Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Wat is de mooiste en gezondste openbare ruimte van Nederland?

2 mei 2018 netwerk
Willemstraat in Breda, winnaar van de Award Beste Openbare Ruimte 2017.

Meld nu de beste openbare ruimte van Nederland aan!

Voor het 10e jaar op rij organiseert Stedelijk Interieur de Award Beste Openbare Ruimte, de ‘missverkiezing’ voor de openbare ruimte. Een deskundige jury kiest tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 21 juni in Breda, samen met het publiek, de mooiste, beste en gezondste openbare ruimte van Nederland. De inschrijving voor de award is nu geopend.

Centraal bij Award Beste Openbare Ruimte 2018 staat ‘beweegvriendelijkheid’ gericht op wandelen, fietsen, sport, spel en ontmoeten. Door tot bewegen uit te nodigen draagt een openbare ruimte meteen ook bij aan milieukwaliteiten, sociale gezondheid en duurzaamheid. Belangrijk daarbij is de aandacht voor inclusiviteit, de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor iedereen, dus ook voor mensen die minder mobiel zijn en minder kunnen zien.

De prijs
Alle openbare ruimten die voldoen aan de randvoorwaarden voor inzending kunnen deelnemen aan de Award Beste Openbare Ruimte 2018. Een vakkundige jury bepaalt welke inzendingen worden opgenomen op de shortlist en beoordeelt deze aan de hand van de criteria die zij opstelt. De 3 genomineerden pitchen op 21 juni tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) waarom hun openbare ruimte de beste van Nederland is. De jury bepaald samen met het publiek wie de winnaar is. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Landelijk Congres Openbare Ruimte 2018 in Breda. De winnende openbare ruimte mag zich beroepen op de titel ‘Beste Openbare Ruimte van Nederland’.

Openbare ruimten die eerder deze titel wonnen, zijn de Groene Loper Breda (2017), Kerckebosch Zeist (2016), Kustwerk Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014), het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013), de Binnenstad van Venray (2012), Park Sonsbeek in Arnhem (2010), de Kralingse Plas in Rotterdam (2007) en de wijk Egelshoek in Heiloo (2005).

Aanmelden

Gemeenten, woningcorporaties, waterschappen, instellingen, ontwerpbureaus, binnensteden, bewoners- en ondernemersinitiatieven kunnen hun openbare ruimte aanmelden.

Kijk voor de criteria en om een openbare ruimte aan te melden op www.lcor.nl/award.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendolijn Beukers, redactie Stedelijk Interieur,  via T: 033 87 00 100 of E: redactie@stedelijk-interieur.com