Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Ruimtelijk Traineeship Rotterdam – Marit Schavemaker

17 oktober 2019 BlogBep-Talks

Marit Schavemaker studeerde in 2018 af aan de TU Delft in de richting Urbanism. Na haar studie begon zij aan het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam, een traineeship waarbij de PEP wordt doorlopen bij 4 verschillende opdrachtgevers in 2 jaar. Meer informatie over het traineeship is te vinden via: http://pepnl.eu/ruimtelijk-traineeship-rotterdam/

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/maritschavemaker/

Op dit moment ben ik bijna een jaar bezig met het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam. Samen met drie andere trainees werk ik in twee jaar tijd bij vier verschillende bureaus. Ik begon bij Rho adviseurs, werk nu bij plein06 en hierna bij de gemeente Rotterdam en LOLA. Tijdens deze twee jaar doorloop ik de beroepservaringsperiode (BEP), het geïntegreerde programma aangeboden door PEP. Vooraf gezien was dit voor mij een fijne bijkomstigheid, het traineeship trok mijn interesse voornamelijk door de vier leuke en verschillende werkgevers in twee jaar tijd. Ook de combinatie van landschapsarchitectuur en stedenbouw paste goed bij mij, met een achtergrond in beide richtingen.

Langzamerhand ben ik enthousiaster geworden over de BEP. Het is heel waardevol om in een korte tijd zoveel facetten van het vakgebied te leren en een stok achter de deur te hebben om bepaalde vaardigheden echt te doen. De modules, eindtermen en het eigen logboek zorgen ervoor dat je reflecteert en bewust wordt van de ervaringen die je meemaakt in het werk. Het is eigenlijk gek om af te studeren aan de TU Delft en zo weinig kennis te hebben van de praktijk. Steeds logischer werd het voor me dat deze titel beschermd is en het nuttig is om de BEP te doorlopen.

De start van het traineeship was voor mij, naast een stage in het buitenland, de eerste werkervaring in Nederland. Daarmee waren de eerste maanden erg intensief. Beginnen met werken en beginnen met de BEP. Achteraf zou ik het zelf fijner hebben gevonden om al even te hebben gewerkt bij een Nederlands bureau voordat ik aan de BEP zou zijn begonnen. Dan had ik beter kunnen inschatten wat het betekent, wat ik kan verwachten en zou ik al een kleine basis hebben van werken in de beroepspraktijk. Een onbewuste en iets nonchalante aanpak zorgde ervoor dat ik in het begin veel over me heen heb laten komen. Deze manier van leren heb ik inmiddels kunnen omdraaien naar een bewustere en gerichte aanpak. Mijn mentoren hebben hierbij zeker ook een rol gespeeld. Daarnaast is het erg fijn om tijdens de PEP-dagen met mede kandidaten te kunnen praten over de ervaringen. Dit netwerk van ontwerpers zal altijd waardevol zijn en van pas kunnen komen.

Het traineeship en de BEP bevallen tot nu toe erg goed. Het voelt schools aan om modules voor te bereiden en een logboek bij te houden, maar het blijkt wel te werken om het doel om een zelfstandig ontwerper te worden, te bereiken. Ik zal na deze twee jaar sterker in mijn schoenen staan en mede door de verschillende werkplekken in het traineeship leer ik verschillende rollen te kunnen aannemen en begrijpen. Daardoor is dit traineeship in combinatie met de BEP erg waardevol.

 

Marit schreef deze BEP – Talk afgelopen zomer en is inmiddels begonnen aan haar tijd bij de gemeente Rotterdam. Daar is het heel leerzaam is om aan de andere kant van de tafel te zitten en met projecten bezig te zijn die verderop uitgevoerd worden.