Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Geselecteerde teams

GELEEN KRAAKT GELEEN

Peter Rosmulder, stedenbouwkundige
Frederike Schneider, economisch geograaf
Pieter Bos, stedenbouwkundige
Ward Frielink, planoloog

Het geselecteerde idee ‘Geleen KRAAKT Geleen’ geeft alle ruimte aan de bewoners en ondernemers van Geleen. Er wordt niet gewacht op beleggers en ontwikkelaars. Het laat lokale helden zelf hun handen uit de mouwen steken. De dichtgeslibde bouwblokken en de monofunctionele winkelstraten zullen worden opengebroken zodat, volgens de inzenders, collectieve tuinen, nieuwe woningtypen en courante bedrijfspanden kunnen ontstaan. ‘Kraak de stad, breek de boel open!’, aldus het geselecteerde Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners. Deze bottom-upaanpak is gebaseerd op wat de commissie de ‘intrinsieke kracht van de Geleners’ noemt. Het zorgt ervoor dat we bij wijze van spreken morgen aan de slag kunnen.

HET VERSPREIDE PALEIS

Harald Mooij, architect
Marta Roy Torrecilla, architect
Mauro Parravicini, architect
Jeroen Bos, architect
Francesco Garofalo, landschapsarchitect
Joris Oberendorff, real estate manager Brightlands Chemelot Campus

Het idee ‘Het verspreide paleis’ is geselecteerd vanwege zijn voorstel hoe de vele werknemers en studenten van de Brightlands Campus van Chemelot te bewegen om naar het centrum van Geleen te trekken. De inzenders zien het centrum als een paleis dat leeg is, op de hogere verdiepingen huizen nog de oudere leden van de hofhouding, maar het ontbreekt aan de jonge prinsen en prinsessen die met hun vrolijke levensenergie het bal haar glans geven. Het bijzondere aan dit idee is om het wonen aan te bieden als dienst, niet als bezit. De slagkracht van het idee is groot. Het kan er volgens de selectiecommissie zomaar toe leiden dat volgend jaar tien expats hun intrek hebben genomen in een tot woon-werkhotel omgebouwd winkelpand, waar ze in de oude etalage koffie bestellen. Het team New Urban Networks bestaat uit ontwerpers en kan bogen op een actieve inbreng van de creatieve vastgoedgedachten vanuit Chemelot. De commissie ziet het voorstel als een hedendaagse variant op de vooroorlogse tuindorpen waar fabrikanten samen met ontwerpers zich verantwoordelijk voelden voor het welbevinden van hun arbeiders.

Verslag selectiecommissie

Alle inzendingen

BNSP

De woonwijk als noviteit | eindpresentatie in Geleen

Op 26 februari presenteren de twee geselecteerde teams hun uitgewerkte ideeën voor de eerste editie De woonwijk als noviteit. Deze presentatie vindt plaats in het.

Lees meer