Ik zoek een stedebouwkundige of planoloog Meer informatie


OPROEP AAN ONTWERPEND NEDERLAND: REACTIE OP DE NOVI

6 augustus 2019 BNSP

Reactie op de NOVI, Oproep aan ontwerpend Nederland!

Wij hoeven u niet te vertellen dat we in Nederland, en net zo goed over de grenzen, de komende decennia met ruimtelijke en maatschappelijke opgaven van formaat te maken hebben. Met een grote woningopgave en een krimpuitdaging, demografische veranderingen, de energietransitie en een veranderend klimaat dat allang geen vage toekomstmuziek meer is hebben we de handen vol. Het is voor vele van ons de dagelijkse praktijk.

Met de Omgevingswet begeeft de overheid zich met hernieuwde krachten in de wereld van de ruimtelijke ordening. Lange tijd werd reikhalzend uitgekeken naar het strategisch vergezicht van het Rijk, de nationale omgevingsvisie (NOVI). Gaat men concrete keuzes maken, wat komt er aan bod, wie neemt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering?

Na een geslaagde lancering op 20 juni gaat de omgevingsvisie officieel ter inzage van 20 augustus tot 30 september. De BNSP heeft samen met zusterverenigingen NVTL en BNA al via verschillende evenementen meegedacht over de inhoud van de NOVI. De BNSP-dag 2017, Regio’s van de toekomst en Stad van de toekomst waren slechts een paar trajecten van formaat de afgelopen jaren. In het Manifest ‘Bouwen aan het Nederland van de Toekomst’ , dat ook aan minister Ollongren is aangeboden, hebben de verenigingen opgeroepen tot een integrale en ontwerpende aanpak van de uitdagingen van morgen.

De NOVI is al sinds de lancering online te lezen, maar nu is dan ook bijna het moment daar om als beroepsgroep te reageren op een stuk dat op allerlei manieren invloed gaat krijgen op ons dagelijkse werk. Wij roepen daarom de hele beroepsgroep op, BNSP-lid of niet, om het stuk kritisch te lezen en de overheid verder te helpen in dit proces. Samen staan we aan de lat voor een beter Nederland!

We roepen onze leden op de OntwerpNOVI aandachtig te lezen en zienswijzen/reacties voor 30 september in te dienen via deze link

 

Frank Gorissen, bestuurslid BNSP