Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Een kist vol ervaringen

29 oktober 2019 BlogBep-TalksJong BNSP

Jan Maarten van Hemert

Stedenbouwkundige – Ruimtelijk Traineeship Rotterdam (afgerond)

Jan Maarten van Hemert  studeerde in 2016 af aan de TU Delft in de richting Urbanism. In 2016 begon hij aan het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam, een traineeship waarbij de PEP wordt doorlopen bij 4 verschillende opdrachtgevers in 2 jaar. Na het afronden van het traineeship en het behalen van de titel stedenbouwkundige is Jan Maarten in 2018 als stedenbouwkundige aan de slag gegaan bij Mecanoo.

“Ik zie mijn ontwikkeling als een gereedschapskist, waar ik de komende twee jaar allerlei vaardigheden, kennis en ervaring aan wil toevoegen, zodat ik een betere en completere ontwerper wordt.” Deze zin had ik misschien wel vijf keer geoefend voordat ik hem in mijn sollicitatie voor het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam gebruikte. Omdat de metafoor voor de gereedschapskist zorgde dat ik werd aangenomen, is het mijn verbeelding voor mijn beroepservaring geworden.

Twee jaar lang heb ik mij vol overgave in het traject gestort: vier werkgevers in de ontwerp-, advies- en publieke sector, en elke maand op bezoek bij het reizende circus PEP. Een snelkookpan aan ervaringen, vele projecten en enorm veel mensen die ik heb leren kennen. Vooraf dacht ik dat elk moment of elk project een apart stuk gereedschap zou worden en gezien de enorme breedte van het traineeship moest die kist dan ook wel uitpuilen van al het gereedschap. Het paste er inderdaad nauwelijks in, maar die titel was in elk geval in the pocket: ik mocht mijzelf Stedenbouwkundige noemen én ik had een volle gereedschapskist!

Met mijn volgepakte kist onder mijn arm ben ik na het traineeship aan de slag gegaan bij Mecanoo. Een mooie plek om mijn beroepservaringskist eens buiten het Ruimtelijk Traineeship aan het werk te zetten. Dan kom je erachter dat je na twee jaar traineeship echt nog geen volleerd ontwerper bent, maar dat ik in deze korte periode wel een ontzettend brede blik op het veld van stedenbouw, architectuur en gebiedsontwikkeling heb gekregen. Ik sta door de beroepservaringsperiode met vertrouwen in mijn vakgebied en voor mij is de titel stedenbouwkundige een mooi symbool voor alle ervaring die ik heb opgedaan.

Maar net zoals bij de echte kluskist, begin je als jonge ontwerper niet met een nagelnieuwe Black-en-Decker, maar met het huismerk van de lokale bouwmarkt of een tweedehandsje van je vader. De Beroepservaring en de titel staan in mijn beleving dan ook voor het één keer hanteren van alle gereedschappen die je in het hele proces nodig kan hebben. Het is een tijd waarin je leert om de ervaren rotten naar hun ervaringen te vragen. Jezelf leren om te leren, te vragen en telkens te reflecteren, dat is voor mij de belangrijkste les geweest.

Mijn BEP is wat mij betreft dan ook pas net begonnen. Alleen ligt mijn focus nu niet op het vullen van die kist van ervaringen, maar op het verfijnen en slijpen van de gereedschappen die ik het liefste gebruik: ontwerpen en onderzoeken aan de gebruikers en ruimtes van de stad.”