Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Omgevingstour Amersfoort: de inhoud centraal

12 juni 2016 BNSP

Gisteren vond de bijeenkomst over omgevingsveiligheid in Amersfoort plaats als onderdeel van de Omgevingstournee van de BNSP. De ontmoeting kenmerkte zich door een inhoudelijke discussie. Na een gezamenlijke lunch nam Marion van der Voort als gastvrouw het voortouw. De groep deelnemers met een verscheidenheid aan expertises gingen na lezingen over de locatie, omgevingsveiligheid en de Omgevingswet aan de slag met een casus.

De deelgebieden werden onder de volop schijnende zon bezocht waarna de discussies zich rond de tekentafel werd voortgezet. De combinatie van experts externe veiligheid en stedenbouw leverde aandachtspunten en ontwerpoplossingen op voor de verantwoording van het groepsrisico. Serge Vonk van IMOSS heeft de presentaties in ontvangst genomen als probleemeigenaar. De middag is afgesloten met een borrel waar de discussies werden voortgezet.

complilatie nOT Amersfoort

De volgende bijeenkomst is op 22 september in Zutphen. Daarin is het centrale thema energietransitie. Binnenkort meer informatie hierover.

Meer informatie over de Omgevingstournee.

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door:

samenwerking BNSP samenwerking imoss samenwerking OVO

 

Vragen en leerpunten van de dag

– Hoe kan omgevingsrisico worden opgelost in de gevel als een gebied organisch groeit, waardoor de dichts bijzijnde gevel pas later wordt geplaatst, dan een verder afgelegen gebouw? Alle groepen zochten onafhankelijk van elkaar de oplossing buiten de gevel in het plaatsen van een barrière. Dit leverde echter wel stedenbouwkundige bezwaren op en geen antwoord op de vraag hoe dit bij organische groei in de gevel kan worden opgelost.
– Belangen van bijvoorbeeld buurtbewoners en omgevingsveiligheid botsen. Hoe geef je dit op een goede manier vorm. Waar ligt het zwaartepunt van de bouwmassa’s. Waar zijn de ontsnappingsroutes. Een geduldig traject met de buurtbewoners lijkt hierin een goede keuze.
– In juli wordt volgens de planning ook meer duidelijk over op welke wijze de externe veiligheid is geregeld in de Omgevingswet. Nog even afwachten dus.
– Neem maatregelen voor het waarborgen van de omgevingsveiligheid vooraf mee in het ontwerp van de stedenbouwkundige en architecten.