Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Vooraankondiging Activiteit Jong BNSP en Netwerk Jong Leefomgeving over Stedenbouwkunde & Omgevingswet

Het bestuur van Jong BNSP en Netwerk Jong Leefomgeving slaan de handen ineen voor de organisatie van een activiteit over Gebiedsontwikkeling! Subthema’s zijn Stedenbouwkunde én de Omgevingswet. Het programma zal bestaan uit een locatiebezoek aan een gebied dat een transformatie aan het ondergaan is en presentaties daarover door verschillende partijen, waaronder een architect. We sluiten de middag af met een borrel. Het programma wordt de komende weken verder uitgewerkt.

De activiteit vindt plaats op vrijdagmiddag 13 mei in Rijswijk en richt zich op jong professionals t/m 35 jaar die werkzaam zijn in het ruimtelijk domein/aan de fysieke leefomgeving.

Aanmelden kan nu al door het volgende formulier in te vullen:
https://lnkd.in/ee4m54Uf

Wandeling Scheveningen Boulevard | JongBNSP Verslag

Begin oktober maakten we (Jong BNSP) een wandeling langs de vernieuwde Boulevard van Scheveningen. Helaas liet het weer ons een beetje in de steek. Maar de ontwerpers van de gemeente hadden gelukkig een interessante presentatie voorbereid over de ontwikkelingen in dit gebied. Een gebied waar de ontwerpers al jaren met veel toewijding werken aan het herstellen van de vergane glorie van de badplaats. Onder het genot van een gefrituurd visje namen ze ons mee in de stedenbouwkundige ontwikkelingen en het ontwerp van de buitenruimte.

De vernieuwde boulevard heeft de functie om de kust beter te beschermen tegen de zee, maar tegelijkertijd draagt het nieuwe ontwerp er aan bij dat de kust en de aangrenzende openbare ruimte aantrekkelijk blijft voor gebruikers. Het ontwerp van de boulevard sluit in zijn licht gebogen vorm nu beter aan bij de kustlijn die door de duinen aan de noordkant wordt gevormd. Ook het duinlandschap komt terug langs de boulevard in de vorm van een helling tussen de strandpaviljoens en een groendak aan de overzijde waar helmgras is gepland.

Verder is het strand beter toegankelijk gemaakt door brede trappen en hellingbanen vanaf de boulevard. De wens voor een meer landschappelijk, klimaatadaptief ontwerp en betere toegankelijkheid is daarmee zeker gelukt. De vernieuwing van de boulevard is een grote impuls voor het gebied en voor investeerders om ook het vastgoed te vernieuwen. Dit zien we op dit moment al terug bij het nieuwe Legoland Discovery Centre, de Noordboulevard en Noordpaviljoen. Deze impulsen maken Scheveningen zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk. De volgende en voorlopig laatste fase zal de vernieuwing van de Middenboulevard zijn, waar ook veel kansen liggen voor het Kürhaus, de Palace Promenade en de Pier. We kunnen niet wachten om te zien waar Scheveningen over een paar jaar staat en het lukt om oude glorie van de badplaats te herstellen.

We hebben de middag afgesloten met een hapje en een drankje in de nieuwe foodhall.

Hanna Prinssen en Vic Lagrouw winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards

Foto: Nadine van den Berg | Alle prijswinnaars samen met juryvoorzitter Gijs van den Boomen en hoofdredacteur BK Mark Hendriks

Tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst op de @Technische Universiteit Delft zijn vorige week de winnaars bekend gemaakt van de door Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Afstudeerprijzen. Bij de bachelorprojecten ging de eerste prijs naar landschapsontwerper Vic Lagrouw van HAS Den Bosch. Bij de masters viel Hanna Prinssen van de Academie van Bouwkunst Amsterdam in de prijzen.

Landschapsarchitect Prinssen kreeg de prijs voor haar ontwerponderzoek naar vuurlandschappen in de Amerikaanse staat Californië. Ze stelt voor om naar analogie van Ruimte voor de Rivier in het bos- en natuurbeheer meer plek in te ruimen voor vuur en brand. Prinssen ontwierp een ‘vuuruiterwaard’, met brandgangen, waterlopen en een stenige vuurdijk die de nabijgelegen bebouwing beschermt. De jury onder leiding van Gijs van den Boomen, tevens directeur van KuiperCompagnons, noemt het project een toonbeeld van dapperheid, en is blij dat Prinssen de ruimte kreeg om een ongebaand pad te bewandelen. Het idee van ‘leven met vuur’ is goed doordacht, de voordelen die ‘ruimte voor het vuur’ oplevert voor natuurbeheer en landschapsontwikkeling sterk onderbouwd en krachtig uitgewerkt.

De tweede prijs ging naar de Wageningse alumnus David de Boer en zijn ontwerp voor een publiek zonnelandschap in het IJmeer. Eervolle vermeldingen waren er voor Ziega van den Berk (Academie van Bouwkunst), Adriaan Weerheim (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) en Alexandra van Zyl (Wageningen University & Research).

Winnend bachelorproject
Het winnende bachelorproject van Vic Lagrouw (dat hij samendeed met bioloog Peter van Munnen) is een voorstel voor een klimaatrobuuste inrichting van het beekdal van de Aa of Weerijs ten zuiden van Breda. De jury noemt het noodzakelijk om het watersysteem van de Brabantse beken te reorganiseren – water opvangen en vasthouden – en leidend te maken voor de ruimtelijke keuzes die we bovengronds maken. Het is een ‘volwassen plan’, aldus de jury, omdat het rekenschap geeft van aanpalende vraagstukken, zoals alternatieve agrarische verdienmodellen.

De tweede prijs ging naar stedenbouwstudent Patrick van Schaik van de Breda University of Applied Sciences voor zijn plan voor de vergroening van de Bossche wijk Bethaniekwartier – waarvoor hij teruggreep op cultuurhistorische patronen en structuren in het oude stadsweefsel.

Jurering
Over het algemeen was de jury – met naast Van den Boomen de Eerste Kamerleden Hamit Karakus en Carla Moonen – blij te zien dat veel afstudeerders praktische oplossingen bieden voor de ‘grote’ en serieuze vraagstukken waarvoor we staan. De rijkdom was groot, en de oogst toonde een breed palet aan ontwerpvoorstellen. Soms bleven afstudeerders iets te veel hangen in analyses, waardoor de ontwerpingrepen niet altijd goed uit de verf komen.

De door tijdschrift Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Graduation Awards zijn dit jaar voor de vierde maal uitgereikt. In het septembernummer presenteerde Blauwe Kamer de 34 beste afstudeerplannen van bachelor- en masterstudenten in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. De projecten die dit jaar door tien ontwerpopleidingen waren aangereikt zijn in oktober beoordeeld door de zogenoemde Club van 30, een gevarieerd gezelschap van vakgenoten. Zij brachten hun stem uit door voor de bachelorprojecten een top 2 en voor de masterprojecten een top 3 in te dienen. Hieruit kwam een lijst met nominaties voort – acht masters, vier bachelors. Vervolgens boog de driekoppige jury zich over de nominaties om uiteindelijk winnaars en eervolle vermeldingen aan te wijzen. In deze jury dus twee Eerste Kamerleden, juist omdat met betrekking tot de grote opgaven de politiek aan zet is

De KuiperCompagnons Graduation Awards worden mede mogelijk gemaakt door Young NVTL en Jong BNSP

 

 

Inktober; de resultaten

Tijdens het online Inktober 2021 evenement deelden jonge ontwerpers elke dag hun creativiteit via onze Instagram. Aan de hand van één woord maakten de deelnemers schetsen op basis van hun associatie bij dit woord. Dit jaar hebben we weer creatieve en mooie schetsen voorbij zien komen. Hieronder een aantal schetsen uitgelicht.

Ga mee naar de zee | Excursie van Jong BNSP naar de Boulevard van Scheveningen

Datum: 1 oktober 2021
Tijd: 16:30 – 18:00

 

Ga mee naar de zee!

Jong BNSP gaat op 1 oktober naar de Scheveningen Boulevard. Deze wordt ingrijpend aangepakt! De Gemeente Den Haag presenteert aan ons de transformatie van de Boulevard ter plekke. Startlocatie volgt via de email nadat jij je hebt aangemeld.

Datum:
1 oktober 2021
Tijd: 16:30 – 18:00

Schrijf je in via deze aanmeldlink

Schrijf je in via deze aanmeldlink

Inktober 2021 the challenge | JongBNSP

 

 

JONGBNSP | INKTOBER 2021 | 1 t/m 31 oktober

Tijdens de maand oktober gaan wij weer schetsen. De Jong BNSP Inktober challenge 2021 gaat bijna van start! Doe jij dit jaar ook weer mee?

Houdt onze instagram pagina in de gaten voor meer info.

Save the Date | Afstudeerders in debat | 4 november 15:00 uur

Reserveer in je agenda:  donderdag 4 november staat het debat over het beste afstudeerproject van studenten stedenbouw en landschapsarchitectuur 2021 geagendeerd en vindt de feestelijke uitreiking van de KuiperCompagnons Afstudeerprijs plaats. Belangrijke uitgewerkte thema’s komen aan bod en worden besproken dus mis dit Jong Professionaldebat niet!

Kennislab voor Urbanisme |SUMMERSCHOOL 18 – 20 oktober ‘Bedrijventerreinen grijs en grauw? Maak ze groen – blauw!’

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat en de economie van steden. Een groot deel van het stedelijke bedrijfsleven vindt hier plaats. Maar ze nemen ook 10 tot 20 procent ruimte van een stad in.
Uit onderzoek blijkt dat bedrijventerreinen voor slechts 1 procent van hun oppervlakte bestaan uit groen-blauwe structuren, denk aan bomen, vaste planten, gras, sloten of poelen.90 procent van de daken van bedrijfspanden zijn onbenut, terwijl hier kansen liggen voor groene daken of zonnepanelen. Er valt dus nog veel te winnen op gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie. Tijdens deze summerschool ontdek je dat deze locaties veel kansen voor vergroening en verduurzaming bieden. Maar hoe verzilver je die kansen? Hoe breng je de groen en economie sector bij elkaar én draag je bij aan de gezondheid van werkend Nederland.

Denk daarover mee tijdens de summerschool op 18, 19 en 20 oktober 2021. Deelname is gratis en bijzonder interessant voor (aankomende) Jong Professionals!

Meer info en aanmelding

Foto: Bedrijventerrein Binckhorts

De toegankelijke stad | Save the date: 8 oktober

Wat is de rol van ontwerpers in de toegankelijkheid van de openbare ruimte?
In navolging van het INC. Festival en het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap organiseert Jong BNSP samen met YOUNG NVTL een activiteit in de week van de toegankelijkheid.

Nadere informatie over locatie, adres en tijd volgt.

Jong BNSP ism Generation.Energy, verslag van de excursie naar Zonnepark ’t Oor

Op 24 juni is Jong BNSP op excursie geweest! Samen met Generation.Energy is deze excursie opgezet om van dichtbij te kunnen zien hoe creatieve koppelingen gemaakt kunnen worden binnen de energietransitie.

In het kader van ‘de terrassen mogen weer open’ hebben we een pop-up terras opgezet bij zonneveld ’t Oor. Dat heb je misschien wel eens gezien vanuit de trein, tussen Leidschedam-Voorburg en Leiden. Het gehele “oor” van het spoor wordt gebruikt voor de opwek van duurzame elektriciteit. Fred Verhaaren heeft ons meegenomen langs de vele bijzonderheden van dit ecologische zonnepark, waar de opwekking van energie gecombineerd wordt met voedselvoorziening, biodiversiteitsversterking én het creëren van een fijne plek.

Fred vertelt ons dat hij samen met zijn vrouw het terrein beheert. Ze hebben meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente, waar na hard werken zonnepark ’t Oor het resultaat van is. Gaandeweg hebben ze geëxperimenteerd met de ecologische inpassing van de zonnepanelen: welke opstelling zorgt ervoor dat de bodem voldoende licht en water krijgt? Kun je zonnepanelen en permacultuur goed combineren? Hoe zorg je ervoor dat het gras niet boven de panelen uitgroeit?

Het antwoord op die laatste vraag zijn een kudde schaapjes; Ouessant schaapjes, het type dat klein genoeg is om onder de panelen te kunnen grazen. Door het zonneveld slim te zoneren kunnen de schapen grazen aan de ene zijde, terwijl het gras weer aangroeit aan de andere zijde. Zo wordt het gras nooit te lang, maar is er voldoende voedsel voor de schapen. Naast schapen zijn er ook kippen, eenden, vossen (vooral wegens de kippen) en bijen op het terrein. Allemaal doen ze wat: eitjes leggen, slakken eten of bloemen bestuiven.

Het zonnepark wordt ook gebruikt door vrijwilligers om bijen te houden en voedsel te produceren. In de begroeiing is daarom rekening gehouden met verschillende kruiden en bloemen die bestuivers aantrekken. Zo wordt iedere strook goed gebruikt. Deze weidse en gevarieerde opzet van het park zorgt ervoor dat het een fijne en aangename plek is: erg geschikt voor een terrasje op de donderdagmiddag!

Deze excursie heeft ons laten zien dat als je ervoor open staat om creatief na te denken en te experimenteren, je een plek kunt creëren waar niet alléén energie wordt opgewekt. In plaats van de bodem onder de panelen te laten verschralen, laat dit voorbeeld ons zien dat het mogelijk is om tegelijkertijd aan verschillende grote opgaven te werken. Een inspirerend voorbeeld voor de toekomst!

Recent nieuws

Open Oproep Kennisregio aan Zee: Ontwerp Ruimte voor de Stedelijke Economie van Morgen

15 december 2022 BNSP15 december 2022 netwerk

De Kennisregio aan Zee is met deze Open Oproep op zoek naar katalyserende, creatieve en innovatieve ideeën voor de ruimte voor de duurzame en leefbare.

Lees verder

De omgevallen boekenkast | Ogen

15 december 2022 Blog

OGEN Omdat ik begrepen had dat de West Village Houses, het enige woningbouwproject dat (mede) door Jane Jacobs gebouwd was, gesloopt zou worden, ging ik,.

Lees verder

Jong BNSP x Provero, Jong Leefomgeving en Jong VVM

9 november 2022 Blog

Fasten your seatbelts, we are going on an adventure! Op donderdag 8 december a.s. organiseert Provero in samenwerking met Jong BNSP, Netwerk Jong Leefomgeving en jong VVM netwerk van milieuprofessionals een dagbijeenkomst.

Lees verder

Agenda