Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Jubileum Event JONG BNSP

Jong BNSP - event 29 30 sept 2017

Jong BNSP

JUBILEUM EVENT 10 JAAR JONG BNSP | DE FLEXIBELE STAD

Jong BNSP bestaat 10 jaar! Dat vieren we door 10 jaar vooruit te kijken. Om die reden nemen we jullie mee in de ruimtelijke opgaven voor de komende 10 jaar. Naast vakinhoudelijke trends bieden we jullie in een back to school programma ook een ontspannen netwerk event rond de flexibele stad in Zuid Limburg.

 De blauw-gedrukte stad bestaat niet meer. De toekomstige stad moet vooral in kunnen spelen op nieuwe trends, meebuigen met nieuwe initiatieven en zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid van soms groei maar vaker ook krimp. Centraal hierin staan de transformatie van het bestaande, de invloed van de gebruiker en de omgang met onvoorspelbaarheid. Het is een afwisselend programma met workshops, lezingen, excursies en netwerken. Aan de hand daarvan verkennen we tijdens het Jong BNSP jubileum event hoe we als ruimtelijke professionals een antwoord kunnen geven op de ruimtelijke opgaven van nu en de nabije toekomst waarin de huidige structuren en instrumenten niet meer voldoen aan de nieuwe werkelijkheid van de flexibele stad.

Praktische informatie (definitieve  tijden volgen):

  • Datum en locatie: vrijdag 29 september 12.30 uur (IBA, Heerlen), zaterdag 30 september 9.00 uur (Maastricht)
  • Doelgroep: ruimtelijke professionals, jong en oud (lidmaatschap BNSP is niet verplicht)
  • Vrijdag en zaterdag hebben we programmering voor je. Plak er gerust wat aan vast en ga bijvoorbeeld op vrijdagochtend al op pad of plan op zondag met een groepje een bezoek aan Aken. Ken je zelf een mooi project in de buurt; stel het voor aan de groep en plan in het in het vrije deel van het programma; alleen of met een groepje
  • Kosten BNSP leden, NVTL leden en studenten: vrijdag € 10, zaterdag € 20.
  • Kosten niet leden en | of niet studerend: vrijdag € 20, zaterdag € 30
  • Inclusief boeiend programma, 1 lunch en borrel. Exclusief reis- en verblijfskosten en avondeten.
  • Vragen? secretariaat@bnsp.nl
  • Leuk als je ook het avond en nachtprogramma meepikt; het is tenslotte ook een jubileumfeest! Voor het verblijf hebben we de volgende tips:

–        Stayokay  (circa € 37,50 p.p. – op basis van 2 nachten & 4-p. kamers

–        Botel Maastricht (circa € 67,50 p.p – op basis van 2 nachten & 2-p. kamer)

–        Crown plaza (circa € 135 p.p – op basis van 2 nachten & 2-p. kamer)

landschap - kenniswerkersinlimburg -

Programma informatie (gedetailleerd programma volgt):

We bekijken in het IBA-gebied rond Heerlen hoe de Flexibele Stad een rol speelt binnen de IBA-aanpak. IBA zoekt naar innovatieve, toekomstgerichte projecten die duurzaam van betekenis zijn voor de ontwikkeling van een stad of gebied. IBA regelt processen. De Parkstadgemeenten (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld, Nuth en Onderbanken) en de Provincie Limburg hebben in oktober 2013 besloten een IBA van start te laten gaan, in 2016 is ook Schinnen toegetreden tot IBA Parkstad.

In Maastricht gaan we zelf ervaren hoe een flexibele stad eruit ziet. Dat doen we onder andere in het Belvedere/ Sphinx terrein onder begeleiding van MaastrichtLab. Het Maastricht-LAB is in 2012 door de gemeente Maastricht opgericht om een nieuwe impuls te geven aan de stedelijke (her)ontwikkeling van Maastricht. Het Maastricht-LAB is het instrument van de stad waarbij deze zoektocht naar nieuwe vormen van stadsontwikkeling centraal staat. Begrippen als leegstand, herbestemming, tijdelijk gebruik, geleidelijke transformatie, duurzaamheid en cocreatie staan hierbij centraal.

Een ander programmaonderdeel in het weekend is een case in de Westelijke Mijnstreek door Martijn van Bussel van Buro STUB. Zuid-Limburg kent een sterke ambitie om de kenniseconomie uit te bouwen met de Brightlands Chemelot Campus in Geleen als troef. Hiervoor worden duizenden kenniswerkers uit de hele wereld aangetrokken. Een bijzondere groeiopgave. Gelijktijdig loopt zoals in heel Zuid-Limburg het aantal inwoners van de Westelijke Mijnstreek terug. Minder mensen betekent minder behoefte aan woningen met een grote transformatieopgave in de bestaande woningvoorraad tot gevolg. In het onderzoek Je Zal er Maar Wonen is onderzocht hoe de combinatie van de krimp- en groeiopgave de regio een nieuw perspectief kan bieden, met de woningvraag van kenniswerkers als vliegwiel voor de transformatieopgave in de bestaande woningvoorraad.

Ten slotte hebben we ook Griet Juwet van The Cosmopolis Centre for Urban Research uit Brussel, bereid gevonden om ons mee te nemen in haar onderzoek over de “ruimtelijke dimensie van energietransitie in Vlaanderen”. Griet heeft als jonge planoloog met haar paper de Plandag 2017 gewonnen. De energietransitie is één van de nieuwe ontwikkelingen waar de flexibele stad rekening mee moet houden. Één van haar stellingen is bijvoorbeeld “Ruimtelijke planning en ontwerp kunnen het structurerend potentieel van nieuwe energie-infrastructuur aangrijpen voor een duurzame retrofit van de nevelstad”. Griet vertelt je er graag meer over tijdens ons event.

SCHRIJF JE NU IN

29-09 | 30-09 2017 Jubileumbijeenkomst Jong BNSP | De Flexibele Stad

29-09 | 30-09 2017 Jubileumbijeenkomst Jong BNSP | De Flexibele Stad

Bezig met versturen

Inschrijving geldt als definitieve aanmelding, na inschrijving ontvang je van ons de factuur voor deelname.

Het Jubileum Event geldt als bij- en nascholing in het kader van de Wet op de Architectentitel

Adresgegevens
29/09/2017
00:00


,
Extra adres informatie

Nadere gedetailleerde informatie volgt

activiteiten

06 september 2017

EXCURSIE DSO |LANDSCHAPSTRIËNNALE

10:30

Bekijken

21 september 2017 Excursies

Buitenlandexcursie Bilbao

00:00

Bekijken

27 september 2017

DAG VAN DE OPENBARE RUIMTE

10:00 tot 17:00

Bekijken