Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Verslag Excursie Leidsche Rijn | 31 januari 2020

5 februari 2020 BNSPExcursies
Foto: Anouk Steenblik

Anouk Dankaart-Steenblik, excursiecommissie BNSP

Bij RAUM ervaar, onderzoek en maak je mee. Dat is de slogan van de ontvangstruimte voor de excursie naar Leidsche Rijn Centrum. RAUM valt onder de categorie ‘place making’, het is een tijdelijke invulling van de plek om vooruitlopend op de definitieve bebouwing de plek alvast identiteit en smoel te geven. Een prettige en informele locatie waar we met een groep van circa 30 mensen bij elkaar zijn gekomen. De architect en stedenbouwkundige Willem Lucassen (bureau Jo Coenen) heeft ons verteld over de totstandkoming en toekomst van Leidsche Rijn Centrum.

Leidsche Rijn Centrum

Willem Lucassen heeft ons meegenomen langs de verschillende keuzes die zijn gemaakt door de jaren heen. Zo is de decentrale ligging van het centrum een bewuste keuze. Het centrum vormt het koppelstuk tussen het ‘oude’ Utrecht en het ‘nieuwe’ Leidsche Rijn. Door de A2 te overkluizen kruipt de wijk Leidsche Rijn zo dicht mogelijk tegen het Amsterdam-Rijnkanaal en daarmee het oude Utrecht aan. Het enorme hoogteverschil als resultaat van de overkluizing van de A2 wordt benut als een cadeautje. Tijdens de rondleiding is te ervaren dat dit interessante plekken en overgangen oplevert. Een ander interessant gegeven is dat het laden en lossen volledig onder het maaiveld is opgelost. Stedenbouwkundig zit het plan goed in elkaar. Op detailniveau is het tevens zeer zorgvuldig vormgegeven. In het plan bevindt zich een diversiteit aan architectuur vormgegeven door voorname architecten. Er zijn meerdere verwijzingen te vinden naar historische pleinen en gebouwen in de vormgeving en maatvoering. Zowel tijdens de lezing als rondleiding werd duidelijk dat over ieder detail op groot en klein schaalniveau goed is nagedacht.

Leidsche Rijn, centrum

Door een goede opkomst, interessante lezing met inspirerende rondleiding en leuke onderlinge gesprekken was de excursie naar Leidsche Rijn Centrum een groot succes. Een bezoek aan Leidsche Rijn Centrum is een aanrader voor iedereen die houdt van een rijkdom aan architectuur en een fraai winkelgebied!

Leidsche Rijn, centrum