Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


De 1,5m samenleving van OD205 | Samen Rondcirkelen en Het Betoverde Noordplein

18 mei 2020 BNSP
Ontwerp Samen Rondcirkelen

Binnen ons bureau (od205) hebben wij altijd een interne ontwerpwedstrijd met een prikkelend thema.

Dit keer was het thema ‘de 1,5m samenleving’. Twee teams hebben zich hierover gebogen en dat heeft geresulteerd in twee uitwerkingen:

  • Samen rondcirkelen
  • Het betoverde Noordplein

De ontwerpen focusen zich niet op het dwangmatige en technische eis van 1,5m maar proberen een positieve invalshoek mee te geven. Als casus voor het ontwerpconcept hebben wij het Noordplein in Rotterdam gebruikt.

Samen Rondcirkelen

Fysieke afstand aanhouden is noodzakelijk. Het is NU noodzakelijk.

We gaan er vanuit dat dit virus de interactie tussen mensen niet blijvend heeft beïnvloed en vertrouwen erop dat mensen met en bij elkaar willen zijn zoals we dat gewend zijn.

In de tussentijd houden we ons aan de gedragsregels van social distancing. Van de 1,5 meter afstand. Als ontwerpers kunnen wij dit ondersteunen door die afstand visueel te maken. Tegelijkertijd kunnen wij mensen helpen om buiten te zijn, onder elkaar door de openbare ruimte aantrekkelijker te maken.

Het Noordplein biedt een zee van mogelijkheden. Dat komt door de leegte van de ruimte en de uniforme inrichting van klinkers en boomkransen. Maar er zijn ook nauwelijks aanleidingen voor activiteiten. Wat moet je op het plein; behalve oversteken of af en toe een markt bezoeken?

Met ons voorstel “samen rondcirkelen” creëren wij beschutte plekken voor activiteiten en informele looproutes die die plekken met elkaar verbinden. Daarbij spelen cirkels van 1,5 m doorsnede een sleutelrol. Zij maken onmiskenbaar visueel  wat de ruimte is die een ieder individueel om zich heen nodig heeft.

Terwijl de looproute als een tijdelijk pad kan worden aangeduid zijn de activiteitencirkels als blijvende elementen op het plein bedacht. Zij zijn multifunctioneel, niet vast geprogrammeerd maar geven hooguit houvast voor activiteiten, zoals zitten, sporten, ontmoeten, eten en drinken etc.

In het post-epidemie tijdperk is deze inrichting net zo waardevol als nu. Ze stimuleert buiten-activiteiten op het Noordplein. Samen dingen doen. Ook op het moment dat niemand meer zal weten waar de vormgeving en de maatvoering eigenlijk vandaan komt.

Ontwerp het betoverde Noordplein

 Het Betoverde Noordplein

Door de huidige situatie ziet het er naar uit dat veel Nederlanders dit jaar hun zomervakantie thuis moeten gaan vieren. Wat kunnen we doen in de openbare ruimte om deze zomer net zo onvergetelijk te maken als een vakantie naar Zuid-Frankrijk of een van de Griekse eilanden en tegelijkertijd alle regels van de 1,5 meter samenleving te respecteren? Wij willen iedereen een veilige mogelijkheid aanbieden om toch verschillende zomeractiviteiten te kunnen doen tijdens de vakantie.

Daarvoor hebben wij het Betoverde Plein ontworpen dat bijvoorbeeld op het Noordplein in Rotterdam Noord opgebouwd kan worden, maar zich kan aanpassen aan elk plein. Het Noordplein wordt omgetoverd tot een activiteiten doolhof. Groene wanden verdelen het plein in ruimtes waar steeds verschillende activiteiten worden georganiseerd. Dan kan van alles zijn; denk aan verschillende sporten (tafeltennis, frisbee, doeltje trappen, badminton), yoga, een klasje streetdance, maar ook een buitenbioscoop, foodtruckfestival, horeca en muziekfestival. Allemaal op gepaste afstand.

Onze inspiratie is het Betoverde Doolhof, een spannend spel waarin door het verplaatsen van tegels steeds een nieuwe route ontstaat. Zo ook op het Noordplein. Als er in een van de ruimtes geen plek meer is voor meer deelnemers dan sluit de ingang met een watergordijn. De route verandert dus afhankelijk van de verschillende activiteiten en het aantal deelnemers. Elk bezoek aan het Betoverde Noordplein is weer een nieuwe ontdekkingstocht.

De ingang geeft je info over welke activiteiten er zijn en hoeveel plek er nog is. Geen zin om deel te nemen aan een activiteit? Dan kan je ook enkel de doolhof route lopen en de activiteiten overslaan. Je kunt ook een drankje oppikken bij de bar of de route gebruiken als hardlooproute, hij is breed genoeg.

De wanden die het Betoverde Plein vormen volgen op het Noordplein het grid van de bomen. De wanden zijn opgebouwd uit houten modules die aan elkaar te koppelen zijn, afhankelijk van de vorm van het plein en de gewenste activiteiten. De houten wanden zijn voorzien van veel groen en geven af en toe een doorkijkje naar een activiteit.

Met het Betoverde plein willen we laten zien dat het ook binnen de 1,5 meter samenleving mogelijk is om plekken te creëren waar je aangenaam kan verblijven, waar je wordt verrast en waar je sport en spel kan combineren.

od205