Op 8 mei 2012 organiseert de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten van de Universiteit Utrecht het jaarlijkse symposium, de grootste inhoudelijke activiteit van het jaar! Het thema van dit jaar is toerisme en het symposium draagt de titel “Changing Tourism: Destination Unknown”.

Toerisme: iedereen heeft ermee te maken. Of je nu voor een dagje een stad in Nederland bezoekt, een weekendje vertoeft in een stad in het buitenland of een verre wereldreis maakt, het zijn allemaal soorten toerisme. Volgens de World Travel & Tourism Council is de toeristische sector een van ’s werelds grootste economische sectoren en draagt de sector jaarlijks voor biljoenen bij aan de wereldeconomie. 

Toerisme brengt economische groei met zich mee, maar door de jaren heen is er ook veel kritiek ontstaan op de negatieve aspecten van de toeristische sector. Milieuverontreiniging, horizonvervuiling, geluidsoverlast, inkomensongelijkheid, fraude, seizoenswerkloosheid en aantasting van historisch en cultureel erfgoed zijn maar een paar voorbeelden. Het is met name het massale karakter van het hedendaags toerisme dat problemen veroorzaakt. Lopen we niet het risico dat we alle toeristische bestemmingen ter wereld in attractieparken gaan veranderen? Mogen we het milieu en het historisch en cultureel erfgoed op een toeristische bestemming aantasten in ruil voor de economische stimulans die toeristen met zich meebrengen? Is er nog een grens, en zo ja, waar ligt die grens dan? En wie gaat er over deze beslissingen?

Deze en andere vraagstukken komen aan bod bij het V.U.G.S. symposium op 8 mei 2012 in het Unnik- en Ruppertgebouw van de Universiteit Utrecht. Sprekers en workshopleiders vanuit alle windhoeken komen vertellen over hun bevindingen. Zo komt Antonio Russo van de School of Tourism and Leisure in Barcelona overvliegen, komt oud directeur luchthavenplanning en strategie van Schiphol Joop Krul vertellen over internationaal toerisme en de opkomende luchtvaartindustrie en zal Magdalena Dzambo haar expertise over toerisme in Montenegro delen. Dit is nog slechts een kleine greep uit de sprekers van het V.U.G.S. symposium 2012! Samen met de deelnemers, de sprekers en workshopleiders zal dagvoorzitter prof. Dr. Frank Go proberen een beeld te schetsen van de toekomst van de toeristische sector!

Nieuwsgierig? Ga naar www.vugs.nl/symposium en schrijf je in! Dit bericht is geplaatst in het kader van het kennisnetwerk studenten en studieverenigingen van de BNSP.

 

Comments are closed.