Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Mijn mening is dat academie studenten het verdienen om de titel te krijgen na hun opleiding.

18 februari 2020 BlogBep-TalksJong BNSP

Maarten De Witte

Werk: assistent stedenbouw bij de Gemeente Rotterdam.

Studie: stedenbouw bij de Rotterdamse academie van Bouwkunsten 2de jaars.

Na een paar maand pauze na het afronden van mijn bachelor Landschaps- en tuinarchitectuur in Gent, ben ik meteen begonnen aan de academie van bouwkunsten in Rotterdam. Met het oog op het behalen van een masterdiploma. Omdat ik uit een praktijkgerichte opleiding kwam was de academie voor mij de meest logische keuze. Een fulltime opleiding zag ik namelijk niet zitten. De combinatie van werk en deeltijdsonderwijs was voor mij doorslaggevend om aan de academie te starten. Het idee om af te studeren met enkele jaren werkervaring achter de rug leek me ideaal. Hiervoor ben ik dan speciaal naar Nederland verhuisd omdat de academie van Rotterdam zo hoog is aangeschreven.

Persoonlijk was het behalen van de titel iets waar ik nog niet bij stil stond. Dus zeker ook niet de reden waarom ik voor de academie koos. Ik heb de indruk dat het voor veel studenten vooral een mooie bijkomende zaak is. Een groot deel van de studenten bij de academie zijn studenten zoals ik. Deze hebben vaak een vooropleiding die niet universitair is. Dan is de academie een logischere manier om toch een universitair diploma te halen. Veel medestudenten werken al wat langer waardoor fulltime onderwijs niet meer zo evident is. Dit gaat namelijk samen met het inleveren van je loon.

Het enige nadeel van de academie is in mijn ogen dat het erg intensief is. Het combineren van 32 uur werk per week met meerdere opdrachten voor de academie is een grote aanslag op je energie en vrije tijd. Ik ben er ook van overtuigd dat het na de academie nooit meer zo druk kan/mag zijn. De keerzijde van dit verhaal is echter wel dat je in 4 jaar heel hard leert werken en enorm veel praktijkervaring opdoet. Mijn mening is dan ook dat academie studenten het verdienen om de titel te krijgen na hun opleiding. Alles is binnen de opleiding ook zo ingericht dat je constant getoetst wordt op je persoonlijke vooruitgang. Dit is vergelijkbaar met de BEP met het verschil dat je hier erg veel persoonlijke ondersteuning in krijgt. Daarnaast is het netwerk dat je opbouwt, met je medestudenten en docenten een ideale manier om je carrière een boost te geven.