Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Summerschool!

MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL ‘ONTWERP DE NIEUWE NORM VOOR EEN GROENE TUIN’ (21, 22, 23 oktober 2020)

Deze herfst organiseert Kennislab voor Urbanisme in samenwerking met Stichting Steenbreek, weer een (na)summerschool. Over bloemetjes en bijtjes én over stenen. Want onze Nederlandse tuintjes liggen vol met tegels. En dat is niet goed voor de biodiversiteit (die bloemetjes en bijtjes) en het is verre van aangenaam in hete zomers en met hoosbuien. Daar wil Stichting Steenbreek iets aan doen: stenen eruit en plantje erin. Tuin voor tuin, buurt voor buurt, stad voor stad. Om zo Nederland te vergroenen, de biodiversiteit te verhogen, ons woonomgeving klimaatbestendiger te maken en uiteindelijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Maar zo ver zijn we nog niet. Daarom gaan we deze summerschool briljante plannen bedenken om heel Nederland te overtuigen van de noodzaak: stenen eruit en plantje erin – ook in uw tuin! Meld je nu aan!

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven en meer informatie vinden.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 oktober 2020. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Verbindingsfestival #2

Op 29 september 2020 organiseert Acquire (uitgever van Stedebouw & Architectuur) in samenwerking met een groot aantal (kennis)partners en experts het gratis online evenement over het thema Slimme en Gezonde Stad.

Benieuwd wat je kan verwachten? Hier vind je een aantal onderwerpen die tijdens het festival de revue passeren. Deze vallen binnen de subthema’s Aardgasvrije Wijken en Gezonde Gebouwen, maar er is meer, zoals inclusieve woon- en leefprojecten, het Social Distancing Dashboard en natuurinclusieve en circulaire speeltuinen. Oftewel: genoeg te zien én horen, zoals te zien is aan de indrukwekkende line-up. Wacht dus niet langer en bemachtig nu je gratis ticket voor het tweede digitale Verbindingsfestival.

Het Verbindingsfestival op 29 september staat in het teken van de Slimme en Gezonde Stad. Check hier het volledige programma en scoor meteen je gratis ticket!

EO Wijersprijsvraag: Finale!

Eo Wijers Finale op 23 september – VERRUKKELIJK LANDSCHAP nog enkele plekken beschikbaar 
Verrukkelijk Landschap, naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’, zo luidt het thema van deze editie van de Eo Wijers Prijsvraag. In de tweede ronde, nauwelijks gehinderd door de coronamaatregelen, werkten twaalf teams aan de ontwerpopgaven voor het landelijk gebied in de regio’s Twente, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Kempen & Groote Heide en Zuid-Limburg. Op 23 september is het slotakkoord in de LocHal van Tilburg. Dan bezien we de oogst, publiceren we het juryverslag, danken we alle betrokkenen en presenteren we de Eindpublicatie met daarin de lessen en de aanbevelingen voor het platteland van de toekomst. En natuurlijk wordt dan de landelijke winnaar bekendgemaakt en vindt er een discussie plaats over inzichten en te nemen stappen met betrekking tot het gewenste ”aantrekkelijk en vitaal platteland’. Tijdens de bijeenkomst worden de twaalf ontwerpen tentoongesteld. Deze zijn ook online te zien op de Eo Wijers website.

In verband met de coronamaatrdegelen is het aantal plaatsen beperkt, maar we hebben er nog enkele beschikbaar. Wil je er bij zijn? Meld je dan zo snel mogelijk aan. De bijeenkomst wordt ook uitgezonden via livestream, de link daarvoor staat binnenkort op de website.

European week-Regions and Cities

Wil jij je internationaal oriënteren en een internationaal netwerk opbouwen? Doe dan mee met The European Week of Regions and Cities van 5 tot 22 oktober 2020

The European Week of Regions and Cities (#EURegionsWeek) is the biggest annual Brussels-based event dedicated to regional policy.The event has grown to become a unique communication and networking platform, bringing together regions and cities from all over Europe, including their political representatives, officials as well as experts and academics. Over the last 17 years, it has done much to promote policy learning and exchange of good practices. The event has grown to become a unique communication and networking platform, bringing together regions and cities from all over Europe, including their political representatives, officials as well as experts (urbanists and planner amongst them) and academics. Over the last 17 years, it has done much to promote policy learning and exchange of good practices.

Despite the difficulties generated by the COVID 19 pandemic, the #EURegionsWeek 2020 will offer to participants more than 500 digital working sessions to discover over three consecutive weeks in October, from 5-22 October, covering various topics along the thematic priorities:

 • Empowering Citizens;
 • Cohesion and Cooperation;
 • Green Europe.

The registration is open from 27 August to 27 September 2020.

More information about the #EU/regions and cities

Download hier de stapsgewijze handleiding voor registratie!

Masterclass RES & Omgevingswet

Masterclass RES & Omgevingswet – 9 september van 10.00 tot 12.00 
Er zijn veel vragen rond de relatie tussen de RES en de instrumenten van de Omgevingswet. Ook bij stedenbouwkundigen en planologen leven deze vragen uiteraard.
Daarom is een reeks masterclasses georganiseerd om met elkaar in gesprek te gaan over de inzet van de instrumenten van de Omgevingswet in relatie tot de afspraken die in de RES gemaakt (gaan) worden.
Voor de masterclass van 9 september worden in het bijzonder de leden van de BNSP uitgenodigd om deel te nemen!
Aanmelden kan door een mail te sturen aan Alexandra Toor via het volgende adres:  a.toor@npres.nl.
Nadere details ontvang je na inschrijving.

Bekijk via deze link de introductievideo over de RES en de Omgevingswet 

 

Leveranciersdag Omgevingswet

15 september 2020, 9:30 uur – 11:00 uur

Online meeting 

Ben jij bekend met de leveranciersdagen?
De invoering van de Omgevingswet is in volle gang. Vanuit het programma Aan de slag met de Omgevingswet en de VNG worden maandelijks interactieve leveranciersdagen georganiseerd. Op 15 september is een 1,5 uur online bijeenkomst met name gericht op stedenbouwkundige, landschappelijke en planbureaus. In deze sessie zal veel informatie verstrekt worden, maar is ook gedeeltelijk interactief en biedt daarmee ruimte voor input van de deelnemers.

In gesprek met stedenbouwkundigen en planologen; welke thema’s komen aan bod?

 • Gebruik van software door gemeenten, stedenbouwkundigen en planologen
  Gemeenten schakelen al jaren bureaus in voor de ondersteuning bij het omgevingsplan. De verwachting is dat dat ook met het omgevingsplan het geval is. Maar mogelijk treden wel wijzigingen op in de vorm en inhoud van deze samenwerking. VNG onderzoekt dit en gaat tijdens deze sessie graag met je in gesprek om het onderwerp nader te verkennen.
 • Voortgang van de praktijkproef van NL Ingenieurs
  In juni is NL Ingenieurs in opdracht van de VNG begonnen met een Praktijkproef Omgevingsplan. Het doel van de praktijkproef is om een werkend omgevingsplan op te stellen en te publiceren in het DSO. Twee teams werken aan een omgevingsplan voor een bepaald gebied in Zeist en Vlissingen. We praten je graag bij over de voortgang.
 • Database juridische begrippen Omgevingswet
  We laten je graag de database juridische begrippen zien. Deze voorziet in de behoefte van gemeenten aan een eenduidige gemeentelijke begrippenlijst voor het omgevingsplan. De VNG-begrippenlijst wordt continu aangevuld met nieuwe begrippen en aangepast op basis van gewijzigde inzichten. Ook de digitale weergave wordt in de komende tijd verder ontwikkelt op basis van nieuwe inzichten en feedback van gemeenten. Denk in deze sessie met ons mee!
 • Casco en staalkaarten
  De VNG ontwikkelt staalkaarten voor het omgevingsplan, waaronder een voorbeeldstructuur. Het casco laat de structuur van het omgevingsplan zien en laat zien op welke wijze een omgevingsplan opgebouwd kan worden. De staalkaarten bevatten (juridische) regels die als voorbeeld en inspiratie voor een gemeente kunnen dienen. Het geheel geeft inzicht in de nieuwe mogelijkheden die de systematiek van de Omgevingswet biedt.

Meer informatie

*Aanmelding

*Wil je bij aanmelding vermelden dat je lid bent van de BNSP/NVTL? Dank op voorhand!

Organisator: Programma Aan de slag met de Omgevingswet en ADS

Summerschool!

MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL MAAK DE GEZONDSTE PROVINCIE VAN NEDERLAND
(26, 27 & 28 AUGUSTUS 2020)

We gaan weer op summerschool. Deze keer op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Deze provincies zetten vol in op een gezonde leefomgeving o.a. met het project ‘Snuffelfiets’. De uitdaging waar de provincies voor staan, is om de leefomgeving zo in te richten dat deze ook daadwerkelijk uitnodigt tot gezond gedrag. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en om een andere manier van kijken naar de inrichting van de regio’s. Deze summerschool springen we op de Snuffelfiets en zoeken we aan de hand van data van sensoren naar hoe Utrecht en Gelderland de gezondste provincies van Nederland kunnen worden. Meld je nu aan!

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in data-analyse, GIS, ruimtelijke ordening, bestuurskunde, groen, sociaal of economisch of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Meer info en aanmelding

Recent nieuws

De Omgevallen Boekenkast | A tot Z extra

20 oktober 2021 Blog

Tjerk Ruimschotel Terwijl ik nog overweeg toch zelf maar die door mij zo verlangde ambitieuze Gids voor de Stedebouwkundige en Volkshuisvestelijke ontwikkelingen van Almere te.

Lees verder

LANDSCHAPSARCHITECTUUR TRAINEESHIP MIDDEN-NEDERLAND ZOEKT 2 TRAINEES: JANUARI 2022 – JANUARI 2024

13 oktober 2021 BNSP

Na de succesvolle start van een eerste lichting, zoeken Waterschap Vallei & Veluwe, H+N+S Landschapsarchitecten, Witteveen + Bos raadgevende ingenieurs en WING partner in ruimte.

Lees verder

Word nu lid van de BNSP en ontvang de rest van 2021 gratis lidmaatschap

6 oktober 2021 BNSP

Wanneer je nu een lidmaatschap aangaat geldt dit voor kalenderjaar 2022. Als welkomstgeschenk gaat je lidmaatschap direct in en profiteer je de rest van 2021.

Lees verder

Agenda

28 oktober 2021

20:00 tot 21:30BNSP

BNSP Salon #4

04 november 2021

15:00

JONGBNSP

25 november 2021

15:00 tot 18:00BNSP

BNSP/NVTL meet-up 25 november

29 december 2021

00:00

Excursie