BEROEPSVERENIGING VAN NEDERLANDSE STEDEBOUWKUNDIGEN EN PLANOLOGEN
In een vol land, waar ruim denken een vereiste is, vervullen stedebouwkundigen en planologen een spilfunctie. Zij dragen met hun plannen en projecten verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke inrichting en de ruimtelijke kwaliteit van ons land. Zij voeden de discussie en zijn er tegelijkertijd onderwerp van. Vanuit de samenleving worden zij meer dan ooit aangesproken op hun werk. De beroepsgroep zelf is onderhevig aan ingrijpende veranderingen. Nieuwe werkverbanden en nieuwe inhoudelijke opgaven zijn aan de orde van de dag.
MISSIE
Ontmoeting
Ideeën uitwisselen, kennis overdragen en reflecteren op je vak. Wil jij je vak zo goed mogelijk uitoefenen, dan steek je natuurlijk regelmatig je licht op bij professionals buiten je dagelijkse werkkring. Daarom faciliteert de BNSP ontmoetingen van álle ruimtelijk professionals onderling (werkzaam bij overheden, bureaus of zelfstandig) en met aanpalende vakgebieden, zoals architecten, landschapsarchitecten, verkeerskundigen, opdrachtgevers, et cetera. Daar word jij niet alleen beter van, het versterkt onze hele beroepsgroep.
Ontwikkeling
Een mooie, gezonde en slimme leefomgeving. De uitdagingen voor onze beroepsgroep veranderen continu en worden steeds complexer en interessanter. Dat vraagt om de juiste bagage, competenties en veranderkracht. De BNSP stimuleert en ondersteunt jou om je kennis en deskundigheid te blijven ontwikkelen en zo je positie in je vakgebied te verstevigen. Dat geldt ook voor ons vakgebied als geheel, waarbij onderlinge kennisuitwisseling net zo belangrijk is als samenwerking met opleidingsinstituten en wetenschap.
Ondersteuning
Jij wilt je vak onafhankelijk en professioneel kunnen uitvoeren. Daarom behartigt de BNSP waar mogelijk de (in)directe belangen van haar leden. Zowel individueel als collectief. Namens het vakgebied treedt de vereniging naar buiten toe als aanspreekpunt.
DOELSTELLINGEN
De BNSP wil een baken zijn in die dynamische omgeving en zorgt daarom voor:
• een ontmoetingsplaats voor ervaren én jonge professionals;
• het bevorderen van de onderlinge samenwerking en uitwisseling van kennis en deskundigheid;
• een gebundelde, gerespecteerde en actuele inbreng in vakdiscussies, beleid, besluitvorming en bestuur;
• het stimuleren van een hoog niveau van beroepsuitoefening en vakdeskundigheid van de beroepsgroep;
• het behartigen van de directe en indirecte (beroeps)belangen van de leden, collectief en individueel.
VOOR WIE
Naast bureaus, overheden, opleidingsinstituten en individuele leden, verenigt de BNSP ook een grote groep jonge professionals; studenten en zelfstandigen.
In de BNSP-werkgroepen, -regio´s en -geledingen zijn bij elkaar ruim 1.000 individuen, bedrijven en organisaties actief. Door de unieke combinatie van disciplines en rollen (niet alleen planologen en ontwerpers, maar ook onderzoekers, opdrachtgevers, docenten en beleidsmakers) is de BNSP bij uitstek een platform voor kennisontwikkeling en uitwisseling van praktijkervaring.
ORGANISATIE
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is het hoogste besluitvormend orgaan. De ALV vindt eenmaal per jaar, in december, plaats. Vaste agendapunten van deze vergadering zijn het financiële jaarverslag, het activiteitenoverzicht van het aflopende jaar en de begroting van het komende jaar.
De Raad van Advies komt enkele keren per jaar bijeen om bestuursleden te adviseren over de koers op de lange termijn.
Bestuursleden vergaderen eenmaal per maand en worden ondersteund door werkgroepen.
het bestuur wordt daarnaast ondersteund door twee bureaumedewerkers
WERKGROEPEN
Binnen de BNSP zijn verschillende werkgroepen en netwerken actief. Zij zijn georganiseerd rondom een portefeuille van een bestuurslid, een specifiek aandachtsgebied, een regionale focus, een specifieke doelgroep of geleding van de vereniging.
De werkgroepen en netwerken worden financieel ondersteund door de BNSP en kunnen gebruik maken van faciliteiten als de vergaderruimte en de website waarop zij een eigen pagina beheren. Ieder lid van de BNSP kan zich op elk moment aanmelden voor een werkgroep of netwerk, of er zelf een opstarten.
De werkgroepen:
Jong BNSP
Duurzame Stedelijke Ontwikkeling (DSO)
Kennislab
Excursies
Opleidingen
GESCHIEDENIS
De BNSP is een jonge vereniging met een lange geschiedenis en traditie. Zij is in 1998 ontstaan uit een fusie tussen de BNS (Bond van Nederlandse Stedebouwkundigen) en de BNP (Bond van Nederlandse Planologen).
In de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkelde de stedebouwkunde zich steeds meer als zelfstandige discipline. Op 21 december 1935 richtte een groep stedebouwkundigen, veelal directeuren van particuliere bureaus, de BNS op. Zij waren betrokken bij grote opgaven als de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, de inrichting van de IJsselmeerpolders en de bouw van nieuwe steden, zoals Zoetermeer en Nieuwegein. Ook stimuleerden zij een verdere wetenschappelijke verdieping en verbreding van het stedebouwkundige werkveld.
Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde zich ook de planologie, een discipline die zich richtte op de ruimtelijke ontwikkeling, het planningsproces en de beleidsvorming op dat gebied. Vanaf 1960 verschenen de nota’s ruimtelijke ordening en in 1965 trad de Wet op de Ruimtelijke Ordening in werking. De beroepsgroep groeide en er ontwikkelden zich eigen opleidingen voor de universiteit en de hogeschool. De planologen organiseerden zich in 1988 in de BNP. Vanwege de grote inhoudelijke verwantschap tussen de disciplines planologie en stedebouw was krachtenbundeling een logische stap. In 1998 fuseerden de BNS en de BNP tot de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (BNSP).
Stedebouwkundige en mededirecteur van BFAS+
Lees verderAls voorzitter van de BNSP zie ik de verbinding tussen de leden, externe partijen en overige betrokkenen als een belangrijke taak. Het zoeken, uitnodigen en enthousiasmeren van ambassadeurs voor de projecten en statements die we als vakvereniging neerzetten is daarbij van groot belang. Samenwerking met de overige beroeps- en brancheverenigingen die werkzaam zijn in het ruimtelijk domein vormt daar een essentieel onderdeel van. Met de blik op de ruimtelijke toekomst van Nederland zijn deze allianties en verbindingen meer dan noodzakelijk en daar willen we ons als BNSP graag aan committeren. Als voorzitter van de BNSP wil ik mij met de overige bestuursleden inzetten om reeds bestaande allianties te verstevigen en nieuwe allianties aan te gaan.
Inklappen ^Manager Portefeuillle Stedelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling bij Antea Group Nederland en CroonenBuro5
Lees verderIn ons vakgebied spelen op dit moment verschillende transities, nieuwe wetgeving; Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling is continu in beweging. Als vakvereniging kunnen we de benodigde kennis met elkaar ontwikkelen en samen met onze partners in het veld vormgeven. Juist die reflectie buiten de waan van de dag geeft kansen om de ruimtelijke ontwikkeling sterker en integraler te doordenken. Vervolgens kan ieder dit in zijn eigen werkveld gebruiken. Binnenstedelijke ontwikkeling heeft mijn persoonlijke voorkeur; juist omdat daar de puzzel van ontwerp tot uitvoering en van financiën tot milieuplanologie het grootst is. Ik wil met de BNSP bijdragen aan het up-to-date houden van die kennis en competenties, samen met alle disciplines die we in ons werkveld tegenkomen.
Inklappen ^Senior ruimte provincie Zuid-Holland
Lees verderOns vakgebied blijft continu uitgedaagd worden door transities en maatschappelijke opgaven. Zoals de mobiliteits- en energietransitie. Maar ook juist sociaal-maatschappelijke opgaven zoals gezondheid en eenzaamheid zijn belangrijk. Als bestuurslid van de BNSP vind ik opleiding belangrijk, met het oog op de nieuwe vraagstukken voor ons vakgebied. Ik zie drie vormen van opleiding. Ten eerste de opleiding via de kennisinstellingen. Daarbij vind ik het belangrijk om te zorgen dat de studenten verbonden zijn met de actualiteit en met het werkveld. Ten tweede zie ik de opleiding van jonge professionals die het werkveld betreden met nieuwe ideeën en energie. En ten derde vind ik de opleiding van beroepsbeoefenaars, de professionals, erg belangrijk.
Inklappen ^Initiator van projecten op het snijvlak van architectuur, stedenbouw en politiek.
Lees verderIk bedenk en leid projecten op het snijvlak van architectuur, stedenbouw en politiek. Het kleinschalig initiatief, de betaalbaarheid van woningen, doorstroming en verdichting staan hoog op mijn agenda. Optimistische ontwikkelingen: Homeruskwartier in Almere met 1.400 zelfbouwkavels, buurtcentrum en nog veel meer, en de BouwEXPO Tiny Housing zestien permanente huisjes. Publicaties: De Grote Verbouwing, Burgerlijke Stedenbouw en Heilige Huisjes. Lid landelijk Expertteam Woningbouw van The Right to Build Task Force. Mijn achtergrond: HEAO en Planologie .
Inklappen ^Planoloog en adviseur visievorming en duurzaamheid bij KuiperCompagnons
Lees verderAls planoloog werk ik met name aan omgevingsvisies waarin ik actief werk maak van een integrale en duurzame aanpak en een sterke inpassing van participatieve processen. Daarnaast adviseer ik op verschillende niveaus hoe duurzaamheid en de energietransitie verankerd kunnen worden in landschapsontwerpen, stedenbouwkundige opgaven en de instrumenten van de Omgevingswet. Ons vakgebied verweeft zich steeds verder met andere thema’s en daar zit dan ook de kracht van de BNSP. Onze vereniging brengt stedebouwers en planologen van allerlei achtergronden en leeftijden bij elkaar en draagt zo bij aan de gezamenlijke ontwikkeling van ons vak.
Inklappen ^Adviseur Ruimtelijke Processen, Stedenbouwkundige, eigenaar bij Reuring Advies
Lees verderNa een boeiende carrière als buurt- en opbouwwerker in de stad Utrecht is rond 1990 mijn loopbaan als stedenbouwkundige gestart. Tot 2015 was dat altijd in een dienstverband bij grote ontwerp- en ingenieursbureaus. Sedertdien ben ik werkzaam als zelfstandige met mijn eenmansbureau Reuring Advies; opdrachten worden veelal uitgevoerd in samenwerking met andere bureaus. Vanuit mijn positie als zelfstandige kan ik vrijelijk de keuze maken om andere zaken op te pakken; deze moeten voor mij wel een (maatschappelijk) belang dienen. Eén van die activiteiten vormt mijn deelname aan het BNSP-bestuur. Mijn ambitie is om de BNSP in de vakwereld meer pro-aktief en agenderend te laten zijn. Ook wil ik ‘de stem van de zelfstandig werkende’ binnen de BNSP luider doen klinken. Vanuit het bestuur vorm ik de linking-pin met, onder meer, de werkgroep DSO.
Inklappen ^Ruimte en duurzame energie, Ministerie van BZK/ NP RES, directie Ruimtelijke Ordening
Lees verderNederland heeft een traditie op het gebied van de ruimtelijke ordening. De afgelopen jaren dreigt dit onder te sneeuwen door allerlei sectorale claims en ontwikkelingen. Met vaak heftig verzet van omwonenden tot gevolg. Zeker daar waar het gaat om energieprojecten en dan vooral windmolenparken, CO2 opslag en biovergisters. Energietransitie is echter wel een van de nieuwe grote opgaven die zowel op lokaal, als regionaal en nationaal schaalniveau vraagt om een integrale afweging. Een afweging met andere opgaven en belangen. Maar ook met andere kansen. Het gaat dan niet alleen om het plaatsen van een paar windmolens maar om het fundamenteel nadenken over hoe we straks, in 2050, onze huizen willen verwarmen, in onze elektriciteitsbehoefte willen voorzien en hoe we ons zelf en onze goederen willen verplaatsen. En wat dit betekent voor de uitstraling van onze huizen, de plekken waar we wonen, werken, etc. Een nieuwe opgave met niet alleen grote ruimtelijke consequenties maar ook ruimtelijke kansen. Een opgave niet alleen voor de energiesector waar juist ook een opgave waar met en door stedenbouwkundigen en planologen in Nederland over moet worden nagedacht. Een uitdaging voor de BNSP dus!
Inklappen ^Eigenaar bureau Sabo Advies
Lees verderBouwen, techniek en duurzaamheid. Maar waar blijft de ruimte voor zeggenschap van de bewoner cq gebruiker binnen deze processen? De bewoner is voor mij het allerbelangrijkste uitgangspunt. Met mijn bureau Sabo Advies begeleiden wij communicatie- en participatietrajecten op het gebied van de woon- en directe leefomgeving. Het kan gaan over renovatie, onderhoud, sloop-nieuwbouw, maar ook projecten in de openbare ruimte. Ik ben een stadssociologe met een bouwkundige achtergrond. Met deze ultieme combinatie breng ik werelden een stukje dichter bij elkaar. Met mijn kennis en ervaring wil ik mijn bijdrage leveren om de betrokkenheid van bewoners op landelijk niveau te vergroten. O.a is de Omgevingswet een belangrijk speerpunt.
Inklappen ^Toezichthouder, adviseur/consultant & urban professional: Office4UrbanreSearch, TUDelft & HvAmsterdam
Lees verderSteden zijn fascinerend hun sfeer, oneindige mogelijkheden en vitaliteit zijn een constante incentive om hun functionaliteit te doorgronden. Ze zijn vanuit hun ruimtelijke processen en sociaal economische waarde-creatie de sleutel tot democratie, emancipatie en duurzaamheid. Steden zijn vitaal en smart wanneer zij alle gebruikers in hun daily-urban systeem optimaal faciliteren. Onderling respect ongeacht inkomen achtergrond en leefstijl in het publieke domein is een randvoorwaarde daarvoor.
De actuele politieke, klimatologische en technologische ontwikkelingen vereist transitie van bestaande stedelijke en landschappelijke gebieden en een adequate expertise van alle betrokken stedelijke professionals.
Vanuit een breed inzicht en begrip van die actuele maatschappelijke processen, werk ik met expertteams, publieke/private partijen en professionals aan stedelijke ontwikkelings- en ontwerpstrategieën op basis van research in de breedste zin van het woord.
www.office4urbanresearch.nl
Laura de Bonth Stedenbouwkundige
Lees verderIk geloof dat duurzame ruimtelijke ontwikkeling voortbouwt op bestaande kwaliteit van een plek en de energie en dynamiek van de gebruikers. In mijn dagelijkse werkveld ben ik veel op pad om met gebruikers, stakeholders en andere partijen het gesprek aan te gaan en hun wensen en belangen in kaart te brengen.
Zo werken we met ons bureau Urban Synergy aan bruikbare, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgevingen. Omgevingen waar wensen en belangen van de gebruikers een plek krijgen maar ook samengaan met de opgaven voor klimaat, energie en natuur. Als ontwerper de verbindende schakel hiertussen zijn is wat ik het liefste doe, op grote en kleine schaal.
De BNSP biedt in mijn ogen de kans om als vakgenoten gezamenlijk te leren, reflecteren en te ontwikkelen. Regio’s van de toekomst is daarvan een heel mooi voorbeeld.
Inklappen ^Algemeen directeur Rho adviseurs voor leefruimte
Lees verderOns vak is dynamisch en dat geldt ook voor de markt voor de BNSP-bureaus. Actuele Thema’s als energietransitie, digitalisering, veranderende binnensteden, de nieuwe omgevingswet maken dat we continue moeten innoveren en pionieren. Pionieren is niet alleen nodig , maar ook leuk. Het is bovendien het leukste wanneer je het samen kunt doen met andere die ook bevlogen zijn van hun vak en je kunnen uitdagen, stimuleren en inspireren. Dat is het leuke aan de BNSP: samen met enthousiaste collega’s nieuwe opgaven ontdekken, verkennen en oppakken. Kennis delen is kennis vermenigvuldigen!
Een van de manieren om dit te doen is om door het uitbouwen van de samenwerking van de BNSP-bureaus vanuit de nieuwe thema’s, onze plek in het beroepsveld/de markt te versterken. De belangen behartigen en door samen te werken te zorgen dat we de beste partijen zijn voor opdrachtgevers . een goed voorbeeld daarvan is de pilot omgevingsvisies en het samenwerken in het kader van het jaar van de ruimte. De BNSP biedt daar de mogelijkheden voor omdat het een erkend platform biedt!
Inklappen ^Planoloog: Strategie en Beleid voor ruimtelijke planning
Lees verderMijn passie zit in het verbinden van mensen in het ruimtelijk vakgebied over disciplines heen. Ik geloof er in dat door kennis en kennissen aan elkaar te koppelen je komt tot nieuwe inzichten en combinaties. Ik ben actief in strategische en innovatieve projecten, op dit moment vooral in het stedelijke gebied. Ik werk aan de ontwikkeling van methoden en instrumenten op de raakvlakken tussen kennis en beleid, onderzoek en praktijk, innovatie en toepassing.
Inklappen ^