BNSP Jong Professional najaarsbijeenkomst,  i.s.m. Rio Nuevo


 

Datum: 18 november 2011
Tijd: 13:00 – 17:00 uur met aansluitend borrel
Locatie: Architectuurcentrum Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam
Deelname is gratis, aanmelden is verplicht en kan door het aanmeldformulier in te vullen.

Waar gaat de middag over?
De bloemkoolwijk kampt met een imagoprobleem. Jonge stedenbouwkundigen en planologen hebben vaak wel sympathie voor het ontspannen, sub-urbane karakter en de gemaakte onhandigheid van deze wijken, maar zelf wonen ze toch liever elders. Er is volop begrip voor de goede bedoelingen van onze voorgangers in het vakgebied, maar de idealen van toen zijn maar slecht te rijmen met de levensstijl van de jonge professional.

En eigenlijk is dit ook niet zo verwonderlijk wanneer we het herkenbare blauwe verkeersbord voor het woonerf eens onder loep nemen. Dit symbool van de collectieve woonvorm bevat namelijk liefst 4 pictogrammen die niet goed matchen met de leefstijl van de yup. Wanneer we volwassen manspersoon op het bord aanwijzen als de yup, resteren er vier zaken die in mijn yuppen-huishouden (nog) niet aanwezig zijn. Welllicht spreek ik hierbij voor mezelf, maar vermoedelijk ben ik in een goed gezelschap aan jonge vakgenoten zonder voetbal, kind, huis met zadeldak en kloeke gezinsauto.

Op deze middag gaan we in op dit imagoprobleem vanuit verschillende invalshoeken. We kiezen bewust niet voor een college-reeks over de ontwerpprincipes en problemen van de bloemkoolwijk, maar dagvoorzitter Bart Cosijn zal met ons op zoek gaan naar nieuwe liefde tussen de truttige wijk uit de jaren ’70 en de ‘hippe’ ruimtelijke professional van nu. Is het mogelijk om achter de rommelige façade aan bielzen, grindtegels, zitkuilen, bloembakken en snippergroen een verborgen schoonheid te ontdekken?

Voorlopig programma

13.00 uur Ontvangst

13.30 uur Bart Cosijn, Urban Dialogue
Welkom en opening door dagvoorzitter

13.35 uur Filmpje, gebruikers van een bloemkoolwijk praten met de oorspronkelijk ontwerpers

13.40 uur Ronald Bron, (Hosper landschapsarchitectuur en stedebouw)
Wat hebben bloemkoolwijken nodig om een duurzame toekomst tegemoet te kunnen  gaan?

14.10 uur Raymond van der Ploeg, Pers©, Communicatie en Marketing
Bloemkool Branding Marketing – Wie wil er niet wonen!

14.40 uur Pauze

15.10 uur Pitch van:
Artur de Bock – NVM Makelaar
Anne-Jo Visser – SEV
(Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting)
Erik de Vries – WE Architecten Amsterdam
Yuen-Kwan Lam – Mitros

15.45 uur Paneldiscussie onder leiding van de dagvoorzitter.

16.45 uur Afsluiting door de dagvoorzitter

17.00 uur Borrel

in samenwerking met:   

 

Comments are closed.