:00

Plandag

29 december 2021

00:00

Excursie