Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


DSO-Excursie naar Het Groene Dak Utrecht | 22 november

11 november 2019 BNSPDuurzame Stedelijke Ontwikkeling

VRIJDAGMIDDAG 22 NOVEMBER 2019 GAAN WE NAAR UTRECHT !

Onze recente excursies gingen vaak richting meer grootschalige ontwikkelingen als Heerhugowaard, Floriade Almere, Pijnacker – dit keer gaan we bezoek bij een kleinschalig pareltje: Het Groene Dak te Utrecht; één van de iconen van ecologisch bouwen in Nederland.

Een citaat uit de brochure van ‘Het Groene Dak’ uit 1993: “Zo op het eerste gezicht zijn dit normale huizen: rode dakpannen, gele baksteen, hout aan de gevel en een tuintje of balkonnetje. Hollandser kan het bijna niet! Toch valt er meer te vertellen over deze huizen van het Groene Dak. Het Groene Dak is een ecologisch woningbouwproject in Utrecht-Voordorp. Het project is er gekomen op initiatief van de bewonersvereniging het Groene Dak, die in 1989 werd opgericht. De vereniging heeft zich vier jaar lang actief ingezet voor betaalbare, ecologische woningen, geschikt voor verschillende samenlevingsvormen.

De bouw kan in Nederland gezien worden als één van de grootste milieu-vervuilers. Ecologisch bouwen is erop gericht het milieu en de natuur zo weinig mogelijk te belasten en een goed leefmilieu te creëren. In het Groene Dak is aandacht besteed aan: de woonomgeving, energiebesparing, waterbesparing, gebruik verantwoorde bouwmaterialen, beperking en scheiding van afval.”

Veel informatie over het project is hier te vinden. Doorklikken loont !!

PROGRAMMA

15.00 Verzamelen in Tuinhuis Groen Dak, Centraal gelegen in de Utrechtse wijk Voordorp. Adres: Simon Bolivarstraat 33, 3573 ZJ Utrecht
15.15 Welkomstwoord, gevolgd door:
Presentatie/toelichting: ‘waar staan we als DSO’ ,  ‘wat zijn onze wensen en ambities’ + gesprek daarover
16.00 Presentatie Het Groene Dak + reflectie + gesprek daarover
16.30 Wandeling door project en wijk. Afhankelijk van de beschikbare tijd bezoeken we ook ‘Tuinenpark Ons Buiten’
17.15 DSO-borrel+ afsluiting. NB: Ieder is uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de HGD-borrel van 18.00 uur. Ook dat dan wel graag van te voren melden.
   

Deelname aan de excursie is gratis maar niet vrijblijvend. Wij hanteren een no-showfee van € 25,00. Aanmelding vooraf is gewenst mede in verband met de catering.
Dat kan bij onderstaande personen – bij voorkeur via 06.83432811 telefonisch, whatsapp of een sms-berichtje.

Vriendelijke groet namens de werkgroep DSO:

Elma van Beek (06.48338055) en Bert Harmelink (06.83432811)