Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Fotowedstrijd JongBNSP | Stad in Stilte | Winnaars bekend

16 maart 2021 BNSPJong BNSP

De winnaars zijn bekend!

We vroegen jullie om foto’s te maken met als onderwerp “Stad in Stilte” en deze met ons te delen! We hebben alles verzameld en gedeeld met de jury. De jury bestaand uit Jeroen van Dam en Peter Nolten heeft de keuze gemaakt wat zij de beste foto’s vonden en ook wie zeker een aanmoedigingsprijs verdiende!

Winnaar: Jerryt Krombeen

“De foto van Jerryt Krombeen springt er voor ons bovenuit. De in mist gehulde bebouwing en de eenzame figuren op een verder leeg stationsplein geven een droevige sfeer weer. Geen autos, geen trams, slechts een paar mensen die snel naar hun bestemming gaan. Een stille stad die naar het lijkt maar door een paar personen te worden bewoond, bijna apocalyptisch. De plaatsing van de persoon in de voorgrond is ook erg goed gekozen. Die donkere en gesilhouetteerde figuur maakt de compositie zeer sterk. Door de foto in zwart-wit te houden wordt het beeld verder versimpeld, wat in dit geval het effect sterker maakt. Deze bijna minimalistische aanpak spreekt ons aan. Al met al een sterke, ietwat treurige foto die heel goed bij het thema past.”

 

 

2e plaats: Frank Sinnema

“Deze foto van Frank Sinnema intrigeert ons. Het is een beeld van de Rotterdamse skyline, door het felle tegenlicht verworden tot een abstract decor. Met op de voorgrond, in hard contrast, het hangende kunstwerk langs de Maas, met daarop tientallen vogels. Je ziet geen mensen, de stad lijkt verlaten, maar de natuur houdt stand, en lijkt zelfs nog meer tot bloei te komen. De compositie is sterk, waarbij een spel ontstaat tussen het kunstwerk en de Erasmusbrug: de tegengestelde lijnen, de cirkel vs. de pyloon. Maar de vogels stelen de show: je blijft kijken naar al die kleine karakters: dicht tegen elkaar, vol in het leven – die ene vogel bovenop de cirkel. Je kunt je het bijbehorende drukke gekwetter helemaal voorstellen. Het doet ons terugverlangen naar de pre-Corona tijd toen wij als mens nog zo waren als deze vogels.”

 

Aanmoedigingsprijs: Tara Muilwijk

“De compositie met de lange lijn naar het rijksmuseum en een donkere, onheilspellende lucht is goed gekozen. De enige persoon die duidelijk in beeld is staat precies op een lichter deel waardoor deze uit de compositie naar voren komt. Technisch gezien zijn er verbeterpunten aan te wijzen; zo is de horizon scheef, loopt de lijn schuin door het beeld en is er veel ruimte onder en boven in beeld, maar uit de foto blijkt dat Tara wel oog heeft voor een sterke compositie. Met meer oefening kunnen we in de toekomst meer van haar verwachten, daarom gaat de aanmoedigingsprijs naar Tara. “

 

We feliciteren de winnaars en bedanken iedereen voor de foto’s.
Daarnaast veel dank aan Jeroen en Peter voor het beoordelen van de inzendingen en het verslag.