Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Jong BNSP

Jong BNSP helpt jonge professionals in de opstart van hun carrière. Of je nu stedenbouwkundige, planoloog, landschaps-architect of sociaal geograaf bent, voor ons staan de belangen van jonge mensen voorop! Om die reden richten we ons op kennisontwikkeling, het helpen opbouwen van een netwerk en daarmee ook met business gerelateerd matchmaken. 

Jong BNSP richt zicht op een aantal pijlers die van betekenis zijn voor jou als jong professional. De pijlers zijn netwerk, business en kennis.

Kennis Ons doel is om elkaar aan het denken te zetten, om elkaar te inspireren en om te discussiëren over de actualiteit van het vakgebied. Of je nu studeert of werkt, behoefte aan nieuwe kennis en nieuwe ideeën heeft iedereen!

Netwerk Soms organiseren we een lezing, soms een excursie. Tijdens deze events staat ook verbindingen leggen tussen mensen centraal. Niet alleen verbindingen met andere disciplines, maar ook door in contact komen met oudere, meer ervaren professionals.

Business Door de events en het netwerk wat hier ontstaat, vervullen we een rol als matchmakers voor stageplaats zoekenden, opdrachtgevers en potentiële werkgevers. Ook door het organiseren van een jaarlijkse prijsvraag hopen we jongeren op een podium te kunnen hijsen en hun ideeën een stap verder te brengen!

=======================================================================================

 

Jong BNSP

Organiseer naast je studie of werk actuele activiteiten met andere enthousiaste jonge mensen binnen Jong BNSP thema-ateliers!

WAT IS JONG BNSP?

Jong BNSP is een tak van de BNSP (Beroepsvereniging voor Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen) die zij aan zij met het BNSP bestuur opkomt voor de belangen van stedenbouwkundigen en planologen. In het geval van Jong BNSP doen we dat voor de jonge vakgenoten onder de 35 jaar, zowel voor studenten als jong professionals. Of je nu stedenbouwkundige, planoloog, landschapsarchitect of sociaal geograaf bent, samen met jonge mensen creëren we een platform dat aan de ruimtelijke toekomst van Nederland werkt! Om die reden richten we ons op kennisontwikkeling, het helpen opbouwen van een netwerk en daarmee ook met business gerelateerd ‘matchmaking’.

Jbnsp

 

WAT DOEN WE?

Afgelopen jaren hebben we verschillende excursies, prijsvragen, bureaubezoeken, lezingen en workshops georganiseerd en hebben we bijvoorbeeld ook een artikel over de BEP (Beroepservaringsperiode) geschreven namens jonge stedenbouwkundigen. Per thema wordt gekeken naar een passende activiteit of andere output.

wat doen we 1wat doen we

 

WIE ZOEKEN WE? 

Mis jij ook bepaalde onderbelichte thema’s die jij belangrijk vindt in je studie of op je werk? Dan zijn we op zoek naar jou! We zoeken mensen die vanuit hun interesse en nieuwsgierigheid actief met actuele thema’s aan de slag willen in Jong BNSP thema-ateliers. Binnen deze thema-ateliers kun je samen met andere enthousiaste jonge beroepsgenoten activiteiten organiseren of andere output genereren. Wanneer je bepaalde thema’s of punten binnen ons vakgebied extra onder de aandacht wil brengen, wil veranderen of verbeteren, dan kan dat nu bij Jong BNSP!

Dus wil jij naast je werk of studie samen met jonge beroepsgenoten activiteiten organiseren, stuur dan een kort mailtje met jouw achtergrond, passie en idee voor een Jong BNSP thema-atelier naar jong@bnsp.nl, zodat we snel contact met je op kunnen nemen!

 

======================================================================================

Verslag Dubbel Bureaubezoek, Burton Hamfelt Urban Architecture & Harvey Otten Xoomlab, 23-03-2018

Op vrijdag 23 maart zijn we met een gemixte groep enthousiastelingen op bezoek geweest bij twee verschillende bureaus in Amsterdam. In de ochtend werden we ontvangen door Burton Hamfelt en Youri Vijzelman van Burton Hamfelt Urban Architecture. Wat was bedoeld als een korte presentatie, werd een uitgebreide uiteenzetting over het ontwerp van de Sluisbuurt in Amsterdam en een gesprek over hoe we om kunnen gaan met hoogbouw. Als afsluiter kregen we een kijkje in de keuken van het bureau. Op kantoor lieten ze een aantal projecten zien aan de hand van maquettes en ontwerpboeken. De projecten waren zorgvuldig gekozen en gaven inzicht in de werkwijze door de schalen heen; van grootschalige woningbouwopgave tot de invulling op plotniveau.

Na een lunch in het plaatselijke restaurant Vrijburcht, onderdeel van een collectief gebouw met verschillende buurt-functies, zijn we naar Xoomlab gelopen. Dit is een collectief van verschillende ZZP’ers die met elkaar samenwerken en een kantoor delen in het gebouw wat ook vanuit hun intitiatief is ontstaan. Het kantoor heeft aan drie kanten grote ramen, het uitzicht over het water was spectaculair. We werden hier ontvangen door Harvey Otten, die ons vertelde over een aantal van zijn projecten en zijn werkwijze binnen het Xoomlab. Het contrast op de dag, tussen Burton als eigenwijze stedenbouwer en Harvey als ondernemende architect, was interessant. Twee verschillende bureaus met een andere benadering van het vak.

Als spetterende afsluiting hebben we een bezoek gebracht aan de drijvende woningen op Steigereiland en de urban villa’s in het Funen Park. Het idee ontstond uit de suggestie van een van de deelnemers, waarna de meeste enthousiast waren om hier een kijkje te nemen. Zo zie je maar dat we graag werken met jullie ideeën! Heb je zelf leuke ideeën, of werk je bij een leuk bureau en wil je ons een kijkje in de keuken geven? Contact ons via jong@bnsp.nl

Graag willen we Harvey Otten en Burton Hamfelt Urban Architecture bedanken voor hun tijd en enthousiasme.

Verslag: Floor van Dijk

Bekijk hier het fotoverslag van het dubbel-bezoek

======================================================================

Jong BNSP heeft een bijzonder dubbel- bureaubezoek georganiseerd op vrijdag 23 maart. We bezoeken Burton Hamfelt en Harvey Otten op 1 dag. We werken met inschrijvingen, omdat de plaatsen beperkt zijn. Meer informatie over tijden, verzamelpunt en overige informatie ontvang je na inschrijving. Let op we hebben beperkt plek en werken met vol-is-vol dus wil je mee, meld je dan nu hier aan.

Link naar facebook:

===============================================================

 

NIEUWJAARSBORREL JONG BNSP | 26 JANUARI | 18:00 | SCHIEBLOCK – OP HET DAK 

 

 

Kom gezellig met ons een drankje doen om het nieuwe jaar te vieren. Op een prachtige plek in Rotterdam bijpraten over stedenbouwkunde en planologie. Het eerste rondje is van ons!

“Het Schieblock, het hart en het begin van de singel is een verzamelgebouw van creatieve arbeid. De entree leidt je naar de dakakker. Op de 7e etage aangekomen sta je plotseling in een groene oase met een uitzicht over de stad. Hier ligt de grootste dakakker van Europa, hier is Op Het Dak. Een uniek dak-restaurant in het centrum van Rotterdam.”

Wanneer: vrijdag 26 januari

Hoe laat: 18:00

Locatie: Het Schieblok, de Dakakker

Adres: Schiekade 189 – 7e etage – bel 701 – 3013BR Rotterdam

======================================================================================

LIAG-REN-Tapijn-Maastricht_N22_indmedium

JUBILEUM BIJEENKOMST 10 JAAR JONG BNSP | DE FLEXIBELE STAD

Jong BNSP bestaat 10 jaar! We vieren dit door je op zaterdag 30 september, in Maastricht een bijzondere programmering aan te bieden, verzorgd door MaastrichtLab.  Het Lab geeft ons inzage in de transformatie-ontwikkelingen rond de flexibele stad in Zuid Limburg. Én neemt ons mee naar bijzondere locaties waar transformaties plaats vinden.

De blauw-gedrukte stad bestaat niet meer. De toekomstige stad moet vooral in kunnen spelen op nieuwe trends, meebuigen met nieuwe initiatieven en zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid van groei maar vaker ook krimp. Centraal hierin staan de transformatie van het bestaande, de invloed van de gebruiker en de omgang met onvoorspelbaarheid. Aan de hand van de presentaties en de daaropvolgende excursie verkennen we tijdens deze dag hoe we als ruimtelijke professionals een antwoord kunnen geven op de opgaven van nu en de nabije toekomst waarin de huidige structuren en instrumenten niet meer voldoen aan de nieuwe werkelijkheid van de flexibele stad.

Vanwege ons Jubileum bieden we je het Programma en de daaropvolgende borrel graag kosteloos aan!

 

Programma zaterdag 30 september

10:00 – 12:30 uur

Ontvangst bij Pathé Maastricht, Sphinxcour 1, Maastricht.

Inleiding: Wat doet MaastrichtLAB en wat speelt er in enkele gebieden in Maastricht? Bezoek van sights onderweg (te voet) naar de volgende locatie, de Tapijn Brasserie:

  1. Belvedère terrein
  2. Oude Centrum
  3. Tapijn gebied

12:30 – 14:00 uur: lunch, aangeboden door MaastrichtLab

14:00 – 15:30 uur: casus Tapijn in gebouw x (onder voorbehoud)

15:30 uur: start borrel

 

landschap - kenniswerkersinlimburg -

©BuroSTUB

Meer Informatie over het programma

Op deze zaterdag gaan we in Maastricht horen en ervaren hoe een flexibele stad er uit kan zien. Dat doen we onder begeleiding van MaastrichtLab. Het Maastricht-LAB is in 2012 door de gemeente Maastricht opgericht om een nieuwe impuls te geven aan de stedelijke (her)ontwikkeling van Maastricht. Het Maastricht-LAB is het instrument van de stad waarbij deze zoektocht naar nieuwe vormen van stadsontwikkeling centraal staat. Begrippen als leegstand, herbestemming, tijdelijk gebruik, geleidelijke transformatie, duurzaamheid en cocreatie staan hierbij centraal.

 

cropped-foto-groep-2-708x301

©Maastrichtlab

Maastricht heeft misschien wel als eerste stad in Nederland ervaren dat de ruimtelijke ontwikkeling anders moet. Groei was al lange tijd niet meer vanzelfsprekend in deze stad. Er moesten daarom ingrijpende keuzes gemaakt worden en met een andere bril gekeken worden naar de verschillende ontwikkelingen in de stad. MaastrichtLAB vertelt aan de hand van in ieder geval het Belvedère gebied, het Oude Centrum en het Tapijn gebied wat er speelt en welke keuzes gemaakt zijn. Ook gaan ze in op de werkwijze van MaastrichtLAB en hoe dat past in deze nieuwe manier kijken naar stedelijke ontwikkeling.

MaastrichtLAB neemt ons mee tijdens een wandeling van de Brandweerkazerne via het oude centrum naar het Tapijngebied. Zodat we met eigen ogen ter plekke kunnen ervaren hoe het omgaan met de Flexibele stadsgedachte uitpakt of welke uitdagingen je tegenkomt.

 

LIAG-REN-Tapijn-Maastricht_N23_indmedium

© LIAG architecten en bouwadviseurs

De zaterdag sluiten we af met een borrel ter ere van het 10-jarig bestaan van Jong BNSP.

Om inzage in het aantal deelnemers te verkrijgen wordt je verzocht je via onderstaand formulier in te schrijven.

NB: in een eerder stadium was er een uitgebreider programma aangekondigd. Wegens omstandigheden is dat programma aangepast zoals hierboven is te lezen.

30-09-2017 Jubileumbijeenkomst Jong BNSP | De Flexibele Stad | Maastricht

30-09-2017 Jubileumbijeenkomst Jong BNSP | De Flexibele Stad | Maastricht

Bezig met versturen

Het Jubileum Event geldt als bij- en nascholing in het kader van de Wet op de Architectentitel

=====================================================================================

Jubileumevent JongBNSP | zaterdag 30 september | een terugblik

20170930_123608

In de zomer van 2007 werd het idee geboren om voor de jonge planoloog en de jonge stedebouwer een groepje te maken binnen de BNSP. Want waar loop je nou tegenaan als starter op de werkvloer. Je hebt je studie netjes afgerond, maar dat werken in de praktijk is toch net wat anders blijkt. De ‘grote’ BNSP vond dat ook een leuk idee en zie daar: op 28 september 2007 kwam voor het eerst een jonge lichting vakgenoten bij elkaar in Utrecht. We staken toen in een maand tijd een programma in elkaar en gingen kijken naar de ontwikkelingen op en rond het station Utrecht.

De afgelopen 10 jaar zijn er zo talloze locaties bezocht en onderwerpen aangesneden. Maar ook zijn er zo talloze momenten met elkaar gedeeld, persoonlijke drempels in het werk aangesneden en hebben we elkaar gewezen op locaties, referenties of personen die wel eens zouden kunnen helpen. Vaak gebeurde dat op momenten dat je even naast elkaar liep tijdens de excursie of aan de bar tijdens de borrel. Hoe mooi is dat?!?

En hoe mooi is het om daar ook bij stil te staan?!? Dat deden we dan ook afgelopen 30 september. Mede dankzij een programma in elkaar gestoken door MaastrichtLAB kwamen oude bekenden en nieuwe geïnteresseerden bij elkaar. We startten dag nabij de oude Sphinxfabriek. Sven Cimmermans en Tom Heijnens praatten ons bij over MaastrichtLAB en over de manier waarop zij initiatieven aan de stad ontlokken. Inspirerend en erg leerzaam. Daarna gingen we – ondanks de regen – naar buiten. De geoefende planoloog en stedebouwer heeft standaard een paraplu in de tas zo lijkt het wel. Dus goed beschut baanden we ons een weg langs nieuwe plekken in het Maastrichtse weefsel.

Zo bezochten we het filmhuis Lumière, het Studentenhotel in de oude Sphinxfabriek en via het oude centrum kwamen we uit bij de Tapijnkazerne. Daar vertelde Ronald Wilmes van de Universiteit Maastricht over hun opgave voor deze voormalige kazerne. Gesterkt door een lekkere lunch wandelden we over het kazerneterrein om daarna nog even de hersens te laten kraken. Op verzoek van MaastrichtLAB gaven we Sven input voor nieuwe ideeën om de kazerne een plek te geven in de stad én hoe je de buurt er bij zou kunnen betrekken. Natuurlijk zaten er mooie creatieve invalshoeken bij. Benieuwd of MaastrichtLAB het aandurft deze ook door te vertalen, sommige oplossingen waren gewaagd. We zijn benieuwd.

Om de dag af te maken begaven we ons natuurlijk nog even naar de dichtstbijzijnde kroeg. Daar werd de dag nabesproken en werden herinneringen van de afgelopen 10 jaar opgehaald. Maar bovenal werden er nieuwe plannen gesmeed. Ter plekke werden afwezigen aangespoord een volgende bijeenkomst te organiseren en gooiden we lijntjes uit voor andere mooie activiteiten. We kijken als organisatie terug op een geslaagde dag. Wil je zelf een beeld krijgen?? Bekijk dan vooral de foto’s. Of vraag één van ons er naar.

Volg Jong BNSP en blijf op de hoogte :

Lid worden?

Voor studenten is lidmaatschap gratis en voor Jong Professionals tot 30 jaar geldt een gereduceerd tarief van € 75,-. Voor deelname aan activiteiten van Jong BNSP hoef je geen lid te zijn.

Ik wil Lid worden

Activiteiten