Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Verslag dubbel-bureaubezoek Jong BNSP | Burton Hamfelt Urban Architecture & Harvey Otten XOOMLAB

30 maart 2018 BNSPJong BNSP

Op vrijdag 23 maart zijn we met een gemixte groep enthousiastelingen op bezoek geweest bij twee verschillende bureaus in Amsterdam. In de ochtend werden we ontvangen door Burton Hamfelt en Youri Vijzelman van Burton Hamfelt Urban Architecture. Wat was bedoeld als een korte presentatie, werd een uitgebreide uiteenzetting over het ontwerp van de Sluisbuurt in Amsterdam en een gesprek over hoe we om kunnen gaan met hoogbouw. Als afsluiter kregen we een kijkje in de keuken van het bureau. Op kantoor lieten ze een aantal projecten zien aan de hand van maquettes en ontwerpboeken. De projecten waren zorgvuldig gekozen en gaven inzicht in de werkwijze door de schalen heen; van grootschalige woningbouwopgave tot de invulling op plotniveau.

Na een lunch in het plaatselijke restaurant Vrijburcht, onderdeel van een collectief gebouw met verschillende buurt-functies, zijn we naar Xoomlab gelopen. Dit is een collectief van verschillende ZZP’ers die met elkaar samenwerken en een kantoor delen in het gebouw wat ook vanuit hun intitiatief is ontstaan. Het kantoor heeft aan drie kanten grote ramen, het uitzicht over het water was spectaculair. We werden hier ontvangen door Harvey Otten, die ons vertelde over een aantal van zijn projecten en zijn werkwijze binnen het Xoomlab. Het contrast op de dag, tussen Burton als eigenwijze stedenbouwer en Harvey als ondernemende architect, was interessant. Twee verschillende bureaus met een andere benadering van het vak.

 

Als spetterende afsluiting hebben we een bezoek gebracht aan de drijvende woningen op Steigereiland en de urban villa’s in het Funen Park. Het idee ontstond uit de suggestie van een van de deelnemers, waarna de meeste enthousiast waren om hier een kijkje te nemen. Zo zie je maar dat we graag werken met jullie ideeën! Heb je zelf leuke ideeën, of werk je bij een leuk bureau en wil je ons een kijkje in de keuken geven? Contact ons via jong@bnsp.nl

Graag willen we Harvey Otten en Burton Hamfelt Urban Architecture bedanken voor hun tijd en enthousiasme.

Verslag: Floor van Dijk

Bekijk hier het fotoverslag van het dubbel-bezoek