Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Wandeling Scheveningen Boulevard | JongBNSP Verslag

6 december 2021 BNSPJong BNSP

Begin oktober maakten we (Jong BNSP) een wandeling langs de vernieuwde Boulevard van Scheveningen. Helaas liet het weer ons een beetje in de steek. Maar de ontwerpers van de gemeente hadden gelukkig een interessante presentatie voorbereid over de ontwikkelingen in dit gebied. Een gebied waar de ontwerpers al jaren met veel toewijding werken aan het herstellen van de vergane glorie van de badplaats. Onder het genot van een gefrituurd visje namen ze ons mee in de stedenbouwkundige ontwikkelingen en het ontwerp van de buitenruimte.

De vernieuwde boulevard heeft de functie om de kust beter te beschermen tegen de zee, maar tegelijkertijd draagt het nieuwe ontwerp er aan bij dat de kust en de aangrenzende openbare ruimte aantrekkelijk blijft voor gebruikers. Het ontwerp van de boulevard sluit in zijn licht gebogen vorm nu beter aan bij de kustlijn die door de duinen aan de noordkant wordt gevormd. Ook het duinlandschap komt terug langs de boulevard in de vorm van een helling tussen de strandpaviljoens en een groendak aan de overzijde waar helmgras is gepland.

Verder is het strand beter toegankelijk gemaakt door brede trappen en hellingbanen vanaf de boulevard. De wens voor een meer landschappelijk, klimaatadaptief ontwerp en betere toegankelijkheid is daarmee zeker gelukt. De vernieuwing van de boulevard is een grote impuls voor het gebied en voor investeerders om ook het vastgoed te vernieuwen. Dit zien we op dit moment al terug bij het nieuwe Legoland Discovery Centre, de Noordboulevard en Noordpaviljoen. Deze impulsen maken Scheveningen zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk. De volgende en voorlopig laatste fase zal de vernieuwing van de Middenboulevard zijn, waar ook veel kansen liggen voor het Kürhaus, de Palace Promenade en de Pier. We kunnen niet wachten om te zien waar Scheveningen over een paar jaar staat en het lukt om oude glorie van de badplaats te herstellen.

We hebben de middag afgesloten met een hapje en een drankje in de nieuwe foodhall.