Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Jubileum Jong BNSP zaterdag 30 september | een terugblik

12 oktober 2017 BNSPJong BNSP

In de zomer van 2007 werd het idee geboren om voor de jonge planoloog en de jonge stedebouwer een groepje te maken binnen de BNSP. Want waar loop je nou tegenaan als starter op de werkvloer. Je hebt je studie netjes afgerond, maar dat werken in de praktijk is toch net wat anders blijkt. De ‘grote’ BNSP vond dat ook een leuk idee en zie daar: op 28 september 2007 kwam voor het eerst een jonge lichting vakgenoten bij elkaar in Utrecht. We staken toen in een maand tijd een programma in elkaar en gingen kijken naar de ontwikkelingen op en rond het station Utrecht.

De afgelopen 10 jaar zijn er zo talloze locaties bezocht en onderwerpen aangesneden. Maar ook zijn er zo talloze momenten met elkaar gedeeld, persoonlijke drempels in het werk aangesneden en hebben we elkaar gewezen op locaties, referenties of personen die wel eens zouden kunnen helpen. Vaak gebeurde dat op momenten dat je even naast elkaar liep tijdens de excursie of aan de bar tijdens de borrel. Hoe mooi is dat?!?

En hoe mooi is het om daar ook bij stil te staan?!? Dat deden we dan ook afgelopen 30 september. Mede dankzij een programma in elkaar gestoken door MaastrichtLAB kwamen oude bekenden en nieuwe geïnteresseerden bij elkaar. We startten dag nabij de oude Sphinxfabriek. Sven Cimmermans en Tom Heijnens praatten ons bij over MaastrichtLAB en over de manier waarop zij initiatieven aan de stad ontlokken. Inspirerend en erg leerzaam. Daarna gingen we – ondanks de regen – naar buiten. De geoefende planoloog en stedebouwer heeft standaard een paraplu in de tas zo lijkt het wel. Dus goed beschut baanden we ons een weg langs nieuwe plekken in het Maastrichtse weefsel.

Zo bezochten we het filmhuis Lumière, het Studentenhotel in de oude Sphinxfabriek en via het oude centrum kwamen we uit bij de Tapijnkazerne. Daar vertelde Ronald Wilmes van de Universiteit Maastricht over hun opgave voor deze voormalige kazerne. Gesterkt door een lekkere lunch wandelden we over het kazerneterrein om daarna nog even de hersens te laten kraken. Op verzoek van MaastrichtLAB gaven we Sven input voor nieuwe ideeën om de kazerne een plek te geven in de stad én hoe je de buurt er bij zou kunnen betrekken. Natuurlijk zaten er mooie creatieve invalshoeken bij. Benieuwd of MaastrichtLAB het aandurft deze ook door te vertalen, sommige oplossingen waren gewaagd. We zijn benieuwd.

Om de dag af te maken begaven we ons natuurlijk nog even naar de dichtstbijzijnde kroeg. Daar werd de dag nabesproken en werden herinneringen van de afgelopen 10 jaar opgehaald. Maar bovenal werden er nieuwe plannen gesmeed. Ter plekke werden afwezigen aangespoord een volgende bijeenkomst te organiseren en gooiden we lijntjes uit voor andere mooie activiteiten. We kijken als organisatie terug op een geslaagde dag. Wil je zelf een beeld krijgen?? Bekijk dan vooral de foto’s. Of vraag één van ons er naar.