Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


MaterialDistrict Rotterdam 2019 met Cees Donkers als ambassadeur voor Urban & Landscapes

27 februari 2019 BNSP

Met 140 exposanten, tentoonstellingen met 200 nieuwe materialen, presentaties van 100 toonaangevende start-ups & ontwerpers én een lezingenprogramma met zo’n 60 sprekers, staat ook dit jaar MaterialDistrict Rotterdam weer bol van de materiaalinnovaties. R&D- en designprofessionals dompelen zich in Rotterdam Ahoy van 12 tot en met 14 maart 2019 onder in een inspirerende mix aan actuele thema’s, zoals circulariteit, digitalisering, smartness, gezondheid en social design. Klik hier voor een gratis toegangskaart.

 

Internationale kopstukken

Dit jaar heeft organisator MaterialDistrict (voorheen Materia) negen internationaal gerenommeerde ambassadeurs aangetrokken die zes sectoren representeren en een belangrijke rol spelen bij het samenstellen van het sprekersprogramma en de selectie van de veelbelovende start-ups en ontwerpers. Voor de sector Architecture zijn dit Ben van Berkel en Filippo Lodi (UNStudio en UNSense), voor Interiors het designduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (Van Eijk & Van der Lubbe), voor Products Anouk Groen (RNA Design), voor Textiles & Fabrics Anne Marie Commandeur (Stijlinstituut) en Liesbeth in ’t Hout, voor Urban & Landscapes Cees Donkers (voormalig stadsarchitect Eindhoven en lid van de Raad van Advies BNSP) en voor Print & Sign is dit Annemarie Kleve (Houdbaar).

Over de ambassadeur Urban & Landscapes

Cees Donkers vertegenwoordigt de sector Urban & Landscapes. Tot aan zijn pensioen in 2015 was hij stedelijk architect van de stad Eindhoven.

Donkers heeft de buurt waarin hij woont, Witte Dorp, herontwikkeld, net als De Witte Dame van Philips als een start aan de transformatie van de voormalige Philips-fabrieken. Hij hielp Eindhoven af van het imago als ‘lelijkste stad van Nederland’ en gaf het de status van designparel.

Ook begon Donkers een aantal open debatten over de ontwikkeling van Eindhoven en startte, samen met de Technische Universiteit en Design Academy Eindhoven, het ‘city as a lab’-project. In dit project staat onderzoek naar stedelijke verfraaiing centraal.

Hij is de oprichter van het Architectonisch Centrum Eindhoven en Brabant Academy, een online platform voor onderzoek in stedelijke planning, en heeft een prijs gekregen van het ministerie van stedelijke planning. Donkers heeft een groot internationaal netwerk van startups en jonge professionals en geeft lezingen en workshops over stedelijke transformatie.

Download hier het interview met Cees Donkers.

 

Welke trends ziet MaterialDistrict binnen de sector Urban & Landscapes?

De openbare ruimte verandert continu. Gebouwen, verkeer, mensen, voertuigen, communicatie, groen, recreatie; de openbare ruimte is van ons allemaal en is steeds in beweging. Wat betekent dat voor de materialisatie?

Waar vroeger nog werd gesproken over een plek of plaats gaat het nu over de beleving van de ruimte. Door online shops verdwijnt de directe retail steeds meer uit het straatbeeld en komt daar meer beleving voor terug. Hoe kunnen plekken een relatie met de gebruiker krijgen, en een eigen identiteit, met activiteiten zodat de bezoeker terugkomt? Daarnaast komt er meer plaats voor groen, niet alleen in perken, maar ook gecombineerd met straatmeubilair, en de natuur wordt de stad binnengehaald met urban farming, bijenhotels en groene gevels.

Het transport verandert; deelfietsen en deelauto’s zijn in opkomst, en het autovrij maken van binnensteden en elektrisch rijden heeft consequenties voor de inrichting van de openbare ruimte. Energie wordt lokaal duurzaam opgewekt, en de problemen die ontstaan door wateroverlast vanwege de verharding worden opgelost door groene daken en watervasthoudende materialen, of juist met mooi vormgegeven goten. En urban mining maakt dat al die oude materialen weer in een andere vorm worden toegepast. De stad van de toekomst is duurzaam, verkeersveilig, en groen.

Tentoonstellingen met materialen en presentaties van start-ups & ontwerpers

Tijdens het bezoek aan hét toonaangevende materiaalinnovatie-evenement voor R&D- en designprofessionals kan de bezoeker zich op maar liefst zes onafhankelijke MaterialDistrict-tentoonstellingen verheugen. De organisatie richt in nauwe samenwerking met de ambassadeurs zes paviljoens in op de beursvloer, waarin per sector bijzondere expositiestukken van start-ups & ontwerpers worden gepresenteerd. Tapijt van palmleer, mode gemaakt van koffietextiel, ‘groene’ graffiti, dunne glasgevels van thinglass, meubels van denim en communicerende gevels zijn slechts een paar voorbeelden van expositiestukken die het voorstellingsvermogen van de bezoeker zullen verruimen. En natuurlijk toont MaterialDistrict in Rotterdam de 200 nieuwste materialen die zij het afgelopen jaar heeft gescout; beprinte dakpannen, een composietmateriaal van marmerpoeder en oesters, stoeptegels gemaakt van verbrand afval en nog 197 andere innovaties zijn te zien, te voelen en te ervaren op de beurs.

Wat kan de ontwerper op MaterialDistrict Rotterdam verwachten?

Dit jaar kan de bezoeker zich op maar liefst zes onafhankelijke MaterialDistrict-tentoonstellingen verheugen. MaterialDistrict bouwt zes paviljoens op de beursvloer, waarin per sector bijzondere expositiestukken en installaties worden gepresenteerd.

Spraakmakend lezingenprogramma

MaterialDistrict Rotterdam staat bekend om haar spraakmakende lezingenprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied delen met het publiek. Na het succes van vorig jaar zijn ook dit jaar simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van maar liefst 60 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoeker delen.

Bezoeken

MaterialDistrict Rotterdam 2019 vindt plaats van dinsdag 12 t/m donderdag 14 maart in Rotterdam Ahoy. Klik hier voor meer informatie, het gehele (lezingen)programma en een gratis toegangskaart

Openingstijden

Dinsdag 12 maart, 10:30-18:30 uur

Woensdag 13 maart, 10:30-20:30 uur

Donderdag 14 maart, 10:30-17:30 uur