Wanneer: 22 februari 2018
Waar: Krachtstation | Amerikalaan 199 | 3526 VD Utrecht
Tijd: 13:00 – 17:00
Utrecht groeit, steeds meer mensen trekken naar deze stad. Om plek te bieden aan al die mensen is er een grote verdichtingsopgave, bouwen binnen de grenzen van de stad. Interessante vraag voor de beroepsgroep stedenbouw en planologie is, hoe onze professie kan bijdragen aan een inclusieve stad waarin de maatschappelijke opgaven net zo belangrijk zijn als de groei.
En hoe je kunt bijdragen aan steviger netwerken binnen de buurt, bijvoorbeeld ten bate van langer zelfstandig thuis wonen, het tegengaan van eenzaamheid, grotere zelfredzaamheid, veerkracht maar ook community-vorming. Dat zijn immers grote maatschappelijke uitdagingen die steeds meer op de stad afkomen. Wat betekent dat voor ons beroep?
Wellicht dat ook onze beroepsgroep uitgangspunten als “look at what’s strong, not at what’s wrong”, en “create health by creating communities”, kan versterken. Het gaat Utrecht niet om de leefomgeving an sich, maar om de mensen die erin wonen.
Onder deskundige leiding gaan we presentaties, discussies en workshops aan om bovenstaand thema aan de orde te stellen.
13:00 Inloop Krachtstation en Welkom
13:15 Inleiding en programma door de middagvoorzitterEva de Ruiter
13:25 Nathan Rozema, Krachtstation, een participatief herontwikkelmodel met maatschappelijke en economische waarden
13:40 Ries van der Wouden – Planbureau voor de Leefomgeving; de leefomgeving als maatschappelijke en ruimtelijke opgave
13:55 Ellen van Beckhoven – Gemeente Utrecht, vraagstelling aan de vakgroep over de groeiopgave van de stad vanuit maatschappelijke waarde
14:10 Wandeling door de wijk
15:00 Workshops
16:15 Terugkoppeling
17:00 Borrel
We bieden drie workshops, elk vanuit een ander perspectief maar wel met een focus op de relatie tussen stedenbouw en (het creëren van) maatschappelijke waarde.
Met de OmgevingsTour Utrecht Gezonde Stad zetten we met de vakgroep in op het vergroten van inzicht: