Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Excursie Zilverackers | Veldhoven

Veldhoven Zilverackers

De Levende Stad | BNSP organiseren de excursie Zilverackers een nieuw levend dorp in Brabant?

Wanneer: 26 april 2017

Tijd: 14.00 – 17.00

Verzamelen: Restaurant ’t Zand | Zandoerle 5 | 5507 RJ Veldhoven |  (www.zandoerle.nl)

Zilverackers is het plan voor een verzameling van nieuwe dorpen aan de rand van Veldhoven. De gemeente Veldhoven heeft een opgave om 2700 woningen te bouwen. Ontwerpbureau Wissing heeft hiervoor een uniek concept ontworpen dat uitgaat van een aantal vrij liggende dorpen geïntegreerd in het huidige Kempische landschap. Geïnspireerd door de authentieke karakteristieken van de Brabantse dorpen worden nieuwe dorpen ontwikkeld met een overwegend nieuw-traditionele architectuur en met behoud van de groene waarden van het Kempische landschap. Hoewel het masterplan van voor de crisis is en niet specifiek het ontwerpen in participatie met de burger als uitgangspunt heeft, legt het plan nadrukkelijk relaties met het maken van leefbare dorpen en steden.

Recent zijn de eerste resultaten zichtbaar geworden. Hoe ervaren we deze nieuwe levende dorpen? De inzet was om goed aan te sluiten op de Brabantse karakteristieken, het reeds bestaande Kempenlandschap én op het realiseren van een prettige leefomgeving voor de bewoners.

Door de rol van de architectuur, gericht op place-making’ ontstaat een bijzondere ruimtelijk ervaring in de gebouwde karakteristiek. De traditionele invalshoek met ruimte voor het moderne, ingebed in een bestaand specifieke landschap maakt de ruimtelijke ervaring bijzonder. Hoeveel ruimte bieden deze uitgangspunten voor functiemenging en identiteit, zodat de nieuwe woongebieden geen slaapdorpen worden maar goede, actieve, gezonde en gewaardeerde woongebieden?

De excursie begint in het schilderachtige naburige brinkdorpje Zandoerle met een toelichting op het plan door Peter Verschuren – ontwerper en supervisor van Zilverackers – en Diana Kramer, die vanuit de gemeente de ontwikkeling begeleidde. Daarna gaan we de gerealiseerde plannen in Oerle-zuid te bekijken.

 Gaat u mee?  U bent van harte welkom.

Deelname: deelnemers van het netwerk De Levende Stad en BNSP gratis,  niet leden betalen € 5,–

Aanmelding en meer info: r.keesmaat@oostzee.nl | 06 40935842

Meer info over het project Zilverackers

header-logo

Adresgegevens
26/04/2017
14:00 tot 17:00
Start: Restaurant ’t Zand
Zandoerle 5
5507 RJ , Veldhoven
Extra adres informatie

 www.zandoerle.nl

activiteiten

26 april 2017 Excursies

Excursie Zilverackers | Veldhoven

14:00 tot 17:00

Bekijken

18 mei 2017 Uit het netwerk

Netwerk Groene Bureaus

00:00

Bekijken

18 mei 2017 Omgevingstour

omgevingstour zwolle | 18 mei

13:00 tot 17:00

Bekijken