Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


DSO-Excursie Floriade-Oosterwold

WG DSO (werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling van BNSP-NVTL) 6 juni 2019 12.30 – 18.00 uur Toelichting op locatie door:

  • Ria van Dijk: stedenbouwkundige gemeente Almere en partner ISMaatwerk
  • Gerard Jan Hellinga: stedenbouwkundige/architect HzA stedebouw&landschap en partner ISMaatwerk

Floriade Almere organiseert in 2020 de wereldtentoonstelling de Floriade. De voorbereidingen zijn in volle gang. De 7e editie van de Floriade in Almere staat helemaal in het teken van de Groene Stad. Wat kan groen voor jou en de wereld doen? Met groene impactvolle attracties, inzendingen van wereldsteden en een fantastische programmering is Almere dé plek om het inspirerende groene stadsfeest van de toekomst te beleven. De Floriade is compact en ligt midden in de stad en met een woningbouwprogramma, uiteraard duurzaam. Infrastructuur is al aangepast, bomen worden geplant.

Foto: Floriade BV

Het masterplan is van Winny Maas bureau MVRDV. Ria van Dijk is namens de gemeente de stedenbouwkundige van de Floriade.

Almere-Oosterwold, landschap van initiatieven.

In Oosterwold werken de gemeenten Almere en Zeewolde, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland samen aan een bijzondere manier van gebiedsontwikkeling. Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier wordt de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Dat betekent dat iedereen op elke plek een kavel mag uitzoeken. Behalve een overzichtelijk aantal spelregels zijn er geen beperkingen wat betreft functies en kavelgroottes. Dat is uniek in Nederland. Oosterwolders bepalen niet alleen de eigen woning, maar gaan ook over wegen en paden, groen, water en de openbare ruimte. Echter, dat moeten ze allemaal zelf realiseren! Alleen of met anderen. Je vindt hier de ultieme vorm van doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling. Oosterwold is zelf planologie. Initiatiefnemers in Oosterwold zoeken alles zélf uit en regelen vervolgens alles zelf wat nodig is. Hoe Oosterwold er in de toekomst uitziet, weet dan ook nog niemand. Dat wordt bepaald door het eigen initiatief. Misschien wel van jou. Want Oosterwold is voor iedereen. Doe mee, en maak Oosterwold ! Gerard Jan Hellinga heeft o.a het masterplan voor Almere Poort gemaakt, woont al ruim 20 jaar in Almere, en is zelf initiatiefnemer in Oosterwold; een dubbel woonhuis met tussenhuis en twee tiny houses. Een ervaringsdeskundige vertelt over Oosterwold plan en praktijk.

Foto: D.Guzzo

Programma / Timetable

12.30 – 13.00     verzamelen bij bureau Maris te Zeewolde | Gildenveld 18, 3892 DG Zeewolde 13.30                 aankomst Floriade

13.30 – 14.15     toelichting Floriade en vragenstellen/discussie; Ria van Dijk

14.15 – 15.00     rondwandeling op het Floriadeterrein

15.00 – 15.15     naar Almere Oosterwold initiatief 300 de bouwplaats

15.15 – 15.45     toelichting Oosterwold het spel en de spelregels, en i300; Gerard Jan Hellinga

15.45 – 16.30     rit door Oosterwold, met bezoek aan de tiny house farm en met nog een paar stops

17.00                 retour richting bureau Maris Zeewolde en borrel aldaar

18.00                 afsluiting en naar huis

 

Praktisch

  • Bureau Maris is per auto uitstekend te bereiken; parkeerruimte aldaar op de openbare weg. Vervoer per OV is zeer beperkt: de busverbinding Nijkerk – Harderwijk (lijn 142) heeft een halte in de buurt.
  • Kosten deelname bedragen € 15,- voor leden van BNSP en NVTL; overige deelnemers betalen € 25,-. Vooraf over te maken  op: NL 51 INGB 0002883009 tnv B. Harmelink
  • Aanmelding vooraf is noodzakelijk. Dat kan, tot uiterlijk 3 juni, via mailadres bert.harmelink@hotmail.nl
  • Bij voldoende aanmeldingen is vervoer tijdens de excursie met een busje; als dit om budgettaire reden niet mogelijk is gaan we carpoolen met aanwezige privé-auto’s.
Adresgegevens
06/06/2019
12:30 tot 18:00
Start bij Bureau Maris | Zeewolde
Gildenveld 18
3892 DG , Zeewolde
Extra adres informatie

Het Startadres is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Aangeraden wordt om met eigen vervoer naar Zeewolde te komen.