Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Fotowedstrijd Stad in Stilte

De Jong BNSP fotowedstrijd met thema “Stad in Stilte” is van start! Dus pak je camera, maak die gave foto en win! De vakjury zal de beste foto kiezen en de winnaar ontvangt een mooi boek over fotografie. Volg jong BNSP op Instagram voor een voorstelronde met de vakjury, fotografie tips and tricks, en de leukste inzendingen van de fotowedstrijd!

URBANISTAS RDAM, Jong BNSP & YOUNG NVTL pub quiz, voor wie stad en land buiten van binnen kent.

Meld je aan via https://forms.gle/w9vC8iisM22LA5Rw7

Op vrijdag 29 januari om 19:00 start de online pubquiz. Schrijf je in met een team collega’s, (studie)vrienden of stel je familie op de proef.

 

Ook in 2021 zijn activiteiten afgeblazen en werkt bijna iedereen thuis. Wel vraagt een nieuw jaar er weer om een gezellige avond te hebben met o.a. je vakgenoten! Test je kennis en creativiteit op het gebied van steden, landschap, muziek, planologie, architectuur, kortom alle raakvlakken met het vakgebied worden op de proef gesteld.
Voor de winnaar is er natuurlijk een passende verassing en deze wordt uiteraard thuisbezorgd.

Zien we jou online?
Het aantal teamleden is vrij.

Rachel Carson Afstudeerprijs

Oproep aan afgestudeerden!

Ben of ken jij iemand die een scriptie of afstudeerwerk heeft geschreven op het gebied van milieu en/of duurzame ontwikkeling? Ding dan mee naar de Rachel Carson Afstudeerprijs 2021! De winnaar ontvangt een geldbedrag en krijgt de kans om zijn/haar scriptie te publiceren in het tijdschrift Milieu. De deadline voor aanmelding is 1 december!

De prijs is een initiatief van de VVM, netwerk van milieuprofessionals en een aantal milieu¬studieverenigingen. Hiermee willen zij grotere bekendheid geven aan het milieu- en duurzaamheid­onderzoek dat studenten hebben uitgevoerd. De juryleden zijn afkomstig uit het milieuwerkveld, de universiteiten en het hoger onderwijs.

De wedstrijd staat open voor studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen die tussen januari 2019 en 24 november 2020 zijn afgestudeerd op een onderwerp met een directe relatie tot milieu of duurzame ontwikkeling. Afstudeerwerken die al eerder voor deze prijs zijn ingediend worden niet in behandeling genomen. Voor deelname komen in aanmerking: bachelor scripties en bachelor eindwerkstukken zoals adviesrapporten, video’s, en andere werken uit het HBO en masterscripties uit het WO. De HBO en WO inzendingen worden apart beoordeeld.

Meer info en aanmelding

Kennislab voor Urbanisme | Summerschool!

MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL ‘ONTWERP DE NIEUWE NORM VOOR EEN GROENE TUIN’ (21, 22, 23 oktober 2020)

Deze herfst organiseert Kennislab voor Urbanisme in samenwerking met Stichting Steenbreek, weer een (na)summerschool. Over bloemetjes en bijtjes én over stenen. Want onze Nederlandse tuintjes liggen vol met tegels. En dat is niet goed voor de biodiversiteit (die bloemetjes en bijtjes) en het is verre van aangenaam in hete zomers en met hoosbuien. Daar wil Stichting Steenbreek iets aan doen: stenen eruit en plantje erin. Tuin voor tuin, buurt voor buurt, stad voor stad. Om zo Nederland te vergroenen, de biodiversiteit te verhogen, ons woonomgeving klimaatbestendiger te maken en uiteindelijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Maar zo ver zijn we nog niet. Daarom gaan we deze summerschool briljante plannen bedenken om heel Nederland te overtuigen van de noodzaak: stenen eruit en plantje erin – ook in uw tuin! Meld je nu aan!

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven en meer informatie vinden.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 oktober 2020. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Pubquiz Jong BNSP – Speel mee en bewijs je kennis!

Het is tijd voor de online pubquiz van Jong BNSP.

Schrijf je in met een team collega’s, (studie)vrienden of stel je familie op de proef. Op vrijdag 15 mei om 19:00 start de online pubquiz. Nu alle andere activiteiten worden uitgesteld en bijna iedereen thuis werkt, is dit het uitgelezen moment om een gezellige avond te hebben met oa. je vakgenoten!

Test je kennis en creativiteit op het gebied van steden, landschap, muziek, planologie, architectuur, kortom alle raakvlakken met het vakgebied worden op de proef gesteld. Voor de winnaar is er natuurlijk een passende verassing en deze wordt uiteraard thuisbezorgd. Zien we jou online? Meld je team nu alvast HIER aan via  Het aantal teamleden is vrij in te vullen. Jong BNSP pubquiz, voor wie de stad buiten van binnen kent.

BEP TALK | DE TITEL ALS EEN RIJBEWIJS, JE WEET NIET WANNEER JE HEM PRECIES NODIG HEBT

Floor van Dijk

Floor van Dijk is bestuurslid van de Jong BNSP sinds dec. 2017. Ze werkt als stedenbouwkundige aan de verdichtingsopgave in het CID bij de gemeente Den Haag. In februari 2020 rondde zij de PEP af, hiervoor heeft ze een vergelijking gemaakt van het werken bij een bureau en werken bij de gemeente.

——————————————————————————————-

“In groep 8 schreef ik mijn werkstuk over ‘architectuur’, mijn profielwerkstuk op de middelbare school ging over de toekomst van architectuur in Rotterdam. Het kiezen van een studie bouwkunde was dan ook voor niemand een verrassing. Na wat wikken en wegen ging ik voor een master stedenbouw, omdat ik geïnteresseerd was in stromen in de stad en de invloed van mensen en hun dagelijks leven op de vormgeving van de stad.

Na het studeren ging ik aan het werk als ontwerper bij een commercieel bureau (plein06). Het starten van de PEP was een vrij logische stap, door de betrokkenheid van mijn werkgever bij de organisatie van de PEP. In mijn ogen was de PEP eigenlijk als een rijbewijs, misschien heb je het niet gelijk nodig, maar er komt een moment in je leven dat je die auto wilt gaan besturen. Op dat moment is het toch handig om de juiste papieren te hebben. Met deze metafoor in gedachte, begon ik met de PEP. Niet omdat het op dat moment voelde dat het MOEST, maar omdat de kans er was en die heb ik gepakt.

Na een jaar wisselde ik van baan en veranderde mijn werk 180 graden. Zo dook ik van het bureau- leven in het ambtenaren-bestaan. De PEP liep door en ik besloot om de PEP te gebruiken als middel om het verschil tussen de twee werkplekken te onderzoeken. Zie het als het rijden in een benzine en diesel, of een schakelwagen en een automaat: ‘Welke verschillen zijn er en waarom, hoe werkt de motor en waar worden de auto’s gemaakt?’

Mijn nieuwe werk deed aanspraak op andere vaardigheden, andere skills en vroeg een andere inzet van me. Ook veranderde mijn kijk op de rol van de stedenbouwer, op het vak en op onze invloedssferen. De leerdoelen van de PEP heb ik gebruikt om op onderzoek te gaan naar de verschillen tussen de werkplekken, wat het betekent om op de verschillende plekken te werken, maar ook waar ik mij als stedenbouwer (of bestuurder van de auto) prettig bij voel. Voor je een auto koopt, maak je tenslotte ook altijd een proefrit.

 

eindresultaat met de verschillen

Van nature ben ik niet altijd bewust van mijn eigen ontwikkeling, van wat er om mij heen gebeurt en wat dat voor me betekend. De PEP heeft goede handvaten geboden om op onderzoek te gaan in de twee verschillende werkculturen. Hierdoor heb ik onder andere veel inzichten gekregen in het verschil in aanpak, invloed, betekenis, werkzaamheden, rolverdelingen, positie… Kortom, door de PEP heb ik veel geleerd over de verschillende rollen van de stedenbouwer in Nederland die je kunt innemen.

De PEP heeft bijgedragen in het onderzoek door de structuur, het heeft mij geholpen bewust op zoek te gaan naar de verschillen en om deze te structureren en me niet te verliezen in de details.

Daarnaast heb ik veel meegekregen in een brede ontwikkeling door de modules in context van ruimtelijke kwaliteit, schaalniveaus en bedrijfsvoering. Ik heb veel gehad aan de gezamenlijke module dagen met andere stedenbouwers, maar ook met landschapsarchitecten en (interieur) architecten.

Naast dat er veel bekende gezichten waren uit mijn studietijd heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen die ik door de PEP heb kunnen toevoegen een mijn netwerk.

Ik ben blij met mijn rijbewijs (lees titel). Ik kan nu zelf op pad en gaan ontdekken, maar ik kan niet ontkennen dat ik ook de rijlessen (PEP) ga missen, de stimulans voor mijn leercurve en ontdekkingsreis. Het is fijn als soms iemand je de weg wijst. Ik weet nog niet waar mijn reis precies naar toe gaat, waar mijn rijbewijs me gaat brengen en op welke termijn ik ‘een auto moet/kan/wil kopen’. Voorlopig zit ik nog op mijn plek bij de gemeente Den Haag en ben ik daar nog niet uitgeleerd!”

 

Bep-Talk | Ontdek stap voor stap wat voor stedenbouwkundige je bent

Viola Smit

Viola Smit studeerde in 2018 af aan de TU Delft in de richting Urbanism. Na haar studie begon zij aan het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam, een traineeship waarbij de PEP wordt doorlopen bij 4 verschillende opdrachtgevers in 2 jaar. Meer informatie over het traineeship is hier te vinden.

Op 31 mei 2018, in alle drukte van mijn afstuderen in Urbanism aan de TU Delft, verstuurde ik mijn portfolio en motivatie naar PEP. Het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam leek mij een unieke kans om meer ervaring op te doen in de stedenbouwkundige wereld en vanuit meerdere invalshoeken het vakgebied te ontdekken. Het verdienen van mijn titel beschouwde ik meer als ‘mooi meegenomen’.

Het kunnen werken bij vier totaal verschillende bedrijven was voor mij doorslaggevend. En nu ik inmiddels bij op mijn laatste plek (ECHO Urban Design, Plein06 is sinds 12 maart ECHO Urban Design) zit, na bij de Gemeente Rotterdam, LOLA en Rho Adviseurs te hebben gewerkt, kan ik beamen dat elke werkplek een geheel eigen, nieuwe ervaring biedt. De vaardigheden en kennis die ik tot nu toe heb opgedaan zijn breder en diverser dan ik in eerst instantie had kunnen bedenken. De casussen en modules van de PEP dwingen je bewust te kijken naar wat je leert en je ontwikkeling te sturen.

Daarnaast geeft de PEP je de kans om kennis te nemen van veel (voor mij in het begin soms nog onbekende) aspecten van het vakgebied, waar je misschien niet dagelijks mee bezig bent; het bezoeken van een bouwplaats, het maken van een kostencalculatie of het analyseren van de bureaustrategie.

Door de veelzijdigheid van het traineeship ontwikkel je razendsnel op professioneel gebied. De verschillende invalshoeken waar vanuit je werkt, helpen je te ontdekken waar je krachten liggen en wat je leuk vindt. Door hier bewust mee bezig te zijn ontdek je stap voor stap wat voor stedenbouwkundige je bent.

Het is best enerverend om elk half jaar te veranderen van omgeving. Na een half jaar ben je net lekker op je plek en dan moet je afscheid nemen van je collega’s en de projecten loslaten. Daarbij moet je opnieuw een hele nieuwe omgeving leren kennen wat weer energie kost. Niettemin is het het helemaal waard en ik ben dan ook heel blij dat ik in mei 2018 de tijd heb genomen om te solliciteren naar dit unieke traineeship. Een aanrader voor iedere jonge ontwerper aan het begin van zijn of haar carrière!

Jong BNSP – Reflectie; Nationale Dialoog Bouwcultuur 5 maart

Op 5 maart vond de Nationale Dialoog Bouwcultuur in Soesterberg plaats, een congres waar professionals met elkaar in gesprek gingen over de ruimtelijke en culturele toekomst van Nederland. De aanleiding voor dit congres hangt samen met de nieuwe Omgevingswet en Nationale omgevingsvisie en de Verklaring van Davos uit 2018 waarin gepleit wordt om omgevingskwaliteit te bevorderen. Als Jong BNSP waren we aanwezig om hier perspectief van de jonge ontwerper te vertegenwoordigen.

Op het congres werd het antwoord van het College van Rijksadviseurs en de Raad voor Cultuur gepresenteerd. Kwalitatief hoogwaardige oplossingen op maatschappelijke vraagstukken van deze tijd kunnen volgens dit advies worden gegenereerd door de inzet van ontwerpkracht. De invulling van deze ontwerpkracht werd verder uitgediept in een workshop over ontwerpend onderzoek. Met als titel: Ontwerpend onderzocht… en nu? was de gestelde hoofdvraag: hoe kan de impact van ontwerpend onderzoek vergroot worden? Het antwoord van Jetske van Oosten van het Stimuleringsfonds Creatieve industrie (Anders werken aan stad, dorp & land) zou samengevat kunnen worden in de urgentie van een nieuwe werkwijze, in plaats van de focus op een nieuwe oplossing.

Eva van Rijen, oud-voorzitter van de Jong BNSP en deelneemster aan het ontwerptraject De Regio van de Toekomst gaf aan dat regionaal ontwerponderzoek provincies vooral zou kunnen helpen om abstracte idealen te vertalen naar toekomstgerichte oplossingen. Vanuit BNA onderzoek lichtte Jutta Hinterleitner een aantal lessen uit het ontwerpend onderzoekstraject de Stad van de Toekomst toe, een belangrijke succesfactor volgens haar is de verbindende werking van verbeeldingskracht wanneer dit informeel en gelijkvloers wordt toegepast. In de laatste pitch van Floor Ziegler van de Stadsmakerscoöperatie werd een andere methode van ontwerpend onderzoek voorgesteld met de bewoner centraal om lokale thema’s aan het licht te brengen. De discussie die hierop volgde bracht een belangrijk thema aan het licht, de snelle verandering van omstandigheden in het ruimtelijk domein. Antwoorden hierop luidden een roep naar flexibele en responsieve plannen en een snellere uitvoeringssnelheid met een bredere rol van ontwikkelaars.

De Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck voegde als slot een kritische noot toe, hij pleit voor onderzoekend ontwerp in plaats van ontwerpend onderzoek. Hier zou onderzoek en ontwerp meer verweven moeten zijn met reële opgaven om zo direct resultaten te kunnen evalueren.

In onze reflectie als jonge ontwerpers onderschrijven wij de toegevoegde waarde die ontwerpend onderzoek met zich mee kan brengen. Als we tot een verandering van het systeem willen komen, is het van groot belang om vrij te kunnen denken en nieuwe soms ogenschijnlijk onrealistische ideeën de ruimte te geven. Hiervoor is het van belang binnen een organisatie zonder hiërarchische barrières te kunnen werken aan ontwerpopgaven. Daarbij zou niet geschuwd moeten worden om mensen te shockeren met een mogelijk toekomstbeeld om de discussie in de samenleving op gang te kunnen brengen. Een toekomstbeeld is hier niet meer dan een schets zonder consequenties, maar de routes die het impliceert naar deze toekomst zal langs de vele reële processen lopen die de toekomst vorm gaan geven. Denk aan het hoogbouw voorstel van MVRDV rond het Haagsche Bos of de Noordzee afsluitdijk die Noordwest Europa zou moeten beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Deze discussie die op verschillende schalen kan losbarsten zou stakeholders kunnen activeren om een onderdeel te worden van een ontwerpend onderzoekstraject. Wat op verschillende schalen en opgaven van vorm toe kan voegen in de uitwerking hiervan.

Als laatste willen we vanuit Jong BNSP pleiten om zeker ook de jonge professional een stem te geven om zijn of haar input  te kunnen leveren. Er wordt nu nog te weinig gebruik gemaakt van de kennis en inzichten die de Jong Professionals hebben. Zij zijn het product van de belangrijke thema’s die in de laatste decennia integraal zijn opgepakt in het onderwijs, en toch is het vaak nog de oude garde die constant aan het woord is.

Of het nu de burger is, een beleidsmaker zonder verbeeldingskracht of de junior ontwerper met weinig ervaring, zorg dat we het proces gelijkvloers en toegankelijk organiseren om zo tot de innovatieve oplossingen en veranderingen in het systeem kunnen komen.

Sylvan Muijlwijk/Axel Buysschaert

Bestuursleden Jong BNSP

Voor verdere verdieping:

Verklaring van Davos 2018

Verder met de Verklaring van Davos

Anders werken aan stad, dorp & land

 

Regio van de Toekomst

Stad van de Toekomst

 

Mijn mening is dat academie studenten het verdienen om de titel te krijgen na hun opleiding.

Maarten De Witte

Werk: assistent stedenbouw bij de Gemeente Rotterdam.

Studie: stedenbouw bij de Rotterdamse academie van Bouwkunsten 2de jaars.

Na een paar maand pauze na het afronden van mijn bachelor Landschaps- en tuinarchitectuur in Gent, ben ik meteen begonnen aan de academie van bouwkunsten in Rotterdam. Met het oog op het behalen van een masterdiploma. Omdat ik uit een praktijkgerichte opleiding kwam was de academie voor mij de meest logische keuze. Een fulltime opleiding zag ik namelijk niet zitten. De combinatie van werk en deeltijdsonderwijs was voor mij doorslaggevend om aan de academie te starten. Het idee om af te studeren met enkele jaren werkervaring achter de rug leek me ideaal. Hiervoor ben ik dan speciaal naar Nederland verhuisd omdat de academie van Rotterdam zo hoog is aangeschreven.

Persoonlijk was het behalen van de titel iets waar ik nog niet bij stil stond. Dus zeker ook niet de reden waarom ik voor de academie koos. Ik heb de indruk dat het voor veel studenten vooral een mooie bijkomende zaak is. Een groot deel van de studenten bij de academie zijn studenten zoals ik. Deze hebben vaak een vooropleiding die niet universitair is. Dan is de academie een logischere manier om toch een universitair diploma te halen. Veel medestudenten werken al wat langer waardoor fulltime onderwijs niet meer zo evident is. Dit gaat namelijk samen met het inleveren van je loon.

Het enige nadeel van de academie is in mijn ogen dat het erg intensief is. Het combineren van 32 uur werk per week met meerdere opdrachten voor de academie is een grote aanslag op je energie en vrije tijd. Ik ben er ook van overtuigd dat het na de academie nooit meer zo druk kan/mag zijn. De keerzijde van dit verhaal is echter wel dat je in 4 jaar heel hard leert werken en enorm veel praktijkervaring opdoet. Mijn mening is dan ook dat academie studenten het verdienen om de titel te krijgen na hun opleiding. Alles is binnen de opleiding ook zo ingericht dat je constant getoetst wordt op je persoonlijke vooruitgang. Dit is vergelijkbaar met de BEP met het verschil dat je hier erg veel persoonlijke ondersteuning in krijgt. Daarnaast is het netwerk dat je opbouwt, met je medestudenten en docenten een ideale manier om je carrière een boost te geven.

Jong BNSP | Bureaubezoek Rijnboutt | 12 maart

Tijd voor het eerste bureaubezoek van het jaar! Hoera!

Donderdag 12 maart gaan we met z’n allen op bezoek bij het bureau Rijnboutt in Amsterdam.

Rijnboutt werkt met een multidisciplinair team aan een grote verscheidenheid aan projecten door verschillende schalen heen. Naast het werken aan de fysieke wereld, wordt bij Rijnboutt ook gewerkt aan publicaties waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de discussies in ons vakgebied. Een van deze publicaties is dan ook het onderwerp van dit bureaubezoek: Hoe publiek is de publieke ruimte? Naast het praten over hoe de publicaties tot stand komen, zullen we aan de hand voorbeeldprojecten van het portfolio van Rijnboutt meer over dit onderwerp te weten komen.

We verzamelen om 15:45 bij Rijnboutt aan de Moermanskkade 317 in Amsterdam.

Het programma duurt circa 1,5 uur en daarna kunnen we aansluiten voor een borrel

Meld je hier aan 

Volg ons ook op facebook!

 

Recent nieuws

Blog

De omgevallen boekenkast | tweede druk

Door Tjerk Ruimschotel Terwijl ik de drukproeven van mijn binnenkort te verschijnen gids voor woningbouw in Londen controleerde en corrigeerde, vroeg ik me af of.

Lees verder
BNSP

BNSP Salon | Floor Milikowski| 11 februari 20:00 – 21:00 | ONLINE

BNSP-Salon |  Floor Milikowski: Een klein land met verre uithoeken Floor Milikowski,  journalist, sociaal geograaf en planoloog presenteert online, op uitnodiging van de BNSP,  haar.

Lees verder
Uit het netwerk

Jaarcongres stedelijke transformatie | Platform31

Binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen zijn een unieke kans voor de stad. Stedelijke transformaties zorgen niet alleen voor veel nieuwe woningen, ze kunnen ook fungeren als vliegwiel voor.

Lees verder

Agenda

11 februari 2021

20:00 tot 21:30BNSP

BNSP Salon Floor Milikowski

22 april 2021

19:30 tot 21:30BNSP

Presentatie Theo Baart