Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Ik had de titel voorlopig nog niet per se nodig

19 november 2019 BNSPBep-Talks

Margot Overvoorde

Ruimtelijk Traineeship Rotterdam

Margot Overvoorde studeerde in 2016 af aan de TU Delft in de richting landschapsarchitectuur. Na haar studie heeft ze ruim 1,5 jaar bij de gemeente Amsterdam gewerkt als Assistent Ontwerper Openbare Ruimte. In 2018 begon zij aan het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam, een traineeship waarbij de PEP wordt doorlopen bij 4 verschillende opdrachtgevers in 2 jaar. Meer informatie over het traineeship  

Eigenlijk was ik niet eens van plan om de beroepservaringsperiode zo snel na mijn afstuderen al te doorlopen. Tijdens mijn studie werd het behalen van de titel aangekondigd met een extra twee jaar ‘studeren’ en de bijkomende hoge kosten waarvan je niet zeker wist of je werkgever die wel of niet zou betalen. Ik had voor mezelf bedacht dat dat nog wel eens zou komen, dat ik de titel voorlopig niet per se nodig zou hebben. De voordelen waren me ook nog niet helemaal duidelijk, behalve het kunnen opstarten van je eigen bureau of je handtekening onder een prijsvraag zetten. Ik wilde eerst maar eens ergens beginnen met werken!

Wel hoorde ik verschillende verhalen om me heen van mensen die de BEP aan het volgen waren omdat het bijvoorbeeld vanuit hun werkgever werd aangemoedigd, of ze van plan waren het te gebruiken om salarisverhoging te vragen of het zo snel mogelijk gedaan wilden hebben.

Toen ik de vacature voor het ruimtelijk traineeship in Rotterdam langs zag komen, sprak het werken bij 4 verschillende bureaus me erg aan en was het daarbij mooi meegenomen dat het een geïntegreerd traject was met de PEP! Dit houdt in dat ik één vrijdag per maand naar een georganiseerde PEP dag ga waar er lezingen of een workshop of een projectbezoek is en je samen met andere PEP ‘studenten’ ingaat op een specifiek deel van het vak. Nu ik bijna halverwege het traineeship ben en de PEP ook daadwerkelijk aan het volgen ben, heb ik er positieve ervaring mee en nog steeds vragen bij.

Het lijkt een beetje gek dat het traject, voornamelijk de individuele BEP waarbij je weinig contactmomenten hebt, toch zoveel geld kost. Ik heb vrienden waarbij de werkgever het niet betaalt en zij het uit eigen zak moeten bekostigen, terwijl ze een minimaal architecten cao-salaris hebben. Het is daarnaast soms ook wel een schools traject, je moet een logboek bijhouden, leerdoelen afvinken en ‘huiswerk’ maken voor aanvang van een PEP dag. En aangezien het traject voor interieurarchitecten, architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten is, is het de bedoeling dat het al deze vakgebieden omvat, toch merk je wel dat het overgrote deel gefocust is op architectuur.

Wat ik erg positief vind is het volgende: het is heel tof dat ze samen met vier werkgevers het ruimtelijk traineeship hebben opgezet en ik leer ontzettend veel door een half jaar bij elk van deze verschillende plekken te werken. De afwisseling tussen de gemeente, advies- en ontwerpbureaus geeft een gevarieerd beeld van het vakgebied. De PEP dagen zijn leerzaam en vooral ook leuk om studiegenoten weer eens ‘terug’ te zien en over de verschillende ervaringen van iedereen te horen. En het helpt me om alle aspecten van het vak te leren kennen en actief achter de leerdoelen aan te gaan en niet bang te zijn om iets te vragen. Al met al is het een leerzaam traject en is het een goede zaak dat de titel beschermd is. Ik vraag me soms af of het nu echt nodig is om op deze manier je titel te krijgen, maar als je de mogelijkheid hebt zou ik zeggen: zeker doen, je kan er alleen maar van leren.