Terug naar alle evenementen

Boekpresentatie van Neuroarchitectuur: Hoogbouw op ooghoogte

  • IJZAAL Pakhuis de Zwijger 179 Piet Heinkade Amsterdam, NH, 1019 HC Netherlands (kaart)

Boekpresentatie van Neuroarchitectuur, hoe kunnen we in een omgeving met een hoge dichtheid het straatbeeld zó ontwerpen dat de menselijke maat behouden blijft?

In westerse steden moeten steeds meer inwoners worden gehuisvest. Dit brengt in veel gevallen de introductie van steeds hogere woontorens met zich mee. Hoewel zulke nieuwe stadsprojecten worden ontworpen met de bedoeling de bewoners een gevoel van kleinschaligheid te geven, blijft het onduidelijk hoe de gebruikers deze straatbeelden daadwerkelijk ervaren. Tijdens de boeklancering van Neuroarchitectuur bekijken we hoe ontwerpoplossingen voor een menselijke maat in diverse wereldsteden zoals Vancouver, Londen en Oslo uitpakt op ooghoogte. We verkennen een nieuw hybride werkveld, waarin onderzoekers gebruikmaken van geavanceerde technologie om na te gaan hoe het lichaam reageert op impulsen uit deze gebouwde omgevingen. Wat leren bestaande stedenbouwkundige situaties ons? Welke patronen kunnen visueel worden waargenomen en ervaren? Auteurs Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar demonstreren hoe neuroarchitectuur werkt, delen de inzichten uit het boek en gaan hierover in gesprek met experts als Marlies de Nijs (hoofd stedebouw bij de gemeente Nijmegen), Paco Bunnik (urban designer en architect), Emiel Arends (stedebouwkundige Rotterdam&Amsterdam) en Hans Karssenberg (partner en oprichter van Stipo).

Dit boek verkent de inzichten van de nieuwe hybride werkveld van de neuroarchitectuur. Onderzoekers maken daarbij gebruik van geavanceerde technologie om na te gaan hoe het lichaam reageert op impulsen uit de gebouwde omgeving. Neuroarchitectuur introduceert het vakgebied en toont voorbeelden van geslaagde straatontwerpen in westerse steden als Amsterdam, Toronto, Manchester en Oslo. Elke locatie wordt uitgebreid geanalyseerd met behulp van ontwerpend onderzoek. Wat leren bestaande stedenbouwkundige situaties ons? Welke patronen kunnen visueel worden waargenomen en ervaren? Neuroarchitectuur stelt ontwerprichtlijnen ter discussie en geeft praktische handvatten om de menselijke maat van dichtbebouwde omgevingen te verbeteren. Bestel het boek op nai010.

Vorige
Vorige
30 november

BNSP Salon: Buitensport in de steeds dichtere stad

Volgende
Volgende
11 december

Algemene Ledenvergadering van de BNSP