Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


De omgevallen boekenkast | aanbod

15 november 2017 Blog

Trouwe lezers van dit blog weten dat ik een meer dan gemiddelde belangstelling heb voor boeken over de ontwikkelingen binnen onze vakgebieden. Zowel over actuele gebeurtenissen als over verleden en toekomst ervan in Nederland en in een aantal van mijn woon- en werkplaatsen: Almere, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Spijkenisse. Maar de laatste jaren heb ik me steeds meer beziggehouden met de architectuur en stedebouw van het Verenigd Koninkrijk en dan vooral de volkshuisvestelijke kant daarvan en dan met name in de Londense metropool.

Nadat ik, in dat kader, er enkele boeken had gekocht (zoals bijvoorbeeld het in 2015 door blogger Stefi Orazi verzorgde boek Modernist Estates; The Buildings and the People who Live in Them Today of Ben Campkins Remaking London; Decline and Regeneration in Urban Culture uit 2013) kreeg ik geregeld van de RIBA bookshop een ‘Dear Tjerk’-nieuwbrief met ‘latest and bestselling books, specially selected for you based on your interests’. Dat werkt niet altijd goed: Interior Design; A Professional Guide of Small Practise and the Sole Practitioner sluiten nou niet geheel aan op mijn belangstelling en/of situatie. Maar meestal blijven de suggesties redelijk binnen mijn (architectonisch-stedebouwkundige) interessegebieden, wat ook niet zo verwonderlijk is bij een boekwinkel van de Royal Institute of British Architects gevestigd in London.

Anders is dat bij Amazon. Zo kocht ik bij en via zowel de algemene dotcom-website als de co.uk-site zowel nieuw als antiquarisch onder andere de in 2017 verschenen congresbundel Mobilizing Housing Histories onder redactie van Peter Guillery en David Kroll; het verzameld werk van de architectuurcriticus van de Observer/Guardian Rowan Moore Slow Burn City; London in the Twenty-First Century uit 2016

en de in 2011 verschenen reprint van de tweede editie (1973) van het in 1946 verschenen boek Castles on the Ground: The Anatomy of Suburbia van de invloedrijke J.M. Richards.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook het vermaarde Homes Fit for Heroes: The Politics and Architecture of Early State Housing in Britain uit 1981 van de alleswetende hoogleraar Mark Swenarton en het standaardwerk van professor John Burnett uit 1986 wist ik te bemachtigen.

Me dunkt dat het duidelijk is. Maar al een paar jaar krijg ik elke week een persoonlijk bedoeld mailtje van ze: ‘Hello Tjerk Ruimschotel, Amazon has new recommendations for you based on items you purchased or told us you own.’ En dat komen de aanbevelingen slash aanbiedingen: London – The information Capital; 100 maps and graphics that will change how you view the city van James Cheshire en Oliver Uberti van £ 14,99 voor £ 11,99 (‘You Save: 20%’ zeggen ze er nog bij) of Big Capital; Who is London For?  van Anna Minton of Outskirts; Living life on the Edge of the Green Belt van John (Concretopia) Grindrod, beide met 25 % korting, begrijp ik nog. Maar Glen Arnolds Modern Financial Markets & Institutions: a practical perspective voor £ 47,59 of The Business Environment van Ian Worthington en Chris Britton met 16% korting snap ik niet. Laat staan het boek Justice; What’s the Right Thing to Do? van Michael Sandel, ook al is dat voor £ 9,99 inderdaad een koopje.

Maar misschien moet ik voor dat bedrag het ook mij aanbevolen boek van Mats Alvesson en Andre Spicer The Stupidity Paradox, The Power and Pitfalls of Functional Studidity at Work kopen en lezen, want dan zal mij duidelijk worden: ‘Why do smart people do stupid things at work’ en zal ik snappen waarom ik van Amazon het door een stoet van auteurs geschreven Busisness Statistics: A first Course – Global Edition moet aanschaffen.

Steeds meer krijg je te horen dat op basis van je internetverkeer voor een aantal commerciële partijen als Google en Amazon niets verborgen blijft en dat ze je haarscherp kunnen profileren. Ik vind dat, op basis van wat ik denk dat ze denken van me te weten dat nogal mee- of tegenvallen. En ergens hoop ik toch wel een beetje dat de internationale anti-terreurdiensten betere algoritmes gebruiken en verfijndere sleepnetten hebben om achter de toch veel geheimer opererende terroristen te komen.

Voor wat mijn eigen situatie de komende maand betreft hoop ik dat Sinterklaas en/of Santa Claus beter weten waar mijn belangstelling echt ligt. Behalve in de eerder genoemde brede velden van stedebouw en volkshuisvesting is dat ook op het terrein van de topografische fotografie en plaatsgerelateerde literatuur en Indonesië. Maar waarschijnlijk bovenaan mijn verlanglijstje staat toch het, terecht door RIBA en Amazon onder mijn aandacht gebrachte, langverwachte en eindelijk vorige maand verschenen nieuwe werk van Mark Swenarton over en dus ook zo getiteld Cook’s Camden; the Making of Modern Housing.

Sydney Cook was stadsbouwmeester van de Londense borough Camden in de jaren 60 en 70 en verzamelde een ongelofelijke hoeveelheid architectonisch-volkshuisvestelijk talent om zich heen dat iconische projecten bouwde. De meest bekende (en naar aanleiding van een uit de hand gelopen bouwplanning en –budget ook meest verguisde) was Neave Brown wiens architectonisch drieluik Winscombe Street-Fleet Street-Alexandra Road terecht op de Engelse monumentenlijst staan. Daarmee werd hij de eerste architect waar van (bij leven) al het werk op die lijst werd gezet. Ten onrechte verantwoordelijk gehouden voor de minder gelukkige financiële- en planningsperikelen bij zijn meesterwerk Alexandra Road kreeg hij in het Verenigd Koninkrijk sinds de jaren 80 geen opdrachten meer en na twee opdrachten in Nederland (waar ik als stedebouwkundige van de gemeente Den Haag instrumenteel in mocht zijn) wijdde hij zich (wonend in zijn eigen werk) aan de beeldende kunst. Onlangs werd hij tamelijk onverwacht, volkomen verdiend, maar veel te laat, door de RIBA voorgedragen voor de Royal Gold Medal 2018. Bijna ook letterlijk te laat, want Neave Brown loopt tegen de negentig en is ernstig ziek.

Ook de koningin, die de prijs uitreikt wordt steeds ouder en de kroonprins staat bekend om zijn antipathie voor modernistische architectuur laat staan sociale woningbouw. Gelukkig is er nog enige professionele gerechtigheid in de wereld alleen had Mark Swenarton misschien toch eerst die monografie over Brown moeten schrijven. Of Cook’s Camden als ondertitel mee moeten geven: The Making of Modern Housing by Neave Brown (and others).