Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Energie Tekent het Landschap, verslag van de BNSP-Lezing met o.a. Dirk Sijmons | 14 juni 2017

4 juli 2017 BNSP

Op woensdag 14 juni vond de jaarlijkse BNSP|NVTL-Lezing plaats. Thema was Energietransitie.

De lezing georganiseerd door BNSP, NVTL en Pakhuis De Zwijger werd bezocht door circa 170 deelnemers en werd gemodereerd door Natasja van den Berg.

 Keynote speaker is Dirk Sijmons met een inspirerend en ook wel beangstigend verhaal over ons fossiel energieverbruik van de afgelopen 500 jaar, waarbij de laatste 100 jaar een ratrace is gebleken inzake uitputting van fossiele energiebronnen en opwarming van de aarde. De inspirerende lezing neemt ons mee in alle gevolgen daarvan en wat wij als mensen in enkele honderden jaren voor elkaar hebben gebokst inzake vernietiging van de energievoorraad en vervuiling van onze leefomgeving, tot aan de huidige noodzaak om deze neerwaartse spiraal om te buigen in andere hernieuwbare vormen van energievoorziening.

Welke impact heeft de toepassing van hernieuwbare energie op ons landschap en dagelijks leven en hoe kunnen we zorg dragen dat ons landschap deze toepassingen verdraagt. Hoe vertalen we de noodzaak tot energietransitie in de ruimtelijke opgaven van Nederland en hoe moeten stedenbouwers, planologen en landschapsarchitecten hun rol opeisen om opschaling van duurzame energie en de toepassing ervan op een verantwoorde wijze in de meest brede zin van het woord te implementeren. Hierover werden na de lezing pitches gegeven door Taco Kuijers | Posad, Guido van Loenen | Rho en Mariëlle Kok | KruitKok-Landschapsarchitecten. Experts op de ‘eerste rij’ reflecteerden op zowel de lezing als de pitches. Ook de zaal werd om reacties gevraagd.

Het was een boeiende avond waarbij  de problematieken niet werden geschuwd en de oplossingen vooralsnog niet als vanzelfsprekend zich aandienen.

 

Lees hier het uitgebreide verslag en kijk hier de lezing terug via de life stream van Pakhuis de Zwijger