Over dertig jaar is Nederland van aangezicht veranderd. We zijn begonnen aan een grote verbouwing waarmee we ons land duurzaam en veilig maken. De landbouw wordt veel milieuvriendelijker, er worden heel veel woningen bijgebouwd en onze mobiliteit zal drastisch veranderen. De campagne Fiks Nederland roept alle betrokkenen op om die verbouwing te beschouwen als een culturele daad waarmee we Nederland nog mooier maken.
Gemaakt landschap
Nederland is een gemaakt land. De Deltawerken, de polderlandschappen, de “natuur” in de Oostvaardersplassen en de Veluwe, de metropolen en de dorpen: overal hebben topontwerpers aan gewerkt. De Nederlandse ontwerptraditie heeft ons prachtige oplossingen geschonken voor ingewikkelde problemen. Dat zit ons in het bloed, we zijn er internationaal beroemd om.
De verbouwing waar we nu aan zijn begonnen, is groter dan ooit. Nog nooit hebben we in dertig jaar tijd elke plek onder handen genomen. We hebben nu de kans om ons land nog mooier te maken. Het zou toch een blamage zijn, als de schoonheid verdwijnt achter al die windmolens, zonnepanelen en warmtepompen? Want hoewel we een traditie hebben in goed ontwerp, ontstaat kwaliteit nooit vanzelf. Het vraagt om aandacht, betrokkenheid en de juiste randvoorwaarden.
Speerpunten
Fiks Nederland agendeert tenminste vier speerpunten.
De campagne Fiks Nederland jaagt de komende maanden het debat aan over de ontwerpkwaliteit van deze grote verbouwing met websites, bijeenkomsten en artikelen. Ze wordt gelanceerd op 14 februari 2019 tijdens het congres ‘Cultuur Werkt voor de Provincies!’ in Apeldoorn.
Op de website FiksNederland.nl kan iedereen de oproep ondertekenen. Ook de BNSP heeft mede-ondertekend!
Fiks Nederland is een initiatief van Kunsten ’92 en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.