Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Oproep de woonwijk als noviteit | extra rondleiding op 3 september

Zet je verbeeldingskracht in voor Geleen deze zomer!

De oproep de ‘woonwijk als noviteit’ is gestart met de gemeente Sittard-Geleen. Vanwege de grote belangstelling wordt op donderdag 3 september een extra rondleiding georganiseerd. Meld je hiervoor aan via  oproep@bnsp.nl 

Kom met vrijmoedige en optimistische ideeen voor het centrum van Geleen. Uit de door jullie ingezonden ideeën kiest de selectiecommissie twee teams die  tegen een aantrekkelijke vergoeding hun idee uit mogen werken.

Oproep de woonwijk als noviteit

Jong BNSP | Bureaubezoek Rijnboutt | 12 maart

Tijd voor het eerste bureaubezoek van het jaar! Hoera!

Donderdag 12 maart gaan we met z’n allen op bezoek bij het bureau Rijnboutt in Amsterdam.

Rijnboutt werkt met een multidisciplinair team aan een grote verscheidenheid aan projecten door verschillende schalen heen. Naast het werken aan de fysieke wereld, wordt bij Rijnboutt ook gewerkt aan publicaties waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de discussies in ons vakgebied. Een van deze publicaties is dan ook het onderwerp van dit bureaubezoek: Hoe publiek is de publieke ruimte? Naast het praten over hoe de publicaties tot stand komen, zullen we aan de hand voorbeeldprojecten van het portfolio van Rijnboutt meer over dit onderwerp te weten komen.

We verzamelen om 15:45 bij Rijnboutt aan de Moermanskkade 317 in Amsterdam.

Het programma duurt circa 1,5 uur en daarna kunnen we aansluiten voor een borrel

Meld je hier aan 

Volg ons ook op facebook!

 

Verslag Excursie Leidsche Rijn | 31 januari 2020

Foto: Anouk Steenblik

Anouk Dankaart-Steenblik, excursiecommissie BNSP

Bij RAUM ervaar, onderzoek en maak je mee. Dat is de slogan van de ontvangstruimte voor de excursie naar Leidsche Rijn Centrum. RAUM valt onder de categorie ‘place making’, het is een tijdelijke invulling van de plek om vooruitlopend op de definitieve bebouwing de plek alvast identiteit en smoel te geven. Een prettige en informele locatie waar we met een groep van circa 30 mensen bij elkaar zijn gekomen. De architect en stedenbouwkundige Willem Lucassen (bureau Jo Coenen) heeft ons verteld over de totstandkoming en toekomst van Leidsche Rijn Centrum.

Leidsche Rijn Centrum

Willem Lucassen heeft ons meegenomen langs de verschillende keuzes die zijn gemaakt door de jaren heen. Zo is de decentrale ligging van het centrum een bewuste keuze. Het centrum vormt het koppelstuk tussen het ‘oude’ Utrecht en het ‘nieuwe’ Leidsche Rijn. Door de A2 te overkluizen kruipt de wijk Leidsche Rijn zo dicht mogelijk tegen het Amsterdam-Rijnkanaal en daarmee het oude Utrecht aan. Het enorme hoogteverschil als resultaat van de overkluizing van de A2 wordt benut als een cadeautje. Tijdens de rondleiding is te ervaren dat dit interessante plekken en overgangen oplevert. Een ander interessant gegeven is dat het laden en lossen volledig onder het maaiveld is opgelost. Stedenbouwkundig zit het plan goed in elkaar. Op detailniveau is het tevens zeer zorgvuldig vormgegeven. In het plan bevindt zich een diversiteit aan architectuur vormgegeven door voorname architecten. Er zijn meerdere verwijzingen te vinden naar historische pleinen en gebouwen in de vormgeving en maatvoering. Zowel tijdens de lezing als rondleiding werd duidelijk dat over ieder detail op groot en klein schaalniveau goed is nagedacht.

Leidsche Rijn, centrum

Door een goede opkomst, interessante lezing met inspirerende rondleiding en leuke onderlinge gesprekken was de excursie naar Leidsche Rijn Centrum een groot succes. Een bezoek aan Leidsche Rijn Centrum is een aanrader voor iedereen die houdt van een rijkdom aan architectuur en een fraai winkelgebied!

Leidsche Rijn, centrum

 

BNSP-Excursie Leidsche Rijn | 31 januari 2020

Tekst  Harm Tilman / Foto © We Blend It 

BNSP-Excursie Leidsche Rijn

31 januari 2020 | 13:00 – 16:30

Startlocatie: RAUM Utrecht | Berlijnplein 520 | 3541 CN Utrecht

Routebeschrijving naar RAUM

Willem Lucassen ( Jo Coenen Architects & Urbanists, stedenbouwkundige en supervisor Leidsche Rijn Centrum) geeft een inleidende presentatie gevolgd door een rondleiding door het plangebied. Verzamellocatie start excursie wordt nader bekend gemaakt.

Eenheid in verscheidenheid

Stedenbouwkundig plan Leidsche Rijn Centrum in Utrecht door Jo Coenen Architects & Urbanists

Leidsche Rijn Centrum is een heden ten dage zeldzaam geslaagd experiment waarin op grote schaal is gewerkt aan een stuk stad. Dankzij de bloksgewijze opbouw is sprake van een flexibele opzet die gedurende de planontwikkeling rigoureuze aanpassingen en bouwkundige rationalisaties met gemak aan kon. Tegelijkertijd is in deze opzet een grote stedenbouwkundige kwaliteit gerealiseerd. Deze kwaliteit werd mogelijk door een groot aantal betrokkenen en vooral door Jo Coenen die het gebied als een regisseur vorm gaf.

Leidsche Rijn Centrum, ontwikkeld op basis van een stedelijk plan van Jo Coenen Architects & Urbanists, is een voor Nederlandse begrippen ongewoon stadscentrum. Het is te beschouwen als het eerste centrum waarvoor de moderniteit geen referentie meer is geweest. Kern van de in Utrecht gevolgde benadering is dat een gebouw geen afzonderlijk object is maar per definitie deel uitmaakt van een bredere, maatschappelijke en sociale context. De gebouwen functioneren niet in afzondering maar werken met elkaar samen en zijn ingebed in de stad zelf.

Dat is opmerkelijk en uitzonderlijk, zeker met een programma dat voor een groot deel bestaat uit retail en horeca met daarboven kantoren en woningen. In het eerste deel dat vorig jaar werd opgeleverd, bevinden zich winkels (30.000 m2), kantoren (10.000 m2), horeca, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen (10.000 m2) en 800 woningen. Onder het hellende maaiveld ligt een parkeergarage voor 2100 auto’s en rijden vrachtwagens naar binnen om de winkels te bevoorraden.

Door de gedeeltelijke ligging op de snelweg heeft het centrumgebied een ongebruikelijk profiel. Het hoogteverschil tussen het maaiveld en het dak van de snelweg is bijna negen meter. Dit hoogteverschil is benut om een lager en een hoger gelegen stadsdeel te maken En onder het nieuwe niveau parkeren boven het grondwater op te lossen.

Het centrum heeft een sfeer en verblijfskwaliteit die sterk contrasteren met de omliggende woonwijken en tot uiting komen in de relatief hoge en dichte bebouwing. Het centrum wordt omzoomd door singels en parken, waarmee de identiteit en herkenbaarheid ervan is versterkt. De centrale ligging, de veelheid en variatie aan functies en de hoogteverschillen maken van Leidsche Rijn Centrum een specifiek gebied.

Voor de openbare ruimte maakt Jo Coenen gebruik van klassieke trilogie van straten, pleinen en parken. Zij krijgen een specifieke betekenis door verschillen in afmetingen, inrichting, textuur en beoogd gebruik. Naast de blauwe en groene omzoming (in de vorm van singels en parken), zijn dat de stadstuin (in de vorm van een slinger), een stedelijk manifestatieplein op de A2 (het Berlijnplein) en het in het kernwinkelgebied gelegen Brusselplein waar de meeste horeca is gevestigd. Publieke gebouwen waaronder de bibliotheek, het busstation en de bioscoop, geven gezicht aan deze publieke ruimtes.

Schrijf je in!

20203101 Excursie Leidsche Rijn
Lid BNSP/Geen lid BNSP *
Bureau/instelling/overheid/ student/anders *

 

27 september excursie Sittard – Geleen | Anders groeien – stedelijke transformatie in Sittard – Geleen

Ontdek Sittard-Geleen op de fiets! Inschrijving gesloten!

Cas Denissen, gemeentelijk beleidsadviseur stedelijke ontwikkeling, neemt je mee langs verschillende voorbeelden van stedelijke ontwikkeling in dit deel van Zuid-Limburg.

In deze voormalige mijnregio wordt hoge stedelijke dichtheid gecombineerd met een prachtig landschap en een bloeiende economie. Bevolkingsgroei en -krimp wisselen elkaar af. Stedelijke ontwikkeling bevindt zich hier in een permanent transformatie. Op groei gebaseerde strategieën voor stedelijke ontwikkeling werken niet doordat een groot stedelijk programma ontbreekt.

Wat werkt wel? Ontdek het en praat erover mee tijdens deze excursie. We worden ontvangen door Brightlands Chemelot Campus (BroekBakema) en fietsen vervolgens langs een aantal stedelijke projecten waaronder Zitterd ReviSited, het stedelijk revitaliseringstraject voor het historische centrum van Sittard (Jo Coenen, OKRA).

PROGRAMMA

13:00 Ontvangst Centercourt Brightlands Chemelot Campus
13:30 Introductie stedelijke ontwikkeling Sittard-Geleen
14.30 Fietstocht langs verschillende vormen van stedelijke transformatie in de voormalige mijnregio:

 • Circulaire kenniseconomie als vliegwiel
 • Ruimte scheppen voor initiatief vanuit de samenleving
 • Historie, cultuur en landschap als dragers voor nieuwe programma’s
16.00 Borrel (Markt Sittard, op eigen kosten)

 

Belangrijke informatie:

 1. Het betreft een niet openbare excursie, alleen toegankelijk voor ruimtelijke professionals.
 2. Chemelot is een beveiligd gebied. Bezoekers dienen om toegang te verkrijgen tot het complex een digitale toegangspas met veiligheidsinstructie te overleggen. Daartoe zijn we verplicht om de namen en emailadressen van de deelnemers aan de excursie op voorhand door te geven aan Chemelot. Je ontvangt je digitale pas en de veiligheidsinstructies vervolgens in je mailbox. Je hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen. Wij geven de gevraagde gegevens door. Bij inschrijving tot deelname aan de excursie ga je akkoord met het verstrekken van je naam en emailadres aan Chemelot. De digitale pas is een vereiste om toegang te verkrijgen dus neem hem mee!

Deelname is gratis voor BNSP leden, niet leden betalen 5 euro, contant te voldoen bij aanvang of via een tikkie.

Aanmelden kan tot 19 september. Bij afmeldingen na 23 september of no show op 27 september, brengen we een no show fee van € 35,00 in rekening.  Maximaal aantal deelnemers is 20, vol=vol. Dus meld je onderstaand aan om verzekerd te zijn van deelname!

Bij de Chemelot Campus, buiten de ingang,  staan fietsen voor je klaar.

Routebeschrijving en adresgegevens: 

Chemelot Campus: Urmonderlaan 22 te Geleen

OV : Vanaf Station Sittard buslijn 32 Beek via Stein; uitstappen bij halte Chemelot Campus.

Auto: Chemelot Campus, Urmonderlaan 22 te Geleen. Je reist na afloop met het OV naar de Campus om je auto op te halen. Let op: parkeer buiten de gate. Hier zijn beperkt parkeerplaatsen beschikbaar.

Download hier de routebeschrijving

Meld je via onderstaand formulier aan!

 

17 september 2019 | Excursie DSO en Levende Stad naar Pijnacker is volgeboekt!

DINSDAGMIDDAG 17 SEPTEMBER 2019 GAAN WE NAAR PIJNACKER !

Aanmelding voor de excursie is niet meer mogelijk, de excursie is volgeboekt! U kan wel op een wachtlijst worden geplaatst

Het programma, samengesteld door de Werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling en De Levende Stad, ziet er als volgt uit:

13:30 Verzamelen informatiecentrum Pijnacker Zuid
Adres: Raaigras 2, Pijnacker, (tegenover Metrostation Pijnacker Zuid, rechtstreekse              verbinding met Den Haag en Rotterdam Centraal)
14:00 Start programma en welkom
14.00 Introductie van projecten met een duurzame klimaatbestendige openbare ruimte in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
Er zal specifiek aandacht besteed worden aan de projecten:

 • Boszoom, gerealiseerd woonbuurtje met een klimaatbestendige openbare ruimte en met enkele autoluwe en -vrije woonstraatjes. Hier wandelen we doorheen met toelichting van de ontwerper(s): Frank Maas en­­­ Arnold Meijer.
 • Park van Buijsen, start bouw dit najaar, een woongebied met nog hogere ambities op het gebied van duurzaamheid. Uitleg wordt gegeven over het warmte- en koude netwerk en welke consequenties dat heeft voor de openbare ruimte. Tevens wordt kort ingegaan op de materialisatie en het beplantingsplan.
 • Klapwijk, bestaande wijk met ca. 1000 woningen dat ernstig verzakt is. Uitleg wordt gegeven hoe de klimaatbestendige nieuwe openbare ruimte eruit gaat zien en hoe verdere verzakkingen zoveel mogelijk worden voorkomen.

En natuurlijk wordt alle ruimte geboden aan het stellen van vragen.

15.00 Naar buiten, naar Boszoom!
De locatie is te belopen en voor minder-validen valt beslist wel autovervoer te regelen. Er is het nodige te zien en uit te leggen – de ontwerpers van Boszoom en enkele projectleden van de gemeente lopen mee en geven toelichtingen.
16.30 Landen in een gelegenheid die een nagesprek mogelijk maakt en gelegenheid biedt voor het nuttigen van een borrel, glaasje + hapje.

We hebben daarvoor Cafe-restaurant De Soete Suickerbol uitgekozen. Adres: Ade 23, 2642 JX Pijnacker

18:00 Zijn we allemaal klaar om weer tevreden, en gevoed met een schat aan informatie, naar huis te gaan

 

De kosten van deze excursie bedragen voor leden BNSP en NVTL € 15,-. Niet leden betalen €25,-. Gaarne ter plekke te voldoen.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, de excursie heeft het maximaal aantal deelnemers bereikt.

Met vriendelijke groeten namens de organisatoren:

Bert Harmelink (06.83432811) en Nanda Sluijsmans (06.50715501)

 

 

BNSP-Excursie RijswijkBuiten en Geworteld Wonen

bron afbeelding: Inbo

Op vrijdagmiddag 12 april organiseert de BNSP een excursie naar de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, tussen Delft en Rijswijk. We brengen een bezoek aan het projectbureau waar we een toelichting krijgen van Gijs van den Boomen, KuiperCompagnons. Dit bureau heeft het stedenbouwkundig plan van RijswijkBuiten ontworpen en getekend.

Daarna bezoeken we het project ´Geworteld Wonen´ . Dit CPO-project, geïnitieerd door architectenbureau Inbo en conceptontwikkelaar Beyond Now, is een modern landgoed van 1,5 hectare met ongeveer 50 woningen in verschillende typen rondom een collectieve moestuin.

Belangrijke wijziging: We verzamelen aanstaande vrijdag om 13.30 bij het informatiecentrum in RijswijkBuiten, aan de Van Rijnweg 3b in Rijswijk.

Dit wijkt af van de oorspronkelijke planning om rond 13.00 in Delft af te spreken. De reden voor de wijziging is het risico dat er niet voldoende OV-fietsen beschikbaar zijn in Delft. Let hier dus op bij het plannen van je reis.

Het (indicatieve) programma is als volgt:

13.30: verzamelen bij het informatiecentrum in RijswijkBuiten (op eigen gelegenheid) – Van Rijnweg 3b, 2280 HH Rijswijk

13.45 – 14.45: presentatie door Gijs van den Boomen (KuiperCompagnons) over het ontwerp en de ontwikkeling van RijswijkBuiten

14.45 – 15.15: Rondwandeling RijswijkBuiten richting Geworteld Wonen

15.15 – 17.00: presentatie en rondleiding bij Geworteld Wonen

17.00: afsluiting en borrel

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar dus maak vooral reclame bij vrienden en collega’s.

NB: wanneer je je wel hebt ingeschreven maar op de dag zelf niet komt opdagen wordt er een no-showfee van 30 euro in rekening gebracht. Deelname is gratis voor leden, niet-leden betalen 5 euro, graag gepast en ter plekke te voldoen.

BNSP-Excursie RijswijkBuiten

BNSP-Excursie RijswijkBuiten

Dubbel Bureaubezoek Jong BNSP aan PosadMaxwan en Generation.Energy

Vrijdag 23 November gaan we met Jong BNSP weer op Bureaubezoek. Deze keer bezoeken we PosadMaxwan en Generation.Energy die een kantoor delen bij Bink36 in Den Haag. PosadMaxwan werkt aan gezonde, duurzame en slimme steden en Generation.Energy richt zich op de ruimtelijke gevolgen van de Energietransitie. Ook mensen die inspiratie willen opdoen voor de Maximaal Park, Maximaal Wonen competitie kunnen bij het bezoek goede inzichten verzamelen.

We verzamelen om 15.45 bij Station Den Haag HS, en bewegen vanaf daar met een kleine tour van de omgeving naar de bureaus en eindigen met een drankje!

Meld je hier aan

Meer informatie over de bureaus die we gaan bezoeken:
http://posad.nl/
http://maxwan.nl/

 

BNSP Excursie | Piushaven en Spoorzone Tilburg

© CIVIC Architects & Bright Urban Futures/Foto: Stijn Bollaart

Wanneer: 26 oktober 2018

Waar: Tilburg

Start: fonteinen op het Burgemeester Stekelenburgplein (ontwerp Atelier Quadrat)

Hoe laat: 13:00 – 16:00

Let op!: Zelf fiets meenemen of ov-fiets huren

BNSP-leden: gratis

Niet-BNSPleden worden verzocht €5,00 ter plekke te voldoen, graag gepast bedrag.

Deelname aan de excursie is gelimiteerd tot maximaal 18 personen dus wil je meedoen? Schrijf je dan nu in want vol=vol!

 

Na 20 jaren van plannen maken en bouwen gaat de ontwikkeling van de Piushaven haar laatste fase in. In deze periode is dit rauwe stadslandschap getransformeerd tot een nieuw onderdeel van de Tilburgse binnenstad. Dit is op zichzelf al bijzonder, omdat deze haven eind jaren ’90 op de nominatie stond om gedempt te worden. Na het wegtrekken van de industrie had de haven zijn betekenis verloren; de masterplannen lagen klaar om dit stadsdeel te gaan herstructureren. Bewoners staken hier toen een stokje voor.

 

Vanaf dat moment kozen de betrokken projectontwikkelaars en de gemeente Tilburg voor een andere aanpak. Gekozen werd voor een geleidelijke ontwikkelingsstrategie die uitgaat van verschillende deelplannen. Het resultaat is een buitengewoon divers gebied. Elke deelplan verschilt van het volgende; op deze manier ontstaan een informeel geheel van gebouwen uit verschillende perioden en architectuurstijlen. Architectonische uitschieters hiertussen zijn de brug van John Körmeling en het paviljoen op de Middenpier van Civic Architects en Bright Urban Futures.

Op 26 oktober 2018 gaat de BNSP onder leiding van de Ludo Hermans (stedenbouwkundige) op fietsexcursie door dit gebied. Als toetje wordt afgesloten met een borrel in de Spoorzone. Het volgende Tilburgse voorbeeld van informele stedenbouw.

 

PROGRAMMA

13:00  Verzamelen bij de fonteinen op het Burgemeester Stekelenburgplein (ontwerp atelier Quadrat)
13:30 Start fietsexcursie Piushaven met onder andere;

 • Havenpark,  (Juurlink[+]Geluk)
 • Nieuwe brug ‘D’n Ophef’, (John Körmeling)
 • Herbestemming AaBe fabriek, (Rijnboutt)
 • Het Oeverpark, (atelier Quadrat)
 • Woongebied De Werf, AWG architecten)
 • Woongebied Louderskade, (DAT architecten)
 • Paviljoen Middenpier,  (CIVIC Architects en Bright Urban Futures)
16:00 Afsluitende borrel RAW, naast de Willem II Passage, (CIVIC architects en Bright Urban Futures)

 

SCHRIJF JE IN!

Selecteer een geldig formulier

 

 

 

 

 

Recent nieuws

BNSP

BNSP Salon | Floor Milikowski| 11 februari 20:00 – 21:00 | ONLINE

BNSP-Salon |  Floor Milikowski: Een klein land met verre uithoeken Floor Milikowski,  journalist, sociaal geograaf en planoloog presenteert online, op uitnodiging van de BNSP,  haar.

Lees verder
Uit het netwerk

Jaarcongres stedelijke transformatie | Platform31

Binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen zijn een unieke kans voor de stad. Stedelijke transformaties zorgen niet alleen voor veel nieuwe woningen, ze kunnen ook fungeren als vliegwiel voor.

Lees verder
Uit het netwerk

Minister van Ruimte gewenst door meerdere politieke partijen

Foto Jonathan vd Broek/Unsplashed Na het College van Rijksadviseurs geven nu ook de meeste politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s aan dat de terugkeer van een Minister.

Lees verder

Agenda

11 februari 2021

20:00 tot 21:30BNSP

BNSP Salon Floor Milikowski

22 april 2021

19:30 tot 21:30BNSP

Presentatie Theo Baart