Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


DSO-Excursie naar Het Groene Dak Utrecht | 22 november

VRIJDAGMIDDAG 22 NOVEMBER 2019 GAAN WE NAAR UTRECHT !

Onze recente excursies gingen vaak richting meer grootschalige ontwikkelingen als Heerhugowaard, Floriade Almere, Pijnacker – dit keer gaan we bezoek bij een kleinschalig pareltje: Het Groene Dak te Utrecht; één van de iconen van ecologisch bouwen in Nederland.

Een citaat uit de brochure van ‘Het Groene Dak’ uit 1993: “Zo op het eerste gezicht zijn dit normale huizen: rode dakpannen, gele baksteen, hout aan de gevel en een tuintje of balkonnetje. Hollandser kan het bijna niet! Toch valt er meer te vertellen over deze huizen van het Groene Dak. Het Groene Dak is een ecologisch woningbouwproject in Utrecht-Voordorp. Het project is er gekomen op initiatief van de bewonersvereniging het Groene Dak, die in 1989 werd opgericht. De vereniging heeft zich vier jaar lang actief ingezet voor betaalbare, ecologische woningen, geschikt voor verschillende samenlevingsvormen.

De bouw kan in Nederland gezien worden als één van de grootste milieu-vervuilers. Ecologisch bouwen is erop gericht het milieu en de natuur zo weinig mogelijk te belasten en een goed leefmilieu te creëren. In het Groene Dak is aandacht besteed aan: de woonomgeving, energiebesparing, waterbesparing, gebruik verantwoorde bouwmaterialen, beperking en scheiding van afval.”

Veel informatie over het project is hier te vinden. Doorklikken loont !!

PROGRAMMA

15.00 Verzamelen in Tuinhuis Groen Dak, Centraal gelegen in de Utrechtse wijk Voordorp. Adres: Simon Bolivarstraat 33, 3573 ZJ Utrecht
15.15 Welkomstwoord, gevolgd door:
Presentatie/toelichting: ‘waar staan we als DSO’ ,  ‘wat zijn onze wensen en ambities’ + gesprek daarover
16.00 Presentatie Het Groene Dak + reflectie + gesprek daarover
16.30 Wandeling door project en wijk. Afhankelijk van de beschikbare tijd bezoeken we ook ‘Tuinenpark Ons Buiten’
17.15 DSO-borrel+ afsluiting. NB: Ieder is uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de HGD-borrel van 18.00 uur. Ook dat dan wel graag van te voren melden.
   

Deelname aan de excursie is gratis maar niet vrijblijvend. Wij hanteren een no-showfee van € 25,00. Aanmelding vooraf is gewenst mede in verband met de catering.
Dat kan bij onderstaande personen – bij voorkeur via 06.83432811 telefonisch, whatsapp of een sms-berichtje.

Vriendelijke groet namens de werkgroep DSO:

Elma van Beek (06.48338055) en Bert Harmelink (06.83432811)

 

 

 

excursie 2019: Floriade en Oosterwold

6 juni 2019 12.30 – 18.00 uur

Toelichting op locatie door:

 • Ria van Dijk: stedenbouwkundige gemeente Almere en partner ISMaatwerk
 • Gerard Jan Hellinga: stedenbouwkundige/architect HzA stedebouw&landschap en partner ISMaatwerk

Floriade

Almere organiseert in 2020 de wereldtentoonstelling de Floriade. De voorbereidingen zijn in volle gang. De 7e editie van de Floriade in Almere staat helemaal in het teken van de Groene Stad. Wat kan groen voor jou en de wereld doen? Met groene impactvolle attracties, inzendingen van wereldsteden en een fantastische programmering is Almere dé plek om het inspirerende groene stadsfeest van de toekomst te beleven. De Floriade is compact en ligt midden in de stad en met een woningbouwprogramma, uiteraard duurzaam. Infrastructuur is al aangepast, bomen worden geplant.

Foto: Floriade BV

Het masterplan is van Winny Maas bureau MVRDV.

Ria van Dijk is namens de gemeente de stedenbouwkundige van de Floriade.

Almere-Oosterwold

Maak Oosterwold, landschap van initiatieven. In Oosterwold werken de gemeenten Almere en Zeewolde, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland samen aan een bijzondere manier van gebiedsontwikkeling.
Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier wordt de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Dat betekent dat iedereen op elke plek een kavel mag uitzoeken. Behalve een overzichtelijk aantal spelregels zijn er geen beperkingen wat betreft functies en kavelgroottes. Dat is uniek in Nederland.
Oosterwolders bepalen niet alleen de eigen woning, maar gaan ook over wegen en paden, groen, water en de openbare ruimte. Echter, dat moeten ze allemaal zelf realiseren! Alleen of met anderen. Je vindt hier de ultieme vorm van doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling. Oosterwold is zelf planologie. Initiatiefnemers in Oosterwold zoeken alles zélf uit en regelen vervolgens alles zelf wat nodig is. Hoe Oosterwold er in de toekomst uitziet, weet dan ook nog niemand. Dat wordt bepaald door het eigen initiatief. Misschien wel van jou. Want Oosterwold is voor iedereen. Doe mee, en maak Oosterwold !
Gerard Jan Hellinga heeft o.a het masterplan voor Almere Poort gemaakt, woont al ruim 20 jaar in Almere, en is zelf initiatiefnemer in Oosterwold; een dubbel woonhuis met tussenhuis en twee tiny houses. Een ervaringsdeskundige vertelt over Oosterwold plan en praktijk.

Foto: D.Guzzo

Programma / Timetable

12.30 – 13.00     verzamelen bij bureau Maris te Zeewolde | Gildenveld 18, 3892 DG Zeewolde

13.30                 aankomst Floriade

13.30 – 14.15     toelichting Floriade en vragenstellen/discussie; Ria van Dijk

14.15 – 15.00     rondwandeling op het Floriadeterrein

15.00 – 15.15     naar Almere Oosterwold initiatief 300 de bouwplaats

15.15 – 15.45     toelichting Oosterwold het spel en de spelregels, en i300; Gerard Jan Hellinga

15.45 – 16.30     rit door Oosterwold, met bezoek aan de tiny house farm en met nog een paar stops

17.00                 retour richting bureau Maris Zeewolde en borrel aldaar

18.00                 afsluiting en naar huis

Praktisch

 • Bureau Maris is per auto uitstekend te bereiken; parkeerruimte aldaar op de openbare weg. Vervoer per OV is zeer beperkt: de busverbinding Nijkerk – Harderwijk (lijn 142) heeft een halte in de buurt.
 • Kosten deelname bedragen € 15,- voor leden van BNSP en NVTL; overige deelnemers betalen € 25,-. Vooraf over te maken  op: NL 51 INGB 0002883009 tnv B. Harmelink
 • Aanmelding vooraf is noodzakelijk. Dat kan, tot uiterlijk 3 juni, via mailadres bert.harmelink@hotmail.nl
 • Bij voldoende aanmeldingen is vervoer tijdens de excursie met een busje; als dit om budgettaire reden niet mogelijk is gaan we carpoolen met aanwezige privé-auto’s.

publicatie 2019: responsieve publieke ruimte

In januari 2019 zijn de resultaten van het onderzoek naar responsieve publieke ruimte gepubliceerd.

De BNSP heeft meegewerkt aan het tweejarig onderzoek onder leiding van het lectoraat Bouwtransformatie van de Hogeschool van Amsterdam.

In het boek Responsieve publieke ruimte zijn de inzichten van het onderzoek verwerkt tot een praktisch toepasbare aanpak. Hiertoe is de ontwerpopgave verkend aan de hand van de casus ArenA Boulevard, voorzien van een rijke reeks buitenlandse best practices, een design canvas en een roadmap voor het ontwerpproces van responsieve publieke ruimtes.

Het boek is vrij beschikbaar en in het Nederlands en Engels te downloaden via: www.responsiveurbanspaces.amsterdam.

 

excursie 2018: Blue City

Op 2 november 2018 organiseert de werkgroep een excursie naar BlueCity (Tropicana) in Rotterdam. De excursie begint met een korte inleiding, gevolgd door een rondleiding door het gebouw en een bezoek aan diverse daar gevestigde bedrijven.

Het programma is als volgt:

14.45 Inloop
15.00 – 15.15 Introductie BlueCity (met circulair drankje)
15.15 – 16.00 Rondleiding bij diverse bedrijven
16.00 Afsluitende borrel in het café

 

Circulaire inspiratie in een voormalig zwembad

Dit voormalige tropisch zwemparadijs is een hotspot en test site voor de circulaire economie en een enorme inspiratiebron voor stadsmakers. Verschillende innovatieve bedrijven zijn gevestigd in het pand en zoeken manieren om hun reststromen aan elkaar te koppelen waardoor afval waarde krijgt. We nemen een kijkje bij de verschillende bedrijven waar we uitleg krijgen over de manier waarop zij bijdragen aan het circulair maken van de stad.

Zo vormt de koffieprut van Aloha Bar-Restaurant een voedingsbodem voor de oesterzwammen van RotterZwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. KEES verwerkt fiets- en autobanden tot accessoires en werkt bovendien samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die vervolgens weer kunnen uitstromen naar betaalde banen binnen of buiten BlueCity. En dit is nog maar het begin.

“Een zwembad vol mogelijkheden, dat is BlueCity. Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat. In BlueCity krijg je ‘n portie radicale ontwrichting bij je koffie en realiseren we samen een wereld waarin afval waardevol is..”

Filmpje

Zie ook het inspirerende filmpje van de Tegenlicht uitzending over duurzaam ondernemen:

Datum & plaats
Vrijdag 2 november, 14.45 – ca. 16.45

Maasboulevard 100, Rotterdam

Inschrijving
Inschrijven voor de excursie kan door een mail te sturen naar corsymon@hotmail.com.

Voor leden van BNSP en NVTL is deelname € 15,- . Anderen wordt een bijdrage gevraagd van € 25,-. We verzoeken u het bedrag die dag contant mee te nemen. We verwachten een inspirerende middag!

Foto: Superuse Studio

 

buitenlandexcursie 2018: Aarhus

Excursie Aarhus Denemarken, 31 mei t/m 3 juni 2018, naar de gelukkigste stad ter wereld!

Ook dit jaar organiseert de Stichting De Levende Stad in samenwerking met de BNSP weer een vierdaagse excursie naar het buitenland. Na het succes van onze voorgaande excursies naar Vlaanderen in 2014, Berlijn in 2015, Zuid-Engeland in 2016 en Bilbao in 2017 gaat onze vierdaagse excursie dit jaar naar Denemarken, en wel naar Aarhus.

Zoals je misschien weet, wordt er een ranglijst bijgehouden van de gelukkigste landen ter wereld. Steevast staan de Scandinavische landen bovenaan en van die landen strijkt Denemarken het vaakst met de titel “Gelukkigste land ter wereld”. Maar daar houdt het niet mee op, want ook binnen Denemarken vindt een competitie plaats: wat is dan de gelukkigste stad? Hoewel Kopenhagen vaak roept, dat zij de gelukkigste stad van Denemarken is, blijkt uit “onafhankelijk onderzoek”, dat zij de eer aan Aarhus moeten laten. Daarmee zou Aarhus dus de gelukkigste stad ter wereld moeten zijn.

Maar waar zit het ‘m nu in? Waarom zijn de bewoners van Aarhus zo gelukkig?
Komt dat door:

 • de voortvarende aanpak van de stadsvernieuwing?
 • de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid? (in 2030 100% Co2-neutraal!)
 • de grote aandacht, die Aarhus heeft voor de jeugd?
 • de ver doorgevoerde sociale verzorging?
 • een strikte scheiding van werk en privé?
 • een aantal ongrijpbare zaken, die allemaal vallen onder de term “Hygge”?

Tijd om op speurtocht te gaan naar de factoren, die van Aarhus de gelukkigste stad ter wereld maken. Uiteraard zullen we de gemeente bevragen hoe zij haar torenhoge ambities denken te verwezenlijken.

Verder zullen we diverse projecten bezoeken, maar er zal voldoende tijd ingeruimd worden om eigen ervaringen op te doen: Voelt de stad ontspannen aan? Waarom is die plek zo “lekker”? Kortom: zit het ‘m in de hardware of meer in de belevingswereld? We gaan dit jaar bewust niet in september of oktober, maar een stuk vroeger om te kunnen profiteren van het betoverende langdurige daglicht.

Prijs: € 795,00.  Deelnemers aan het netwerk van De Levende Stad en BNSP-leden krijgen een korting van € 100. Meerprijs voor een 1-persoonskamer is  € 140,00 op de hierboven genoemde prijzen. De excursie geldt als bij- en nascholing in het kader van de Wet op de Architectentitel.

Wil je mee? Geef je dan nu nog op bij info@delevendestad.nl. Wacht hier niet te lang mee want er kunnen maximaal 25 mensen deelnemen. Heb je nu al vragen? Neem dan contact op met Bert Harmelink (+31.6.83432811) Wil Groenhuijsen (info@fotogroenhuijsen.nl) of Jos van der Mark (+31.6.22977717)

Heb jij je al opgegeven? Schrijf je hieronder definitief in. Je ontvangt vervolgens een factuur vanuit het secretariaat van de BNSP:

Selecteer een geldig formulier

 

excursie 2017: Landschapstriennale Hoofddorp

Fotoverslag LTR17

Bijna 20 jaar zit tussen de ontwerpen voor het kleine Prins Bernhard Bos en het grote Park 21, beide in Hoofddorp. In bijna alles verschillend: het Prins Bernhard Bos als prachtig traditioneel bospark waarin beplanting en ruimtebeleving centraal staan. Park 21, waar de dynamiek en het proces van maken, programmeren en ontwikkelen geleidelijk zichtbaar moet worden in de agrarisch-landschappelijke ruimte. Gelaagdheid en ruimtelijke ervaring verschillen enorm, en beide gebieden geven een heel eigen inzicht in de betekenis van tijd en duurzaamheid in het parkontwerp. Het was een inspirerende middag.

Met dank aan Richard Koek | Rijnboutt, voor deze impressie
Foto’s: werkgroep DSO

Recent nieuws

Aan de slag met de Omgevingswet en VNG | Demonstraties plansoftware voor dienstverleners

7 april 2021 netwerk

Op 20 en 21 april  van 9:00 tot 15:00 demonstreren softwareleveranciers hun plansoftware aan dienstverleners en overheden. Deze virtuele bijeenkomst wordt georganiseerd door VNG en.

Lees verder

Een frisse blik op de Omgevingswet | het instrument Programma, onbekend maakt onbemind?

29 maart 2021 BNSP

Jong Leefomgeving  en JongBNSP nodigen je uit! donderdag 22 april, van 16:00 – 17:30. | Online De Omgevingswet is voor velen geen nieuw onderwerp. We zijn.

Lees verder

De omgevallen boekenkast | Minderheid

25 maart 2021 Blog

Door Tjerk Ruimschotel Omdat er op de Internationale Vrouwendag van 8 maart met het thema Impact door Invloed digitaal bar weinig tot niets te vinden.

Lees verder

Agenda

22 april 2021

16:00 tot 17:30

Jong BNSP

20 mei 2021

20:00 tot 21:30BNSP

BNSP Salon #3

23 juni 2021

20:00 tot 21:30

ALV

30 juni 2021

De Woonwijk als noviteit

01 juli 2021

Special

01 september 2021

00:00

BNSP-NVTL Academie

01 september 2021

00:00

Traineeship

15 september 2021

20:00

BNSP Salon #4

31 oktober 2021

00:00

Special

01 november 2021

00:00

Plandag

29 december 2021

00:00

Excursie