Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Ga mee naar de zee | Excursie van Jong BNSP naar de Boulevard van Scheveningen

Datum: 1 oktober 2021
Tijd: 16:30 – 18:00

 

Ga mee naar de zee!

Jong BNSP gaat op 1 oktober naar de Scheveningen Boulevard. Deze wordt ingrijpend aangepakt! De Gemeente Den Haag presenteert aan ons de transformatie van de Boulevard ter plekke. Startlocatie volgt via de email nadat jij je hebt aangemeld.

Datum:
1 oktober 2021
Tijd: 16:30 – 18:00

Schrijf je in via deze aanmeldlink

Schrijf je in via deze aanmeldlink

Inktober 2021 the challenge | JongBNSP

 

 

JONGBNSP | INKTOBER 2021 | 1 t/m 31 oktober

Tijdens de maand oktober gaan wij weer schetsen. De Jong BNSP Inktober challenge 2021 gaat bijna van start! Doe jij dit jaar ook weer mee?

Houdt onze instagram pagina in de gaten voor meer info.

Save the Date | Afstudeerders in debat | 4 november 15:00 uur

Reserveer in je agenda:  donderdag 4 november staat het debat over het beste afstudeerproject van studenten stedenbouw en landschapsarchitectuur 2021 geagendeerd en vindt de feestelijke uitreiking van de KuiperCompagnons Afstudeerprijs plaats. Belangrijke uitgewerkte thema’s komen aan bod en worden besproken dus mis dit Jong Professionaldebat niet!

Kennislab voor Urbanisme |SUMMERSCHOOL 18 – 20 oktober ‘Bedrijventerreinen grijs en grauw? Maak ze groen – blauw!’

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat en de economie van steden. Een groot deel van het stedelijke bedrijfsleven vindt hier plaats. Maar ze nemen ook 10 tot 20 procent ruimte van een stad in.
Uit onderzoek blijkt dat bedrijventerreinen voor slechts 1 procent van hun oppervlakte bestaan uit groen-blauwe structuren, denk aan bomen, vaste planten, gras, sloten of poelen.90 procent van de daken van bedrijfspanden zijn onbenut, terwijl hier kansen liggen voor groene daken of zonnepanelen. Er valt dus nog veel te winnen op gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie. Tijdens deze summerschool ontdek je dat deze locaties veel kansen voor vergroening en verduurzaming bieden. Maar hoe verzilver je die kansen? Hoe breng je de groen en economie sector bij elkaar én draag je bij aan de gezondheid van werkend Nederland.

Denk daarover mee tijdens de summerschool op 18, 19 en 20 oktober 2021. Deelname is gratis en bijzonder interessant voor (aankomende) Jong Professionals!

Meer info en aanmelding

Foto: Bedrijventerrein Binckhorts

De toegankelijke stad | Save the date: 8 oktober

Wat is de rol van ontwerpers in de toegankelijkheid van de openbare ruimte?
In navolging van het INC. Festival en het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap organiseert Jong BNSP samen met YOUNG NVTL een activiteit in de week van de toegankelijkheid.

Nadere informatie over locatie, adres en tijd volgt.

Jong BNSP ism Generation.Energy, verslag van de excursie naar Zonnepark ’t Oor

Op 24 juni is Jong BNSP op excursie geweest! Samen met Generation.Energy is deze excursie opgezet om van dichtbij te kunnen zien hoe creatieve koppelingen gemaakt kunnen worden binnen de energietransitie.

In het kader van ‘de terrassen mogen weer open’ hebben we een pop-up terras opgezet bij zonneveld ’t Oor. Dat heb je misschien wel eens gezien vanuit de trein, tussen Leidschedam-Voorburg en Leiden. Het gehele “oor” van het spoor wordt gebruikt voor de opwek van duurzame elektriciteit. Fred Verhaaren heeft ons meegenomen langs de vele bijzonderheden van dit ecologische zonnepark, waar de opwekking van energie gecombineerd wordt met voedselvoorziening, biodiversiteitsversterking én het creëren van een fijne plek.

Fred vertelt ons dat hij samen met zijn vrouw het terrein beheert. Ze hebben meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente, waar na hard werken zonnepark ’t Oor het resultaat van is. Gaandeweg hebben ze geëxperimenteerd met de ecologische inpassing van de zonnepanelen: welke opstelling zorgt ervoor dat de bodem voldoende licht en water krijgt? Kun je zonnepanelen en permacultuur goed combineren? Hoe zorg je ervoor dat het gras niet boven de panelen uitgroeit?

Het antwoord op die laatste vraag zijn een kudde schaapjes; Ouessant schaapjes, het type dat klein genoeg is om onder de panelen te kunnen grazen. Door het zonneveld slim te zoneren kunnen de schapen grazen aan de ene zijde, terwijl het gras weer aangroeit aan de andere zijde. Zo wordt het gras nooit te lang, maar is er voldoende voedsel voor de schapen. Naast schapen zijn er ook kippen, eenden, vossen (vooral wegens de kippen) en bijen op het terrein. Allemaal doen ze wat: eitjes leggen, slakken eten of bloemen bestuiven.

Het zonnepark wordt ook gebruikt door vrijwilligers om bijen te houden en voedsel te produceren. In de begroeiing is daarom rekening gehouden met verschillende kruiden en bloemen die bestuivers aantrekken. Zo wordt iedere strook goed gebruikt. Deze weidse en gevarieerde opzet van het park zorgt ervoor dat het een fijne en aangename plek is: erg geschikt voor een terrasje op de donderdagmiddag!

Deze excursie heeft ons laten zien dat als je ervoor open staat om creatief na te denken en te experimenteren, je een plek kunt creëren waar niet alléén energie wordt opgewekt. In plaats van de bodem onder de panelen te laten verschralen, laat dit voorbeeld ons zien dat het mogelijk is om tegelijkertijd aan verschillende grote opgaven te werken. Een inspirerend voorbeeld voor de toekomst!

Jong BNSP op excursie naar Eco Zonneveld ’t Oor | Den Haag | 24 juni 16:00

Jong BNSP organiseert in samenwerking met Generation Energy de EERSTE FYSIEKE excursie van 2021!!! Deze is geliefd vanwege het onderwerp Eco Zonneveld  ’t Oor in Den Haag en vanwege de eerste fysieke uitstap die je nu weer kunt beleven. Hoewel…er zijn voor deze activiteit nog maar zeer beperkte plaatsen, 10 in totaal dus wil je mee? Meld je dan direct aan via jet@generation.energy

 

Symposium ontwerpen bij een ingenieursbureau | 17 juni 2021

Kom erachter hoe het is om te werken als ontwerper voor een ingenieursbureau

Ben jij benieuwd hoe het is om als ontwerper te werken voor een ingenieursbureau? Dan is dit symposium wat voor jou!
Op 17 juni, van 15:00 tot 17:30 uur organiseert Witteveen+Bos, in samenwerking met Arcadis, Royal HaskoningDHV, Tauw, BNSP en NVTL een symposium.

Vier enthousiaste sprekers van de verschillende bureaus vertellen je tijdens deze middag meer over de projecten waar zij aan werken. Daarnaast delen ze hun ervaringen op het gebied van werken voor een ingenieursbureau. Tijdens het symposium is er ruimte voor interactie met de sprekers. Met dit symposium richten wij ons vooral op jonge ontwerpers. Hieronder verstaan wij stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, planologen en architecten die reeds werken als young professional. Studenten die in de eindfase van hun studie zitten nodigen wij ook graag uit. Behoor je niet tot deze doelgroep, maar heb je wel interesse? Voel je van harte welkom.

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan snel aan via deze aanmeldlink

Programma

14:45 uur      Inloop met dagvoorzitter Claire Evers

15:00 uur      Online ontvangst en opening symposium door Harro Wieringa van Witteveen+Bos

15:15 uur      Yannick Angkotta van Tauw

15:45 uur      Hanna Prinssen van Arcadis

16:15 uur      Luc Jenniskens van RHDHV

16:45 uur      Mariska van Reijn van Witteveen+Bos

17:15 uur      Afsluiting door Ben Kuipers namens NVTL/ BNSP

Een frisse blik op de Omgevingswet | het instrument Programma, onbekend maakt onbemind?

Jong Leefomgeving  en JongBNSP nodigen je uit!

donderdag 22 april, van 16:00 – 17:30. | Online

De Omgevingswet is voor velen geen nieuw onderwerp. We zijn al geruime tijd bezig met de voorbereidingen op de invoering hiervan op 1 januari 2022. Veel gemeenten hebben al een omgevingsvisie vastgesteld of werken hieraan, draaien pilots voor het omgevingsplan of treffen voorbereidingen voor de inrichting van het DSO.
Het instrument waar nog maar weinig aandacht voor lijkt te zijn is: het Programma. Terwijl het instrument programma veel mogelijkheden beloofd om concrete uitvoering te geven aan beleidsdoelen voor een thema (zoals energietransitie, luchtkwaliteit, stikstof, etc.), maar ook voor gebieden en de ontwikkeling daarvan.
Dat roept vragen bij ons op: wat is het programma nu precies? Hoe zet je dit in? Wie stelt een programma op en waarover gaat een programma? Wat is de relatie van het programma met de andere instrumenten? Wanneer wordt het programma ingezet om doelen te bereiken? Om hier inzicht in te krijgen hebben wij twee sprekers bereid gevonden om ons hierover bij te praten:

  • Arjan Nijenhuis – relatiemanager Omgevingswet bij het Ministerie van BZK.
  • Wim Tijssen – adviseur Omgevingswet bij de gemeente Tilburg.

Arjan is vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van de Omgevingswet en neemt ons mee in de totstandkoming daarvan en de rol van het programma daarbinnen. Wim is ook al jarenlang actief met de Omgevingswet en heeft ideeën over hoe je het programma kan inzetten. Na de presentaties van Arjan en Wim gaan we in groepen uiteen om ook het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe je het instrument programma zou kunnen inzetten. Meer informatie over de invulling definitieve programma volgt na aanmelding.

Meld je hier aan

Uiterlijk een week voor de activiteit ontvang je het definitieve programma en praktische informatie over je deelname aan de activiteit. Wij hopen jou de 22e te ontvangen. Tot dan!

Juul, Martha, Wouter en Niek
Bestuur Netwerk Jong Leefomgeving
Bestuur Jong BNSP

Fotowedstrijd JongBNSP | Stad in Stilte | Winnaars bekend

De winnaars zijn bekend!

We vroegen jullie om foto’s te maken met als onderwerp “Stad in Stilte” en deze met ons te delen! We hebben alles verzameld en gedeeld met de jury. De jury bestaand uit Jeroen van Dam en Peter Nolten heeft de keuze gemaakt wat zij de beste foto’s vonden en ook wie zeker een aanmoedigingsprijs verdiende!

Winnaar: Jerryt Krombeen

“De foto van Jerryt Krombeen springt er voor ons bovenuit. De in mist gehulde bebouwing en de eenzame figuren op een verder leeg stationsplein geven een droevige sfeer weer. Geen autos, geen trams, slechts een paar mensen die snel naar hun bestemming gaan. Een stille stad die naar het lijkt maar door een paar personen te worden bewoond, bijna apocalyptisch. De plaatsing van de persoon in de voorgrond is ook erg goed gekozen. Die donkere en gesilhouetteerde figuur maakt de compositie zeer sterk. Door de foto in zwart-wit te houden wordt het beeld verder versimpeld, wat in dit geval het effect sterker maakt. Deze bijna minimalistische aanpak spreekt ons aan. Al met al een sterke, ietwat treurige foto die heel goed bij het thema past.”

 

 

2e plaats: Frank Sinnema

“Deze foto van Frank Sinnema intrigeert ons. Het is een beeld van de Rotterdamse skyline, door het felle tegenlicht verworden tot een abstract decor. Met op de voorgrond, in hard contrast, het hangende kunstwerk langs de Maas, met daarop tientallen vogels. Je ziet geen mensen, de stad lijkt verlaten, maar de natuur houdt stand, en lijkt zelfs nog meer tot bloei te komen. De compositie is sterk, waarbij een spel ontstaat tussen het kunstwerk en de Erasmusbrug: de tegengestelde lijnen, de cirkel vs. de pyloon. Maar de vogels stelen de show: je blijft kijken naar al die kleine karakters: dicht tegen elkaar, vol in het leven – die ene vogel bovenop de cirkel. Je kunt je het bijbehorende drukke gekwetter helemaal voorstellen. Het doet ons terugverlangen naar de pre-Corona tijd toen wij als mens nog zo waren als deze vogels.”

 

Aanmoedigingsprijs: Tara Muilwijk

“De compositie met de lange lijn naar het rijksmuseum en een donkere, onheilspellende lucht is goed gekozen. De enige persoon die duidelijk in beeld is staat precies op een lichter deel waardoor deze uit de compositie naar voren komt. Technisch gezien zijn er verbeterpunten aan te wijzen; zo is de horizon scheef, loopt de lijn schuin door het beeld en is er veel ruimte onder en boven in beeld, maar uit de foto blijkt dat Tara wel oog heeft voor een sterke compositie. Met meer oefening kunnen we in de toekomst meer van haar verwachten, daarom gaat de aanmoedigingsprijs naar Tara. “

 

We feliciteren de winnaars en bedanken iedereen voor de foto’s.
Daarnaast veel dank aan Jeroen en Peter voor het beoordelen van de inzendingen en het verslag.

Recent nieuws

De Omgevallen Boekenkast | A tot Z extra

20 oktober 2021 Blog

Tjerk Ruimschotel Terwijl ik nog overweeg toch zelf maar die door mij zo verlangde ambitieuze Gids voor de Stedebouwkundige en Volkshuisvestelijke ontwikkelingen van Almere te.

Lees verder

LANDSCHAPSARCHITECTUUR TRAINEESHIP MIDDEN-NEDERLAND ZOEKT 2 TRAINEES: JANUARI 2022 – JANUARI 2024

13 oktober 2021 BNSP

Na de succesvolle start van een eerste lichting, zoeken Waterschap Vallei & Veluwe, H+N+S Landschapsarchitecten, Witteveen + Bos raadgevende ingenieurs en WING partner in ruimte.

Lees verder

Word nu lid van de BNSP en ontvang de rest van 2021 gratis lidmaatschap

6 oktober 2021 BNSP

Wanneer je nu een lidmaatschap aangaat geldt dit voor kalenderjaar 2022. Als welkomstgeschenk gaat je lidmaatschap direct in en profiteer je de rest van 2021.

Lees verder

Agenda

28 oktober 2021

20:00 tot 21:30BNSP

BNSP Salon #4

04 november 2021

15:00

JONGBNSP

25 november 2021

15:00 tot 18:00BNSP

BNSP/NVTL meet-up 25 november

29 december 2021

00:00

Excursie