Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


Kate Unsworth | De PEP leek me gewoon een mooie extra

4 februari 2020 BlogBep-TalksJong BNSP
Foto: Petra Sala | Urbis

Jong BNSP blog – Kate Unsworth

Ik sta voor de zoveelste keer met een biertje in de hand, te proberen uit te leggen waar ik allemaal mee bezig ben. “Dus iedereen moet elke 6 maanden van werkplek wisselen om zichzelf stedenbouwkundige te noemen?” “Nee nee! Alleen als je het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam volgt, en we zijn maar met z’n drieën…maar ja, ik volg ook een soort training, met een hoop andere mensen die zichzelf stedenbouwkundige willen noemen – de PEP – dat doen we naast ons normale werk, maar tja…dat hoeft eigenlijk niet, want je kunt de BEP ook zelfstandig doen…”

Misschien maak ik het allemaal te ingewikkeld, maar het helpt ook niet dat er voor twee afkortingen is gekozen die bijna hetzelfde klinken, hoewel je je best doet om het verschil tussen een P en een B uit te spreken… En dit is wat me het meest is opgevallen sinds ik ben begonnen met de Ruimtelijk Traineeship Rotterdam in september 2019 – hoe weinig mensen van de BEP en de PEP weten, zelfs binnen ons vakgebied, en hoe ingewikkeld het is om uit te leggen (dat laat ik aan iemand anders/een andere blog over)!

Voor mij was het ook een soort onduidelijke wolk, voordat ik er zelf moest induiken. Ik was om te beginnen meer geïnteresseerd in het traineeship. De kans om binnen 2 jaar bij 4 verschillende werkgevers te werken leek me geweldig. Een unieke kans om een breed begrip van het vak en van verschillende perspectieven te krijgen, wat ik belangrijk vind om goed om te gaan met de complexe stedelijke opgaven waarvoor we staan.

De PEP leek me gewoon een mooie extra. Eigenlijk is het veel meer geworden. Wat ik tot nu toe het meest waardevol heb gevonden is al het reflecteren. In plaats van gewoon hoofd naar beneden en doen wat je gevraagd wordt, moet je steeds terug stappen en denken: ‘hoe krijgen we dit allemaal voor elkaar?’ ‘wie is er allemaal betrokken bij dit project?’ ‘wat is mijn rol hier en wie ben ik als ontwerper?’. En het leukste? Dat je dit allemaal mag doen met een gezellige groep mensen. Het is alsof je een klein stuk universiteit terugkrijgt op die ene dag in de maand.

Het is nu nog moeilijk om te zeggen wat ik van het traineeship vind – ik verwacht dat het met elke werkplek waardevoller wordt. Ik heb tot nu toe een fantastische en leerzame ervaring gehad bij Urbis en ik heb erg veel zin in om in maart naar de gemeente Rotterdam te gaan. Ik merk dat het een uitdaging is om binnen zo’n korte tijd (6 maanden) zowel diepgang in projecten te krijgen als goed werk te leveren, relaties op te bouwen en toch ook je eigen inzicht en unieke ervaring naar voren te laten komen. Ik heb een bachelor in geografie en ook 4 jaar werkervaring in Londen als ‘sustainability consultant’, dus hoe ik dit, samen met mijn andere interesses allemaal kan combineren met het vak van stedenbouw, is een leuke uitdaging. Ik ben erg benieuwd waar ik over 2 jaar sta!

 

Kate Unsworth is een van de 3 deelnemers in het Ruimtelijk Traineeship Rotterdam II (2019-2021), met werkgevers Urbis, Gemeente Rotterdam, BGSV en Kuipercompagnons. Het traineeship is al in zijn tweede vorm in Rotterdam en er is een nieuwe net gelanceerd voor Den Haag/ Delft. Kate is in 2016 cum laude afgestudeerd bij TU Delft (Stedenbouwkunde) en heeft een bachelor in Geografie van de University of Cambridge, VK. Ze is ook medeoprichter van Urbanistas Rotterdam, een netwerk voor vrouwen die aan de stad bouwen.